Prieš dešimtmetį Senamiestyje sudegusio namo liekanos tebestovi kaip stovėjusios | Kas vyksta Kaune

Prieš dešimtmetį Senamiestyje sudegusio namo liekanos tebestovi kaip stovėjusios

R. Tenio nuotr.

Kauniečiai domisi, kodėl Kauno Senamiestyje, Muziejaus g. 4, ne vienerius metus stovi sudegusio pastato likučiai. Statinys darko senosios miesto dalies veidą, kaip ir kiti pastatai – vaiduokliai.

[galerija kiek=”12″]

Degė du kartus

Kaip informavo Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Dainius Abalmasovas, Muziejaus g. 4 esantis pastatas degė prieš dešimtmetį – 2006-aisiais, net du kartus, įtariama, kad jis buvo tyčia padegtas.

„Buvo du gaisrai 2006-aisiais, vienas – balandžio 25 d., o kitas – balandžio 26 d. Įtariami tyčiniai padegimai. Per gaisrus žmonių nežuvo, sužeistųjų taip pat neužfiksuota. Išsamesnės informacijos pateikti negaliu, ji priklauso Baudžiamajai bylai”, – teigė D. Abalmasovas.

Nuo to laiko sudegusio pastato likučiai stovi, kaip stovėję, beje, statinys šiuo metu turi kelis savininkus.

Valdo savivaldybė ir privatūs asmenys 

2006-aisiais Kauno miesto prokuratūra, ikiteisminio tyrimo metu (po pastate įvykusio gaisro) surinkusi dokumentus ir informaciją, informavo Kauno miesto savivaldybę apie bešeimininkio turto požymių turinčią 904/1000 dalį, t.y., daugiau kaip 90 proc., pastato Muziejaus g. 4. Likusias dalis pastato nuosavybės teise valdo privatūs asmenys.

Savivaldybė, vykdydama bešeimininkio turto tvarkymo procedūras, kreipėsi į teismą dėl minėtų dalių pastato-sandėlio Muziejaus g. 4 pripažinimo bešeimininkiu turtu ir jo perdavimo Savivaldybės nuosavybėn.

Pardavinėjo aukcione

Šis turtas Kauno miesto tarybos 2015 m. sprendimu įtrauktas į Viešame aukcione parduodamo Kauno miesto savivaldybės nekilnojamojo turto ir kitų nekilnojamųjų daiktų sąrašą. Jame teigta, kad už 3071,40 eur. parduodama dalis sandėlio – 279,98 kv. m bendro ploto, pastatas medinis, 2 aukštų, fiziškai pažeistas.

2016 m. gegužės 31 d. atnaujintame Kauno miesto savivaldybės nuosavybės teise valdomų, naudotojams neperduotų, negyvenamųjų pastatų ir patalpų sąraše informuojama, kad Muziejaus g. 4 esantis sandėlis (užimantis 253, 10 kv. m bendro užstatyto ploto) yra pardavimo stadijoje.

Aiškinamasi dėl pastato dalių

VĮ Registrų centro Kauno filialas (toliau – RC) 2014 m. informavo, kad Nekilnojamojo turto registre fiziniam asmeniui įregistravo 15/1000 dalių minimo sandėlio. Įregistravus šias nuosavybės teisės į nekilnojamąjį daiktą dalis, bendra nuosavybės teisė į pastatą viršija 100 proc.

Savivaldybė nesutiko Registrų centro pageidavimu pateikti Nekilnojamojo turto registro tvarkytojui prašymo dėl nuosavybės teise priklausančių pastato dalių sumažinimo iki 889/1000, kadangi neturi tam teisinio pagrindo – nuosavybė į 904/1000 dalis pastato Savivaldybei buvo perduota teismo sprendimu. Pažymėtina, kad daugiau kaip metus užtrūkusių bešeimininkio turto tvarkymo procedūrų metu (skelbimai apie galimai bešeimininkį turtą buvo skelbiami viešai) ir teismo proceso metu niekas pretenzijų dėl pažeistų nuosavybės teisių nepareiškė.

Vyksta teisminiai procesai

Informaciją pakomentuoti paprašėme Kauno savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėją Donatą Valiuką. Jis tikino, kad šiuo metu dėl pastato vyksta teisminiai procesai, nes savivaldybė yra įtraukta į bendraturčių bylinėjimąsi (vienas iš šio turto bendrasavininkių pradėjo bylinėtis su VĮ „Registrų centras“ dėl pastato dalių.)

„Kol vyksta teisminiai ginčai Kauno savivaldybės rankos surištos. Išsprendus ginčą, pastato griovimui neprieštarautų ir kitas savininkas, kuris bylinėjasi dėl minėtų dalių su VĮ „Registrų centras“. Pastatas savivaldybei atiteko bešeimininkio turto pripažinimo keliu”, – teigė D. Valiukas.

Jis informavo, kad Kauno savivaldybė turi 0,904 pastato, grubiai tariant 0,9 pastato (90,4 proc.), o kiti savininkai dabar pagal VĮ „Registrų centras“ duomenis turi atitinkamai 0,096 (9,6 proc.) ir 0,015 (1,5 proc.), tad pastato dalių suma gaunasi 1,015 t.y. daugiau nei visas pastatas.

„Tai ir yra problema, nes pastatas yra tik vienas ir negali būti jo dalių suma daugiau nei 1″, – aiškino D. Valiukas.

Baigtis neaiški

Kauno miesto savivaldybės duomenimis, šiuo metu objekto pardavimo procedūros sustabdytos, kadangi teisme yra nagrinėjama byla dėl 1,5 proc. nuosavybės teisės dalių į minėtą pastatą išregistravimo iš Nekilnojamojo turto registro. Bylos baigtis šiuo metu nėra aiški.

Panašu, kad degėsis Senamiestyje dar stovės neapibrėžtą laiką ir kauniečius, miesto svečius bei turistus toliau pasitiks apleistos gaisravietės vaizdais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA