A. Užkalnis nutraukia bendradarbiavimą su „Judex“ dėl rastų bakterijų | Kas vyksta Kaune

A. Užkalnis nutraukia bendradarbiavimą su „Judex“ dėl rastų bakterijų

delfi.lt 2016/08/08 17:59
Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) pranešus apie tai, kad bendrovės „Judex“ gaminamuose „Užkalnio“ koldūnuose buvo rasta žarninių bakterijų, apžvalgininkas Andrius Užkalnis nusprendė nutraukti bendradarbiavimą su šia bendrove.

„Paskutinį kartą apie koldūnus. Buvo patvirtinta, kad mano vardu pažymėtuose koldūnuose buvo rasta didelė koncentracija žarninių lazdelių ir buvo paaiškinta, kad nuo to prekės neturi būti atšaukiamos, tačiau liudija apie nepakankamą švarą gamyboje.

Man gaila ir nemalonu, kad dešimtys tūkstančių vartotojų turėjo nusivilti ir dabar nesijaučia gerai. Taip, aš pats nelipdžiau tų koldūnu ir po cechus nevaikščiojau, švarą tikrindamas, tačiau ant pakuotės buvo mano vardas, veidas ir parašas, ir man to pakanka, kad nutraukčiau bendradarbiavimą su šiuo gamintoju, nes branginu vartotojo pasitikėjimą.

Jūs nusipelnote geriausio, ir galėjau jums siūlyti savo vardu pavadintą maistą tik tol, kol tikėjau, kad jis išties geriausias ir nepriekaištingai gaminamas.

Nemanau, kad čia būta kokios nors gamintojo piktos valios ar nusikalstamo aplaidumo, tačiau prekės ženklas yra pasitikėjimo dalykas, o ne tik įstatymų reikalavimų klausimas. Todėl šiandien informavau „Judex” direktorių, kad koldūnai su mano pavarde, nuotrauka ir parašu nebebūtų gaminami ir platinami“, – rašė jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Veterinarijos tarnyba nurodė sustabdyti prekybą bendrovės „Judex“ koldūnų „Liux“ viena partija, mat juose rasta salmonelių.

„Užkalnio“ koldūnuose su mėsa ir rozmarinu bei cepelinuose „Mamos“ rasta didelė koncentracija žarninių lazdelių, tačiau tarnybos sanitarijos skyriaus patarėja Rūta Bubulienė BNS nurodė, kad pastaroji produkcija neatšaukiama.

Veterinarijos tarnyba pranešė, kad sprendimą atšaukti produkciją priėmė remdamasi ne savo tyrimais, o teisėsaugos užsakymu atliktais tyrimais. Informaciją apie žarnines lazdeles tarnyba taip pat gavo iš teisėsaugos, tačiau oficialiai apie tai nepranešė. Pasak R.Bubulienės, jos nėra kenksmingos ir veterinarai negali dėl to atšaukti produktų.

„Šiandien, rugpjūčio 8 dieną, iš teisėsaugos institucijų gavusi „Judex“ produktų laboratorinių tyrimų protokolus ir įvertinusi jų rezultatus, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nurodė iš rinkos atšaukti vieną koldūnų „Liux“ partiją (pakuotė po 1,75 kilogramo, pagaminimo data birželio 10 dieną, realizavimo data 2017 metų birželio 10 dieną), dėl joje nustatytų salmonella bakterijų“, – teigiama Veterinarijos tarnybos pranešime.

R. Bubulienė teigė, kad iš 14 mėginių dvejuose buvo rasta didelė žarninių lazdelių koncentracija.

„Dėl žarninių lazdelių negalima atšaukti produkcijos, nes tai tik rodo, kaip švariai buvo gaminta produkcija, tačiau jos nėra tiesiogiai susijusios su apsinuodijimais. Tai – švaros indikatorius. (…) Visuose rasta daugiau ar mažiau, bet dviejuose iš 14 mėginių rasta ganėtinai didelė koncentracija“, – BNS aiškino R.Bubulienė.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Veterinarijos tarnybai pateikti dokumentai rodo, kad bakterija listerija rasta Rusijos rinkai skirtuose „Judex“ koldūnuose „Russkie“.

Didieji prekybos tinklai dar praėjusią savaitę savo iniciatyva sustabdė visos „Judex“ produkcijos pardavimus.

„Judex“ skandalo chronologija

2016 m. liepos 28 d. iš ryto pranešama apie STT kratas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) ir jos vadovo Jono Miliaus darbo vietoje. Jam pateikti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba.

Tyrimas atliekamas dėl prekybos poveikiu ir susijęs su šaldytus pusgaminius gaminančia įmone „Judex“. Teisėsauga įtaria, kad bendrovės vadovai norėjo išvengti nuobaudų dėl pažeidimų ir siekė papirkti atsakingus asmenis. Ši įmonė per tarpininkus susijusi su Seimo nariu Petru Gražuliu, tiesiogiai parlamentaras nėra akcininkas.

2016 m. liepos 28 d. apie pietus atliekamos kratos P. Gražulio darbo kabinete Seime ir gyvenamojoje vietoje Seimo viešbutyje. STT nurodė paėmusi vieną kompiuterį ir jo maitinamąjį laidą. Pats P. Gražulis kratoje nedalyvavo, dalyvavo Seimo kanceliarijos atstovai.

Tą pačią dieną atliktos kratos ir poėmiai „Judex“ administracinėse ir gamybinėse patalpose, lankytasi VMVT pavaldaus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno teritoriniame skyriuje.

2016 m. liepos 29 d. 14.46 val. STT praneša, kad įtarimai pateikti 6 asmenims. J. Miliui – piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu. Jis su įtarimais nesutinka. Kiti asmenys įtariami piktnaudžiavimu tarnyba, prekyba poveikiu ir dokumentų klastojimu. STT pranešime teigia, kad nėra duomenų, jog Lietuvos rinkoje būtų platinami sveikatai pavojingi produktai.

2016 m. liepos 29 d. apie 15 val. pranešama, kad „Judex“ produkcijoje aptikta listerijos rūšies bakterijos užkratas (Listeria monocytogenes).

2016 m. liepos 30 d. „Judex“ savininkas Sigitas Mačiulis interviu BNS įtarimus dėl įmonės produkcijos pavadino nepagrįstais.

2016 m. rugpjūčio 1 d. P. Gražulis pareiškė, kad kažkas jį apvogė taip mesdamas šešėlį ant STT pareigūnų. Parlamentaras sako kabinete Seime pasigedęs 9000 eurų. Politikas pasigedo ir kompiuterio, tačiau jo paėmimas užfiksuotas protokole. STT reaguoja atsakydama, kad kratos metu pinigai paimti nebuvo.

2016 m. rugpjūčio 2 d. Paaiškėja, kad apie listerijos rūšies bakterijas „Judex“ gaminiuose VMVT 2015-aisiais pranešė Rusijos institucijos. Tai buvo pats Europos Sąjungos ir Rusijos sankcijų karo pikas. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, šaldytuose pusgaminiuose šio mikrobo koncentracija nėra apibrėžiama, nes žūva verdant ar kepant, tačiau JAV ir Rusija taiko nulinės tolerancijos principą.

2016 m. rugpjūčio 2 d. P. Gražulis atsisakė duoti parodymus.

2016 m. rugpjūčio 3 d. J. Milius išėjo atostogų.

2016 m. rugpjūčio 4 d. prokuratūra pranešė, kad liepos 28 d. paimtuose mėginiuose aptikta patogeninių bakterijų salmonelių ir žarninių lazdelių. Paimtus mėginius teisėsaugos prašymu ištyrė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. STT kreipėsi į VMVT direktoriaus pavaduotoją Vidmantą Paulauską ir paprašė imtis veiksmų.

2016 m. rugpjūčio 4 d. „Norfa“, „Maxima“, „Iki“ ir „Rimi“ paskelbė stabdančios prekybą visa „Judex“ produkcija.

2016 m. rugpjūčio 4 d. VMVT ėmėsi savo tyrimo ir paskelbė laikinai stabdanti „Judex“ veiklą. Niekas nepaskelbė, kuriuose tiksliai gaminiuose aptiktos patogeninės bakterijos.

2016 m. rugpjūčio 8 d. VMVT paskelbė nurodanti atšaukti iš rinkos vieną koldūnų „Liux“ partiją, kurioje rasta salmonelės bakterijų. „Užkalnio koldūnuose“ su mėsa ir rozmarinu bei „Mamos“ cepelinuose rasta didelė koncentracija žarninių lazdelių, tačiau pastaroji produkcija neatšaukiama. Tokie sprendimai priimti remiantis iš teisėsaugos gautais laboratorinių tyrimų protokolais.

VMVT pati yra atrinkusi 75 „Judex“ produkcijos mėginius, tačiau ištyrusi tik trečdalį. Tame trečdalyje mėginių mikrobinės taršos nenustatyta.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA