Kaip tinkamai pasirinkti: pirkti ar nuomotis būstą Kaune? | Kas vyksta Kaune

Kaip tinkamai pasirinkti: pirkti ar nuomotis būstą Kaune?

R. Tenio nuotr.

Aktualiausia tema studijuoti į Kauną atvykstantiems studentams – būsto paieška. Ekonomiškai naudingiausias variantas – įsigyti, kad ir ne itin prabrangų, bet – savo būstą.

Apskaičiavome, kad užuot kas mėnesį kloję apvalią sumą nuomotojams, tokie studentai pabaigdami aukštojo mokslo įstaigas jau bus pasidengę net iki pusės būsto paskolos.

Visa stipendija – nuomai

Daugeliui studentų tai sudaro didžiąją dalį išleidžiamų lėšų: štai viename Kauno universitete studijuojanti antrakursė Rasa iš Alytaus, butą nuomojasi nuo studijų pradžios. Per mėnesį sumoka 100 eurų už Dainavos rajone esantį vieno kambario butą. Mergina svarsto, kad dėl kainos jai pasisekė, nes nuomojasi iš giminaitės, tačiau pastebi, kad šiuo metu ir ypač prieš rugsėjį – nuomos kainos kyla. Rasa gauna apie šimto eurų stipendiją, ją visą skiria nuomai.

Mergina teigia, kad pinigų nuomai gaila, ši investicija neatsipirks, tačiau apie kitas galimybes šiuo metu nesvarsto. O galėtų.

Nuomotis – neapsimoka

Skaičiuojant šių metų kainomis, rastomis populiariuose skelbimų puslapiuose „Skelbiu.lt”, „Alio.lt”, „Kapitalas.lt”, „Aruodas.lt” ar feisbuko grupėje „Ieškau kambarioko Kaune” – jei bakalaurą studijuojantis žmogus visus metus nuomosis vieno kambario butą vidutine rinkos kaina – 150 eur. per mėnesį, tai jam atsiseis 7 tūkst. 200 eur. per visus ketverius mokslo metus.

Jei studijuos magistrą, paklos 10 tūkst. 800 eur., jei doktorantūrą – 18 tūkst. eur. Susidaro tikrai ženklios sumos, apie kurias retas susimąsto tą pačią dieną, tačiau paskaičiavęs, kiek daug pinigų išleido, o nieko už juos neįsigijo – dažnas griebtųsi už galvos.

Lietuvos banko ekonomistai atkreipia dėmesį, kad savo finansus žmonės turėtų pradėti labiau skaičiuoti ir planuoti nuo pat jaunų dienų. Žinoma, jaunam žmogui beveik neįmanoma sukaupti didesnės sumos reikalingos būsto įsigijimui iškart, tačiau visuomet galima tikėtis panaudoti banko paskolą. Ir tai pakankamai racionalu, nes kas mėnesį sumokama suma nuomai nenuplauks veltui, o keliaus į nuosavo būsto išsipirkimą.

Sutaupo skaičiuojantys

„Ateitį planuojantiems studentams nuosavas butas – pati geriausia investicija. Šiuo metu naujos statybos namuose 3 kambarių buto nuoma siekia iki 400 eur. Tokie butai yra labai ekonomiški, todėl nuomotojui tenka mokėti mažus komunalinius mokesčius, o tuo naudojasi nuomotojai didindami nuomos mėnesiui kainą. Palyginimui, mėnesinė paskolos įmoka yra apie 200 – 300 eur. Taigi, už nuomą kartais gali tekti mokėti net brangiau, nei imant paskolą,“ – teigia kvartalo „Smėliai“  pardavimų vadybininkas Pranas Sindaravičius.

P. Sindaravičiaus teigimu, didesnius butus, kad būtų ekonomiškiau, dažnai nuomojasi keli studentai. Tačiau tokį formatą studijų laikotarpiu gali pritaikyti ir nuosavą būstą įsigijęs savininkas. „Vienas trijų kambarių butą įsigijęs vaikinas bičiuliui išnuomavo kambarį ir taip pasidengė mėnesinę paskolos įmoką,“ – konkretų atvejį prisiminė P. Sindaravičius.

Kadangi naujo būsto šildymo kaštai nėra dideli, ekonomiškai nebėra naudingiau pirkti mažą būstą, o ir vėliau, sukūrus šeimą, erdvesnis butas bus ir patogesnis gyvenimui.

Nuosavas būstas ypač patraukia keliose pakopose studijuoti planuojančių jaunuolių dėmesį. „Teisės ir medicinos studentai – dažniausi mūsų pirkėjai. Būsimi medikai Kaune mato daug perspektyvų, todėl mielai įsigyja butą, nemėtydami be reikalo pinigų brangiai nuomai“, – sako P. Sindaravičius.

Pasidengs iki pusės paskolos

Pardavimui butus siūlančių portalų „Skelbiu.lt”, „Aruodas.lt”, „Edomus.lt” duomenimis, vieno kambario, nenaujas butas, toliau nuo Centro vidutiniškai kainuoja 26-30 tūkst. eurų, imant vidurkį – apie 28 tūkst. eur. Tad, per mokslo metus: bakalauro studentas padengia: apie 26 proc. būsto kainos, magistras – apie 39 proc., o doktorantas – net 64 proc. savo nuosavo būsto sumos.

Naujos statybos butui teks pakloti bene dvigubai, tad procentai sumažėtų perpus, tačiau taip pat atrodo reikšmingai: išsimokama 13-32 proc. sumos.

Įvertinus kainas, matoma, kad taupantieji ir apie ateitį galvojantieji paėmę būsto paskolą – tik išlošia. Juolab, kad suma banko paskolai, tarkim „Swedbank” banke, dažnai būna mažesnė, nei ta, kurią kas mėnesį įprastai reikia skirti buto nuomai. Atskaičius ir kas mėnesį skaičiuojamas palūkanas, buto pirkėjas vis tiek laimi.

Atsiperka per 6-7 metus

Ekonomistų teigimu, kad ir kaip būtų lyginama, nuomotis butą – niekada neišeis į pliusą, nes pinigai bus sumokėti tik už gyvenamąjį momentą ir svetimam asmeniui, tad, bus išmesti kaip į balą.

Turintieji visą pinigų sumą butui jau dabar, perka be paskolos, paskaičiuota, kad jiems nuosavas būstas atsiperka maždaug per 6–7 metus.

Jei pasikeičia situaciją ir keliamasi į kitą miestą – butą galima parduoti arba išnuomoti. Šiuo metu butų nuomos paklausa Kaune išlieka labai didelė ir tikėtina, kad tai bus ateityje, nes Kaune veikia net keturi pagrindiniai šalies universitetai, kuriuose studijuoja beveik 40 tūkst. studentų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA