Kaune prieš beveik šimtą metų: palaidų šunų problema | Kas vyksta Kaune

Kaune prieš beveik šimtą metų: palaidų šunų problema

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną tarpukariu spaudoje paskelbtos naujienos, kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Liepos 26-ąją 1923-ais metais „Lietuva“ išspausdino tokią žinutę apie palaidus šunis.

„Paskutiniais laikais milicija ir Miesto Valdyba imasi griežtų priemonių palaidiems šunims naikinti. Ši priemonė visai pateisinama, kadangi palaidi šunes gazdina praeivius, ypač vaikus, suteikia miestui žemos kultūros vaizdą besiporuodami gatvėse; gi labiausia jie palaiko ir plečia pasiutimo ligą, sudarydami pavojaus tiek visiems kitiems gyvuliams, tiek žmonėms.

Buvo pastebėta, kad palaidų šunų naikinimo darbą varant, be pasigailėjimo ir be jokio reikalo juos kaukina, būtent veja, pavytus nežmoniškai muša, sužeidžia, kitąkart ištolo netinkamai pašauna… Tokie nelaimingi šuneliai unkščia, staugia, skalija, valandomis arba net dienomis kankinasi iki pagalios nugaišta.

Todel Gyvulių Globos Draugija kreipiasi:
1) Į šunų savininkus ir prašo neleisti savo šunų į gatves palaidų: juk jei kas šunelį laiko, maitina, tai be abejo jį myli ir privalo juo rūpintis. Kam gi tad leisti palaidą šunį į gatvę, idant jį tenai užmuštų?
2) G.G. Dr. Kreipiasi į Milicijos organus, ir prašo, kad naikinant palaidus šunes būtų vengiama be reikalo juos kankinti: esant reikalui, užmušti, reikia tai atlikti sumaniai ant vietos, iškart.
3) Prašoma Miesto Valdybos, kad geriau sutvarkytų pagautų šunų naikinimą rakalio pagalba Miesto šunyne, esančiame už Vytauto Kalno, ąžuolyne, pavartojant chloroformą.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA