Parkingo naujovė Kaune: įrengiamas pirmasis automobilių keltuvas | Kas vyksta Kaune

Parkingo naujovė Kaune: įrengiamas pirmasis automobilių keltuvas

R. Tenio nuotr.

Viename naujai statomame Kauno daugiabutyje miesto centre – parkingo naujovė. Iki rugpjūčio pabaigos jame atsiras specialūs automobilių keltuvai, kompaktiškai talpinantys gyventojų automobilius ir taupantys žaliuosius plotus šalia namų.

Tai ypač aktualu miesto centre, kai dėl mažų sklypų, antžeminio parkavimo galimybės įrengti nėra.

Kaune tokio pobūdžio keltuvai bus pirmieji, panaudoti daugiabutyje. Lietuvoje tai irgi dar neseniai pasirodžiusi inovacija, naudojama dar keliuose miestuose: dviejų aukštų keltuvai įrengti Vilniuje ir Klaipėdoje, o Kaunas išsiskirs, kad turės trijų aukštų automobilių parkavimo keltuvus.

Pasak naujai statomo daugiabučio atstovo Kęstučio Stuko, šie įrenginiai Kaune konstruojami lenkų meistrų, nes lietuviai dar neturi patirties vykdant naujoviškos įrangos montavimo darbus. Į trijų aukštų vienos vokiečių firmos keltuvą tilps 6 automobiliai, viso tokių bus pastatyta septyni, pagal planą talpinsiantys 39 automobilius, esančius iki 1,75 m aukščio ir iki 5 m ilgio. Didžiausias keliamo automobilio svoris – 2 tonos. Keltuvai užims du pirmuosius daugiabučio aukštus. K. Stuko teigimu, namo gyventojams papildomai ši sistema nekainuos.

Sistema veiks paprastai, papildomų darbuotojų nereikės: įvažiavus į garažą reikės išlipti, įstatyti į specialų prietaisą raktelį ir automobilis pakils į savo vardinę vietą, tuomet beliks išimti raktelį ir keliauti į butą.

„Įsivaizduokite, kiek vietos šalia daugiabučio užimtų apie 40 automobilių, juk įrengus įprastą parkingą, reikėtų naikinti žaliuosius plotus, o šio daugiabučio atveju, atidavus vietą automobiliams – nebeliktų kiemo:  žaliuojančios pievos, suoliukų, vaikų žaidimo aikštelės. Pasirinkome išsaugoti žalumą. Ir tai jau senai nėra naujovė Europoje, štai Vokietijoje ši parkavimo sistema naudojama nuo 1960-ųjų, taip pat populiari Lenkijoje, vien Varšuvoje pernai sumontuota daugiau kaip 500 tokių keltuvų; kitose senojo žemyno šalyse”, – pasakojo K. Stukas.

Jo skaičiavimais, norint naujojo daugiabučio gyventojų automobilius sutalpinti lauke, tam reikėtų aikštelės, prilygstančios trijų tokių namų užimamam plotui.

Pašnekovas teigė, kad keltuvų dėka, Kaune galima būtų išsaugoti daugiau žaliųjų zonų: vejų, parkų, žolynų.

„Didmiesčiuose, ypač jų centruose, kur mažai vietos – vienintelė parkavimo galimybė lieka – statyti transporto priemones po namu”, – sakė K. Stukas. Jo manymu, toks parkavimo būdas netruks paplisti ir kituose naujos statybos daugiabučiuose, nes siekiant išsaugoti žaliąjį plotą, kitos išeities tiesiog nebeliks.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA