„Girstučio” baseine išlydėti olimpiečiai ir pristatyta nauja, riboto tiražo olimpinė moneta | Kas vyksta Kaune

„Girstučio” baseine išlydėti olimpiečiai ir pristatyta nauja, riboto tiražo olimpinė moneta

BFL / V. Skaraičio nuotr.

Į olimpines žaidynes Brazilijoje išvykstantiems mūsų šalies plaukikams Lietuvos bankas padovanojo pirmąsias olimpinės serijos monetas, linkėdamas sėkmės ir gero starto visiems mūsų sportininkams, Rio de Žaneire kovosiantiems dėl medalių. Šiandien išleistoje kolekcinėje sidabro monetoje įamžinta olimpinė sporto šaka – plaukimas.

„Monetoje išryškėjęs plaukikės atvaizdas ne tik primena Rūtos Meilutytės triumfą Londone prieš 4 metus, bet kartu išreiškia mūsų viltis, kad ir šiais metais olimpiečiai Lietuvą pradžiugins medaliais. Tegul ši moneta – kaip sėkmės palinkėjimas – prisideda prie jūsų olimpinių svajonių išsipildymo“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas Lietuvos plaukikų palydėtuvėse, surengtose Girstučio baseine Kaune.

Sidabro monetos, linkint sėkmės olimpinėse žaidynėse, įteiktos ne tik palydėtuvėse dalyvavusiems sportininkams Danui Rapšiui, Deividui Margevičiui ir Andriui Šidlauskui, bet ir bus perduotos Rūtai Meilutytei, Giedriui Titeniui ir Simonui Biliui, kurie olimpiniams startams rengiasi svetur. Monetas Rio de Žaneire šiems sportininkams įteiks Daina Gudzinevičiūtė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė.

„Išleisti olimpines monetas prieš žaidynes tapo gražia Lietuvos tautinio olimpinio komiteto ir Lietuvos banko tradicija. Neabejoju, kad ši moneta patiks kolekcininkams ir tikiuosi, kad mūsų olimpiečiams neš sėkmę. Netrukus ši moneta papildys olimpinio muziejaus, esančio Lozanoje, ekspoziciją,“ – sakė Daina Gudzinevičiūtė, dalyvavusi monetos pristatymo renginyje.

Sėkmės plaukikams linkėjo ir ateities olimpinės viltys – mažieji Girstučio baseino plaukikai, iš spalvoto popieriaus suformavę gyvąją Lietuvos vėliavą. Savo palinkėjimus jie taip pat sudėjo į specialų filmuką ir piešinius.

Kolekcinės 20 eurų sidabro monetos reverse dailininkė Rūta Ničajienė meniškai įkomponavo ekspresyvią, pergalės siekiančios plaukikės figūrą. Naudojant specialią tampografijos technologiją sukurtas skaidraus vandens ir jo purslų efektas. Monetos averse – stilizuotas Vytis ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto logotipas, o briaunoje užrašas: XXXI olimpiados žaidynės.

Gipsinį kolekcinės monetos modelį sukūrė dailininkas Giedrius Paulauskis. Kartu su moneta išleidžiamame lankstinuke žinomas sporto žurnalistas Gintaras Nenartavičius apžvelgia Lietuvos dalyvavimo olimpinėse žaidynėse istoriją ir šio svarbaus įvykio įamžinimą kolekcinėse monetose.

20 eurų sidabro monetas 7 000 vnt. tiražu nukaldino Lietuvos monetų kalykla. Jų įsigyti Lietuvos banko kasose (Žirmūnų g. 151 Vilniuje ir Maironio g. 25 Kaune) galima nuo išleidimo dienos.

Tai jau šeštoji Lietuvos banko išleista moneta, skirta olimpinėms žaidynėms. Olimpinė serija pradėta leisti 1996 m., tada buvo nukaldinta 50 litų sidabro moneta, skirta olimpinėms žaidynėms Atlantoje (JAV), joje pavaizduoti krepšininkai. Tokio pat nominalo sidabro monetose įamžintos ir vėlesnės olimpinės žaidynės. 2000 m. Sidnėjaus olimpinėms žaidynėms skirtoje monetoje įamžintas disko metimas, 2004 m. Atėnų – dviračių sportas, 2008 m. Pekino – bėgimas, 2012 m. Londono – buriavimas.

Monetose įamžintinos sporto šakos parenkamos, bendradarbiaujant su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu.

Naujosios monetos pristatymo ir plaukikų palydėtuves Lietuvos bankas organizavo, bendradarbiaudamas su Lietuvos plaukimo federacija ir Girstučio baseinu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA