Kaune prieš beveik šimtą metų: dabartinė greitoji pagalba – ne greitoji pagalba | Kas vyksta Kaune

Kaune prieš beveik šimtą metų: dabartinė greitoji pagalba – ne greitoji pagalba

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną tarpukariu spaudoje paskelbtos naujienos, kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Liepos 25-ąją 1932-ais metais „Lietuvos aide“ aprašyta Kauno greitoji pagalba.

„Dabartinė Kauno miesto greitoji pagelba tikrumoje nėra greitoji pagelba. Ją galima pavadinti tik greituoju ligonių transportu. Šį transportą sudaro šoferis ir du sanitarai ligoniams nešti. Jie staigiuose medicinos nuotykiuose tegali tik ligonį įsidėję nuvežti į tą ar kitą ligoninę. Turėtų gi kitaip būti.

Greitoji pagelba privalo pirmą medicinišką pagelbą ligoniui suteikti toj pat vietoje, o paskiau, jei yra reikalas, nuvežti į ligoninę. Todėl Kauno miesto greitoji pagelba būtinai turi turėti gydytoją, ar bent tinkamą felčerį. Ši pagelba turi vežiotis specialę aptieką su reikalingais medikamentais, kai kuriais instrumentais ir su kitomis reikalingomis priemonėmis, kaip deguonio maišeliai ir kt.

Greitoji pagelba kiekviename nelaimingame atsitikime privalo vietoje ligoniui pagelbėti: ji turi mokėti gaivinti ligonį, daryti dirbtinį kvėpavimą, išplaut skrandį nusinuodijus, įšvirkšti gaivinančių ar skausmą raminančių vaistų, sulaikyti kraujavimą, aprišti žaizdas. Tik suteikus pirmąją pagelbą vietoje, greitoji pagelba gali vežti ligonį ligoninėn. Jei kraujuojantį žmogų, neaptvarkius žaizdas vežti į ligoninę, tai kelyje jis gali labai daug netekti kraujo. Jei išgėrusiam acto ar kitų nuodų neišplauti skrandžio ir nesuteikti kitos pagelbos, tai kol sanitarai jį pristatys ligoninėn, nuodų veikimas per daug įsigalės.

Greitosios pagelbos sanitarai privalo mokėti apseiti su ligoniais: pribuvę į nelaimingojo nuotykio vietą, jei turi šokti gelbėti nelaimingąjį, o nelaukti įsirėmus, kol, pav., apgrivusįjį žemėmis darbininką ištrauks iš po žemių ir atneš jiems ant neštuvų.

Greitoji pagelba turėtų atskirti kokį ligonį vežti į ligoninę, o kokį ne. Paprastus apalpimus, kas įvyksta susipykus ar kitaip susijaudinus, visai nėra reikalo vežti į ligoninę. Šios rūšies ligoniai tik bereikalingai užima ligoninėse vietas ir padaro daug išlaidų.

Tat greitajai pagelbai būtinai reikalingas dežuruojantis gydytojas.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA