Paskelbtas turtingiausių Seimo narių sąrašas | Kas vyksta Kaune

Paskelbtas turtingiausių Seimo narių sąrašas

Archyvo nuotr. / DELFI nuotr.

Turtingiausiais Seimo nariais išlieka socialdemokratų frakcijos Seime atstovai Stasys Brundza ir Bronius Bradauskas, liberalas Kęstutis Glaveckas, rodo pirmadienį skelbiami Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenys.

B.Bradausko šeimos turtas per metus padidėjo iki 8,2 mln. eurų – pernai jis siekė 8,17 mln. eurų. Didžiausią vertę sudarė šeimos turimos akcijos (3,4 mln. eurų), nekilnojamasis turtas (3,4 mln. eurų), dar 1,3 mln. eurų siekė šeimos santaupos. B.Bradauskas taip pat nurodė paskolinęs 275 tūkst. eurų.

Socialdemokratų frakcijai priklausantis Stasys Brundza su šeima pernai iš viso deklaravo turto už 4 mln. eurų – tai yra beveik 0,8 mln. mažiau, nei 2014-aisiais (buvo 4,78 mln. eurų). Tiesa, šeima grąžino per 0,9 mln. eurų iš 2014-aisiais turėtos 1,61 mln. eurų paskolos: pernai parlamentaras jau nurodė turintis grąžinti jau tik 690 tūkst. eurų. Didžiąją dalį jo šeimos turto sudarė nekilnojamasis turtas (3,2 mln. eurų), dar 619 tūks. eurų – santaupos.

3,84 mln. eurų pernai, arba 0,21 mln. mažiau, nei 2014-aisiais, deklaravo Kęstutis Glaveckas su sutuoktine, buvusia parlamentare Rūta Rutkelyte. Kaip ir kitų dviejų Seimo milijonierių, didžiąją dalį šeimos turto, t.y. 3,25 mln. eurų sudaro nekilnojamasis turtas ir žemės sklypai.

„Darbietės“ Vilijos Filipovičienės šeima deklaravo 2,44 mln. eurų turto, daugiausia – 2,1 mln. eurų nekilnojamojo turto, 64 tūkst. juvelyrinių ir kitų dirbinių, 22 tūkst. eurų santaupų. Parlamentarės šeimos santaupos ir turtas sumenko apie 140 tūkst. eurų.

Liberalo Armino Lydekos šeimos turtas pernai išaugo beveik 20-čia tūkstančių eurų ir siekė 1,49 mln. eurų, didžiąją dalį, t.y. 1,3 mln. eurų sudarė nekilnojamasis turtas, santaupos – dar 163 tūkst. eurų. Parlamentaras ir jo sutuoktinė turėjo 33,5 tūkst. eurų paskolą.

Į Seimo milijonierių gretas beveik lygiuojasi ir socialdemokratas Arvydas Mockus, su šeima deklaravęs turto už 964 tūkst. eurų, taip pat sutuoktiniai nurodė turintys paskolų už 72 tūkst. eurų. „Darbietis“ Sergejus Ursulas su žmona turi sukaupęs beveik 800 tūkst. eurų turto: žemės sklypų ir nekilnojamojo turto už 250 tūkst., dar beveik 440 tūkst. eurų juvelyrinių ir meno dirbinių, automobilių už 100 tūkst. eurų.

Vertinant deklaracijas, kukliausiai atrodo „Drąsos kelio“ atstovai. Audrius Nakas, 2015-aisiais Seime užėmęs mirusio signataro Algirdo Patacko vietą, pernai nurodė neturintis jokio turto, tačiau buvo pasiėmęs beveik 10 tūkst. eurų paskolą. Jo kolegos Jono Varkalos turtas per metus sumažėjo 4 tūkst. eurų ir pernai kiek viršijo 6 tūkst. eurų. 5 tūkst. eurų įvertintas parlamentaro nekilnojamasis turtas, likusi dalis – santaupos ir automobilis.

Teisėsaugos tyrime dėl prekybos poveikiu figūruojančio „tvarkiečio“ Rimo Antano Ručio turtas per metus sumenko 34 tūkst. eurų – jis su šeima pernai turėjo 388 tūkst. eurų turto ir santaupų: 235 tūkst. nekilnojamojo turto ir žemės sklypų pavidalu ir beveik 129 tūkst. eurų santaupų. Beje, dar ankstesniais metais jis su žmona nurodė turintis sutaupęs 231 tūkst. eurų.

Korupcijos tyrime minimas Vytautas Gapšys savo deklaracijoje nurodo kuklias 3 tūkst. erų santaupas bei paimtą 50,5 tūkst. eurų paskolą. Įvertinus ir sutuoktinės deklaraciją, šeimos turtas siekia 90 tūkst. eurų, didžioji dalis – nekilnojamas ( 87 tūkst. eurų), bendros paskolos pernai siekė 119 tūkst. eurų. Politiko šeimos turtas per metus sumenko 12 tūkst. eurų, paskolų sumažėjo 20-čia tūkst. eurų.

Seimo nario mandato atsisakiusio korupcija įtariamo Eligijaus Masiulio šeimos turtas sumenko nuo 283 tūkst. eurų užpernai iki beveik 275 pernai. Šeima, kaip ir anksčiau, nurodė turinti 217 tūkst. eurų nekilnojamojo turto, beveik 41 tūkst. eurų sudarė santaupos.

Pernai VMI politikų, tarnautojų ir kitų asmenų metines deklaracijas skelbė birželio 30-ąją, užpernai – rugsėjo 30-ąją. Įstatymai numato, jog turto deklaracijos turi būti skelbiamos iki spalio 1 dienos.

Turintieji prievolę teikti turto deklaracijas VMI tai turėjo padaryti iki gegužės 1-osios. Anot VMI, 6 tūkst. asmenų deklaracijas pateikti vėlavo, pusė jų vis dar nėra pateikę. Iš jų – apie 500 tų, kurių deklaracijos, pagal įstatymą, skelbiamos viešai.

Už šios prievolės neatlikimą įstatymai numato įspėjimą arba baudą nuo 57 iki 144 eurų, padarius pažeidimą pakartotinai – nuo 144 iki 289 eurų.

VMI pažymi, jog deklaracijos šiemet paskelbtos anksčiau suprantant „viešumo ir visuomenės savikontrolės reikšmę“.

Šiemet deklaracijos pirmą kartą buvo pildomos nurodant turto vertę eurais, todėl jas teikę asmenys darė nemažai klaidų – dauguma jų ištaisyta. VMI ragina pastebėjus klaidų ar neatitikimų pateikti patikslintas deklaracijas, tuomet jos bus atnaujintos viešai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA