Vienadienės pasirodė kauniečiams, kad galėtų susiporuoti | Kas vyksta Kaune

Vienadienės pasirodė kauniečiams, kad galėtų susiporuoti

Savaitgalį kauniečiai užfiksavo, kas šiomis dienomis dedasi ant apšviestų Kauno tiltų, kai sutemsta. Kaunietis pastebi, kad anksčiau tokio reiškinio nėra matęs ir teiraujasi, kas tai galėtų būti.

Jau ne kartą esame skelbę, jog vasarą, apie liepą-rugpjūtį lašalais vadinami vabzdžiai masiškai išskrenda iš vandens poruotis. Įprasta, kad lašalai išskrenda saulei leidžiantis ir visi vienu metu. Paprastai jie per kelis vakarus visai išskrenda. Daugiausiai miestuose juos galima stebėti ant apšviestų miesto tiltų.

Gamtos tyrimų centro vyresnioji mokslo darbuotoja Rasa Bernotienė sako, kad tai – normalus reiškinys ir to bijoti nereikėtų, nes lašalai – grėsmės žmonėms nekelia.

„Bet kuriuo atveju lašalai nekelia jokios grėsmės. Kol vystosi, jie yra puikus maistas žuvims, o kai išskrenda, – maistas paukščiams, šikšnosparniams.

Jų lervos vystosi vandenyje ir būna taip, kad jie visi masiškai išskrenda per vieną ar dvi dienas. Dėl to buvo didelis gausumas šių vabzdžių. Jie Lietuvoje dar vadinami vienadienėmis. Jų suaugėliai gyvena labai trumpai: 1-2 dienas, o kai kurios rūšys vos kelias valandas. Jie išskrenda, susiporuoja, net nesimaitina. Dėl to yra labai lengvučiai. Patelės dar sudeda kiaušinius į tą patį vandenį ir žūsta“, – pasakojo R. Bernotienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA