Sustabdytas 3,5 mln. eurų klastočių patekimas į rinką | Kas vyksta Kaune

Sustabdytas 3,5 mln. eurų klastočių patekimas į rinką

BNS 2016/07/22 13:50
Policijos nuotr.

Lietuvos policija sutrukdė mėginimui į Lietuvos ir kitų užsienio valstybių rinkas patekti beveik 3,5 mln. eurų vertės suklastotų 50 eurų nominalo banknotų ruošinių. Kriminalistai teigia, jog nusikaltimo mastas buvo didelis, tačiau Lietuvoje gaminti padirbti eurai nepateko į šalies rinką.

„Vienu metu skirtinguose šalies miestuose buvo atliekami sulaikymai ir kratos. Buvo pakviesti Europolo pareigūnai, kurie teikė paramą. Šis tyrimas buvo pradėtas 2015 metais, kuomet įvedus Lietuvoje eurą, rinkoje buvo pastebėtos naujų pavyzdžių klastotės. Klastočių mastas mus neramino, kadangi paplitimas Europos Sąjungos valstybėse buvo gan didelis. Net 15-koje Europos Sąjungos valstybių šios klastotės buvo paplitusios ir platinamos“, – spaudos konferencijoje penktadienį Vilniuje sakė laikinasis Kriminalinės policijos biuro viršininkas Andžejus Roginskis.

„Norėčiau gyventojus nuraminti ir visuomenės interesas yra apsaugotas“, – pridūrė A.Roginskis, teigdamas kad netikri eurai nepateko į Lietuvos rinką.

Pasak jo, sulaikyti šeši įtariamieji – Lietuvos piliečiai, kai kurie jų gerai žinomi policijai, trys iš jų suimti. Nusikaltimų organizatorius suimtas trims mėnesiams, jis ne pirmą kartą sulaikomas ir traukiamas atsakomybėn už analogiškus nusikaltimus. Sulaikytųjų gyvenamosiose vietose ir automobiliuose buvo atlikta daugiau nei 10 kratų.

Slapta operacija vyko liepos 13 dieną. Jos metu Lietuvoje išaiškintos dvi netikrų eurų spaustuvės – vienoje buvo gaminami prastos kokybės eurai, kitoje jie buvo gaminami lazeriniu būdu. Netikri pinigai daugiausia buvo platinami Lietuvoje, Latvijoje ir Vokietijoje.

Operacijos metu rastos padirbtos 343-ios 50 eurų nominalo kupiūros, kurių vertė – 17,1 tūkst. eurų. Operacijos metu aptiktos ir paimtos ofsetinės spausdinimo ir pjaustymo staklės, įrenginiai negatyvams ir klišėms gaminti, lazerinių spausdintuvų, savadarbis įrenginys netikriems eurams gaminti šilkografijos būdu, halogramos.

Policijos departamentas pranešė, jog Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovaujamoje jungtinėje operacijoje dalyvavo Generalinės prokuratūros prokuroras, Europolo, Kauno ir Vilniaus bei Kriminalistinių tyrimų centro policijos pareigūnų ir ekspertų pajėgos.

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų „Aras“ kovotojai daugiau nei prieš dešimtmetį 2004 metų lapkritį, šturmavo netikrų eurų spaustuvę Kaune. Pinigus gaminę asmenys buvo suimti ir nuteisti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA