Įspėjimas gyventojams: siūlo auksą ir greitą praturtėjimą | Kas vyksta Kaune

Įspėjimas gyventojams: siūlo auksą ir greitą praturtėjimą

delfi.lt 2016/07/21 15:20
Archyvo nuotr.

Lietuvoje galimai pradėjo veikti nauja finansinė piramidė, perspėja Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. DELFI žiniomis, įtartinus pasiūlymus platina „Kairos Planet“ atstovai.

Į DELFI redakciją kreipėsi anonimu likti panoręs asmuo. Jis pranešė, kad jo draugai jau įsivėlę į „Kairos Planet“ vykdomą veiklą.

„Mano draugai jau investavo į šia kompaniją pinigus, paėmę netgi kreditus ir šventai tiki, kad tai ne piramidė, nes kol kas pinigus moka, kaip ir visos piramidės. Rengia kursus kaip pakviesti daugiau žmonių, už kiekvieną žmogų – 15 proc. didesnis pelnas“, – parašė jis.

Žmogus pasakojo, kad nauji nariai viliojami socialiniame tinkle „Facebook“, kur yra sukurta speciali uždara grupė.

Jis taip pat teigė, kad pirmasis „Kairos Planet“ schemos pristatymas Lietuvoje įvyko šių metų kovo 29 dieną Vilniaus viešbutyje „Panorama“.

Bando išsiaiškinti

Iš skaitytojo gautą informaciją DELFI paprašė išnagrinėti Lietuvos banko (LB).

LB Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų priežiūros skyriaus viršininkė Renata Babkauskaitė informavo, kad gavęs informacijos apie „Kairos Planet“ vykdomą galimai nesąžiningą veiklą, LB nedelsdamas į tai atkreipė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) dėmesį ir paprašė pagal jos kompetenciją įvertinti, ar šios bendrovės interneto svetainėje aprašoma veikla neturi nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams požymių.

„Finansinės piramidės požymių turinčių subjektų veiką tiria VVTAT ar teisėsaugos institucijos, todėl jas informuojame, kai pastebime rinkoje tokių neigiamų dalykų“, – sakė ji.

VVTAT informavo, kad ji kreipėsi į Jungtinės Karalystės (kurioje yra įregistruota bendrovė) vartotojų teises ginančią instituciją, prašydama patikrinti „Kairos Planet“ vykdomą galimai neteisėtą veiklą ir informuoti VVTAT.

Siūlo aukso luitus

Be to, VVTAT savo interneto puslapyje paskelbė perspėjančią žinutę dėl rizikų, su kuriomis susiduria vartotojai dalyvaudami finansinėse piramidėse.

Joje rašoma, kad VVTAT šiais metais gavo vartotojų pranešimų dėl internetinėje erdvėje plintančio siūlymo įsigyti ar investuoti į aukso luitus bei investicinius paslaugų paketus (sistemos dalyvių kompiuterių resursų dalinimasis) ir ateityje uždirbti dideles sumas pinigų.

„Susipažinusi su interneto tinklalapiuose pateikiama informacija bei veiklos modeliu, VVTAT pažymi, kad tiek aukso luitų pardavimo modelis, tiek investavimo į sistemos dalyvių kompiuterių resursus modelis galimai atitinka finansinės piramidės bruožus – sistemos dalyvio gaunama finansinė nauda ir dydis priklauso tiesiogiai nuo naujų dalyvių įtraukimo į sistemą bei jų įneštų pinigų, t.y. sistemos vartotojas gauna premiją tik tuomet, kai į sistemą jis pritraukia pakankamą kiekį naujų vartotojų (vartotojui išmokama premija lygi naujų vartotojų sumokėtų avansų sumai).

Jei klientas norėtų pasitraukti iš sistemos anksčiau, nei prie jos prisijungtų jo iniciatyva pritraukti nauji klientai arba jei jam nepavyktų jų pritraukti, jis prarastų visus pinigus.“, – rašoma pranešime.

VVTAT pažymi, kad Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatyme nustatyti konkretūs draudžiami nesąžiningos komercinės veiklos atvejai.

Pavyzdžiui, laikoma, jog komercinė veikla yra klaidinanti, jeigu ji pasireiškia kaip piramidės pobūdžio skatinimo sistemos sukūrimas, kai vartotojas sumoka už galimybę gauti atlygį pirmiausia už kitų vartotojų įtraukimą į tą sistemą, o ne už produktų pardavimą ar naudojimą, taip pat šios sistemos naudojimas ar reklamavimas.

„VVTAT, siekdama įspėti vartotojus dėl galimų nuostolių, investavus pinigus, rekomenduoja būti itin atidiems ir gerai įvertinti įsitraukimo į tokio pobūdžio sistemą riziką.

VVTAT siūlo vartotojams, kuriuos sudomino minėta sistema, atkreipti dėmesį į atsiliepimus apie tokio pobūdžio sistemą viešojoje erdvėje, informaciją vartotojų teises ginančių valstybės institucijų tinklalapiuose bei pasidomėti pačių įmonių patikimumu“, – teigiama pranešime.

Licencijos neturi

Savo ruožtu R. Babkauskaitė nurodė, kad LB jau ne kartą yra įspėjęs ir vėl ragina žmones nesusigundyti nelicencijuotų subjektų siūlomais „investavimo“ planais.

„Niekada nepamirškime auksinės taisyklės: jei siūlymas atrodo per geras, kad būtų tiesa, tikriausiai už jo slypi pavojus prarasti visus pinigus. Todėl prieš patikėdami lėšas įsitikinkite, ar subjektas turi licenciją finansinei veiklai (tai galima padaryti LB interneto tinklalapyje arba paskambinus į LB)“, – sakė ji.

Įmonės pavadinimu „Kairos Planet“ tarp licencijuotų investicinių bendrovių Lietuvoje nėra.

Patys nekomentuoja

DELFI paskambinus „Koiros Planet“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje nurodytu telefonu, atsiliepęs vyras savo vardo pasakyti nenorėjo.

Jis taip pat atsisakė komentuoti LB ir VVTAT įtarimus, kad „Koiros Planet“ veikla primena finansinę piramidę.

„Na, aš suprantu, pagavau jūsų mintį, – sakė jis. – Ne, čia jūs puikiai suprantate, kad ne telefono pokalbis, reikia susitikti ir pakalbėti, teisingai?“

Paklaustas, ką susitikus jis galėtų papasakoti kitaip nei telefonu, vyras atsakė, jog nemato reikalo toliau bendrauti.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA