Naujovė Kauno klinikose: atidaryta operacinė, valdoma mygtuko paspaudimu | Kas vyksta Kaune

Naujovė Kauno klinikose: atidaryta operacinė, valdoma mygtuko paspaudimu

R. Tenio nuotr.

Trečiadienį LSMU Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikoje atidaryta pirmoji Baltijos šalyse integruota operacinė. Jos dėka, gydytojai operacijas galės atlikti žymiai tiksliau, saugiau ir moderniau.

Iki šiol šioje klinikoje veikė trys operacinės, o šiandien debiutavo ketvirtoji – integruota. Naujoji operacinė turi 16 tiesioginių kanalų su užsienio kolegų klinikomis bei tris transliacijas Kauno klinikų rezidentų ir studentų auditorijoms, tad pristatymo metu pabrėžtas ir profesionalumo stiprinimas, bendradarbiaujant su užsienio kolegomis. Naujasis pirkinys Kauno klinikoms atsiėjo apie 900 tūkst. eurų.

Naudos tik patyrę chirurgai

Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos profesorius, otorinolaringologas Saulius Vaitkus džiaugėsi, kad operacijos nuo šiol tapo žymiai paprastesnės: „Visa naujos operacinės sistema turi aukštą raišką (HD), išoriniu būdu ji valdoma iš vienos sistemos, kurią steriliai reguliuoja vienas asmuo, sumažėjo tikimybė įvykti žmogiškosioms klaidoms, komplikacijoms”, – teigė prof. S. Vaitkus ir pridūrė, kad svaribiausia – paties chirurgo galvos navigacija.

Beje, šia technologija galės naudotis tik patyrę chirurgai. „Prileisi studentą – gali rasti krūvą jau nebegydintinų pacientų”, – juokaudamas pastebėjo profesorius.

Atliekamas funkcijas ekrane taip pat matys chirurgo asistentas, pačioje operacinėje užteks vienos slaugės ir retais atvejais – sanitaro.

Naujojoje operacinėje ant žemės nėra nei vieno prietaiso, laidų: visa aparatūra kabo ore. Deguonis, kitos reikiamos medžiagos, anesteziologija irgi teikiama moderniai – valdoma mygtuko paspaudimu. Planuojama, kad per dieną naujoje operacinėje bus atliekamos 7-8 operacijos.

Technologijos – vienos pažangiausių pasaulyje

Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius teigė, kad naujoje operacinėje įrengta moderniausia, geriausia aparatūra pasaulyje, ją itin naudoja amerikiečiai, vokiečiai, lenkai, kitų modernių šalių klinikos.

Jis pasakojo, kad operacine naudosis chirurgai, kuriems įprastai sunku prieiti prie tam tikrų organų, pažymėtina – gyvybiškai svarbių, taip pat aparatūrą planuojama naudoti pilvo chirurgijoje.  „Čia į vieną sistemą integruota visa endonazalinėms kaukolės pamato operacijoms reikalinga endoskopinė, navigacinė įranga. Yra galimybė kaupti vaizdus informacinėje sistemoje, atėję į konsultaciją, pacientai galės matyti savo istoriją”, – pasakojo habil. dr. R. Jurkevičius.

Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinika – ne vieno pažangaus metodo pradininkė Baltijos šalyse bei Rytų Europoje. Joje daugiau kaip 50 metų atliekamos sudėtingos klausą atkuriančios operacijos otoskleroze sergantiems pacientams. 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA