Turto, kuriame gyvena nepilnamečiai vaikai, pardavimui – teismo leidimas būtinas | Kas vyksta Kaune

Turto, kuriame gyvena nepilnamečiai vaikai, pardavimui – teismo leidimas būtinas

Krs.lt nuotr.

Su sugyventiniu turime du vaikus, tačiau esame nesusituokę. Šiuo metu norime parduoti mums priklausantį butą, kuriame gyvename kartu su vaikus. Ar mums kaip nesusituokusiems asmenims vis tiek reikia gauti teismo leidimą parduoti butą?

į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas įtvirtina, jog nė vienas vaikas negali būti paliktas be gyvenamojo būsto, kadangi vaikui privalo būti sudarytos tinkamos sąlygos gyventi ir augti. Siekiant užtikrinti šiame įstatyme įtvirtintą vaiko teisę į būstą, LR Civilinis kodeksas numato, kad jeigu sutuoktiniai turi nepilnamečių vaikų, nekilnojamojo daikto, kuris yra šeimos turtas, sandoriams sudaryti būtinas teismo leidimas (CK 3.85 straipsnio 2 dalis). Šiuo atveju Jūsų norimas parduoti turtas pripažintinas šeimos turtu, kadangi tai yra gyvenamoji patalpa, kurioje Jūsų šeima faktiškai gyvena su savo dviem nepilnamečiais vaikais (CK 3.84 str. 2 d. 1 p.). Pažymime, kad nors Jūs ir esate nesusituokę, Jums vis tiek bus reikalinga gauti teismo leidimą parduoti butą, kadangi aukščiau įvardintas teisinis reglamentavimas pagal analogiją taikomas ir ginant nesusituokusių tėvų vaikų interesus.

Būtent tokios pozicijos laikomasi ir teismų praktikoje, kurioje ne kartą pažymėta, kad būtina vienodai ginti tiek susituokusių, tiek nesusituokusių tėvų vaikų teises, dėl ko nepriklausomai nuo tėvų tarpusavio teisinės padėties, vaikų teisės ir interesai turi būti ginami vienodai. Nustačius, kad vaiko tėvai ar kiti asmenys neteisėtais veiksmais suvaržė ar atėmė iš vaiko teisę į gyvenamąjį būstą, taip pažeisdami pamatines vaiko teises, vaiko teisės privalo būti ginamo

Atitinkamai sudarius pirkimo – pardavimo sandorį neįvykdžius reikalavimo gauti teismo leidimą parduoti nekilnojamąjį (šeimos) turtą, būtų teisinis pagrindas tokį sandorį pripažinti niekiniu ir negaliojančiu CK 1.80 straipsnio 1 dalies pagrindu, kuris numato, jog imperatyvioms įstatymo normoms prieštaraujantis sandoris yra niekinis ir negalioja.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA