Specialistai pataria, kaip saugiai leisti atostogas | Kas vyksta Kaune

Specialistai pataria, kaip saugiai leisti atostogas

R.Tenio nuotr.

Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras primena, kad atostogaujant reikia laikytis saugumo ir mokėti tinkamai suteikti pagalbą sunegalavusiesiems. Pateikiami patarimai vasarotojams.

Saugios maudynės

Net ir geram plaukikui gali grėsti pavojus. Kiekvienais metais nuskęsta daug žmonių dėl įvairių priežasčių: mėšlungio, raumenų nuovargio, apsvaigę nuo alkoholio. Niekada nepalikite vaikų vienų prie vandens telkinio, net jei jis labai seklus. Dažniausiai skęsta vaikai iki 5 metų, jie tiesiog panyra be jokio garso, ir viskas vyksta žaibiškai.

Paplūdimyje reikia laikytis gelbėtojų tarnybos nurodymų ir išsiaiškinti, ką reiškia pakabintos signalinės vėliavos. Nepulkite maudytis staiga, geriausia bristi į vandenį palengva, kad kūnas po truputį priprastų prie vandens temperatūros. Nesimaudykite pavalgę sunkaus maisto ar išgėrę alkoholio ir neplaukiokite giliame vandens telkinyje vieni.

Perkaitimas ir saulės smūgis

Nesaugodami galvos nuo tiesioginių saulės spindulių, rizikuojate ją perkaitinti. Saulės smūgio metu tiesioginiai saulės spinduliai įkaitina smegenų dangalus, padidėja jų temperatūra, atsiranda funkcionavimo pakitimų. Dėl to atsiranda smegenų kontroliuojamų raumenų, virškinimo, regos organų, mąstymo ir kitų sutrikimų.

Nukentėjusiajam duokite gerti labai daug vandens. Geriausia – su magniu, reikalingu širdies ir raumenų veiklai. Ant galvos uždėkite vėsų kompresą. Jeigu žmogus gavo ne tik saulės smūgį, bet perkaito ir visas kūnas, šlapius kompresus laikykite ant viso kūno. Ligonis privalo gulėti.

Temperatūros nemažinkite vaistais. Nukentėjusiajam praradus sąmonę, negirdykite jo, nes jis gali užspringti. Nedelsdami kvieskite greitąją medicinos pagalbą arba vežkite jį į ligoninės priimamąjį patys.

Erkės

Patikimas apsisaugojimo nuo erkių įkandimo būdas – tinkami drabužiai ir repelentai (erkes atbaidančios medžiagos). Gamtoje dėvėkite drabužius ilgomis rankovėmis, mūvėkite ilgas kelnes, kelnių galai turi būti sukišti į kojines ar ilgus batus. Geriausia dėvėti šviesius, vienspalvius drabužius – taip lengviau pastebėsite erkę ir nepritrauksite kitų vabzdžių. Visada apsižiūrėkite kūną, ar nėra ropinėjančių ar įsisiurbusių erkių. Jeigu pamatėte, kad įsisiurbė, kuo greičiau ją ištraukite.

Ant siurbikės, kad ši lengviau pasišalintų, negalima tepti aliejaus. Įsisiurbusi erkė nuo riebalų pradeda dusti, todėl išskiria beveik dvigubai daugiau nuodų. Specialistai pataria siurbikės kūnelį suimti steriliu pincetu kiek įmanoma arčiau galvutės, tačiau nedera jos stipriai suspausti. Tuomet staigiai patraukti savęs link. Nereiktų erkės bandyti pašalinti sukiojant pincetą į visas puses. Kai ištraukiama kraujasiurbė, pažeistą vietą reikia nuplauti vandeniu ir dezinfekuoti.

Anot medikų, jei nepavyko ištraukti visos erkės, negalima įkandimo vietos kasyti ar bandyti išimti likusią kūnelio dalį. Organizmas pats šį svetimkūnį pašalina. Lietuvoje erkės dažniausiai platina erkinį encefalitą ir Laimo ligą. Geriausiais būdas sumažinti riziką susirgti erkiniu encefalitu – skiepai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA