Kviečia į sekmadieninį pasivaikščiojimą po Šilainius | Kas vyksta Kaune

Kviečia į sekmadieninį pasivaikščiojimą po Šilainius

R. Kazakevičiaus nuotr.

Sekmadienį 11 val. norintieji geriau pažinti Kauną, kviečiami į pasivaikščiojimą po Šilainius su fotoaparatu, jį ves iš Londono sugrįžusi menininkė Evelina Šimkutė.

[galerija kiek=”16″]

Apie valandą truksiančioje kelionėje bus lankomos senosios, legendomis apipintos Linkuvos kapinaitės ir Linkuvos dvaras.

Lankėsi prancūzai

Pasivaikščiojimo metu keliauninkai išgirs ne vieną įdomią istoriją apie Šilainių kultūrinius objektus, kelis jų gidė atskleidė prieš kelionę:

Kai XIX a. pr. Linkuvos dvarą valdė dvarininkas J. Strumila, prancūzų kariuomenė traukėsi iš Rusijos ir pateko į šį dvarą, gyveno kurį laiką, buvo maitinama, tačiau nemažai jų neįvertino šiaurietiškos žiemos ir neišgyveno, dalis prancūzų palaidoti Šilainiuose. Kita istorija apie šio dvaro skulptūrą – krėsle sėdėjusį dvarą prižiūrėjusį arkivyskupą J. Skvirecką, sovietų valdžiai tai nepatiko ir žmogų vaizduojanti dalis buvo tiesiog išplėšta”, – bandė intriguoti E. Šimkutė.

„Net patys šilainiškiai tos rajono dalies nelabai žino, tad jiems tikrai bus įdomu pasivaikščioti, pasiklausyti pasakojimų ir kartu sužinoti dar negirdėtų papildymų iš pačių vietinių. Grįžusi iš užsienio, visad stengiuosi sužinoti kuo daugiau istorijų apie Šilainius iš vyresnių gyventojų, kartais jie atskleidžia tokių perliukų! Tie pokalbiai būna patys įdomiausi”, – tikino E. Šimkutė.

Palygino su Londono daugiabučių rajonu

Nuo gimimo Šilainiuose augusi ir 2004 m. į Anglijos Menų koledžą studijuoti bei dirbti įvairias meno sritis sujungiančioje srityje išvyksi E. Šimkutė, nenutraukė ryšių su gimtaisiais Šilainiais, nuolat čia grįžta, įgyvendina kultūrinius projektus, intensyviai dirba su „Kaunas photo” komanda, telkia kūrybinę bendruomenę. Šįkart menininkė į Lietuvą grįžo keturiems mėnesiams.

Ji pastebėjo, kad Londone labai daug bendruomenių, jos susiskaldžiusios, ryški ir sena socialinių klasių sistema. Esą jei gimsti Londone pasiturinčioje šeimoje, tau visos durys atviros, gyventi lengva, bet jei priklausai žemesniam socialiniam sluoksniui, tau nebus suteikiama tiek galimybių.

„Jei užaugai tokiame rajone kaip Šilainiai, Anglijoje atitikmuo būtų „Council estate” gyvenvietė – valstybės pastatyti daugiabučių rajonai, kur gyvena negalinčios įsigyti butų šeimos. Iš ten užaugusio jaunimo, jau palyginus mažiau įgis aukštąjį išsilavinimą, ypač magistro, daktaro laipsnius, priešingai, nei Šilainiuose – čia jaunimas neribotas. Apskritai, Lietuvoje žmonių galimybės yra itin aukštos, jaunimas turi daug svajonių ir būdų kaip tas svajones paversti realybe”, – įsitikinusi pašnekovė.

Ragina fiksuoti įspūdžius

Kelionėje bus raginama fotografuoti įspūdžius, tam, pasak menininkės, profesionali įranga nebūtina, užteks ir paprastų fotoaparatų ar telefono. Nuotraukas susirinkusieji galės parodyti namiškiams arba bus paraginti atsiųsti ekskursijos rengėjai, renkančiai Šilainių nuotraukas vizualiniame archyve.

„Pasivaikščiojimai, mano manymu, yra puikus būdas žmonėms susiburti ir pakalbėti apie supančią aplinką ir kas jiems svarbu. Fotografija padeda tą įrėminti ir perteikti kitiems, nedalyvavusiems pokalbyje”, – pastebėjo E. Šimkutė.

Kur atvykti

Susitikimas startuos nuo parduotuvės Maxima” (Šarkuvos g. 1). Bus lankomos senosios, legendomis apipintos Linkuvos kapinaitės ir Linkuvos dvaras. Esant geram orui, po pasivaikščiojimo planuojama sustoti papiknikauti Santarvės parkelyje, netoli dvaro.

Numatoma kelionės trukmė – apie valanda. Pasivaikščiojimas nemokamas, į jį kviečiami visi norintieji.

Kitas pasivaikščiojimas planuojamas rugpjūčio pradžioje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA