D.Grybauskaitė Britanijos lietuviams: kovokite už savo teises | Kas vyksta Kaune

D.Grybauskaitė Britanijos lietuviams: kovokite už savo teises

Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį paragino Britanijos lietuvius „kovoti už savo teises“, padažnėjus pranešimų apie patyčias ir išpuolius po referendumo trauktis iš Europos Sąjungos (ES).

„Norėčiau pasakyti, kad lietuviai turi kovoti už savo teises“, – interviu BNS ketvirtadienį sakė D.Grybauskaitė.

Lietuvos prezidentė sakė pastarajame ES viršūnių susitikime Briuselyje su Britanijos premjeru Davidu Cameronu (Deividu Kameronu) asmeniškai aptarusi išpuolius prieš imigrantus.

Ji pabrėžė, kad iki išstojimo Jungtinė Karalystė privalo paisyti ES taisyklių ir tarptautinių sutarčių, kurios draudžia rasizmą ir neapykantos kurstymą.

„Mes kartu kalbėjome, kad tai – visiškai netoleruotina, neleistina išraiška, kurią turi stabdyti Britanijos vyriausybė. Nes Britanija yra ES narė, kol ji galutinai neišsiskirs, visos sąlygos, taisyklės, direktyvos veikia“, – sakė prezidentė.

Britai per referendumą birželio pabaigoje nusprendė pasitraukti iš ES. Stebėtojų teigimu, nepasitenkinimas imigracija buvo vienas svarbiausių aspektų, paskatinusių balsuoti už išstojimą.

D.Grybauskaitė sakė, kad skyrybos nebus lengvos, ir užsiminė, kad jos gali užtrukti ilgiau nei ES teisėje numatyti dveji metai.

Iškart po balsavimo kai kurie lenkų ir lietuvių imigrantai pranešė sulaukę priešiškumo ir išpuolių iš vietos gyventojų.

Balsavimo rezultatas taip pat atgaivino diskusijas dėl Europos Sąjungos ateities: Prancūzija ir kai kurios ES pietinės šalys paragino siekti glaudesnės integracijos, Rytų europiečiai prakalbo apie Briuselio įgaliojimų mažinimą, o euroskeptikai – apie ES subyrėjimą.

D.Grybauskaitės vertinimu, ES šiuo metu turi „sustoti ir pamąstyti“, nes reformoms nėra tinkamas metas.

„Tai nėra ta aplinka, kurioje galima būtų daryti reformas ar keisti sutartis, nes europiniai klausimai kol kas yra labai susieti su vidaus politika“, – sakė prezidentė.

„Vidaus politikos atstovai atskirose šalyse labai dažnai naudoja Europą kaip atpirkimo ožį savo neveiklumui arba politiniam neįgalumui paslėpti. Ir todėl dažniausiai Europa nukenčia dėl politikų negebėjimo susitvarkyti viduje“, – pridūrė D.Grybauskaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA