Rumšiškėse diskutuos apie prigimtinę kultūrą | Kas vyksta Kaune

Rumšiškėse diskutuos apie prigimtinę kultūrą

R. Tenio nuotr.

Birželio 30-liepos 3 d. Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse vyks atviras akademinis prigimtinės kultūros seminaras.

Seminaro „Prigimtinė kultūra ir laisvė“ dalyviai keturias dienas svarstys prigimtinės kultūros ir laisvės santykį. Bus kalbama ne tiek apie politinius įvykius, kiek apie asmenines situacijas, asmeninius atsakus į tai, kas vyksta. Apie laisvę, pasirodančią ne tiek pasirinkimuose, kiek laikysenose ir reakcijose.

Prigimtine kultūra vadinama savaimingai susiklosčiusi vietinės kilmės kultūra.  Nors iš įpročio ji siejama pirmiausia su kaimu, prigimtinė kultūra apima ir dvarą, ir miestą – visą vienoje vietoje susiklosčiusią kultūrinę visumą. Neapsiribodama aiškiai atpažįstamomis išorinėmis formomis – šventėmis, liaudies dainomis, medine architektūra,  žemdirbyste, prigimtinė kultūra, persmelkdama jutimus, suvokimą, tikėjimą, iš gelmių gimdo naujas, šiuolaikiškas kultūros formas. Joje nėra priešpriešos tarp praeities ir dabarties, tarp paveldo ir šiuolaikinės kultūros.

Seminaro pranešėjai: literatūros ir tautosakos tyrėjai, istorikai, filosofai, architektai, menotyrininkai; tarp jų literatūrologė Viktorija Daujotytė, istorikai Antanas Kulakauskas, Rimvydas Laužikas, Vykintas Vaitkevičius, etnologės Giedrė Šmitienė, Aušra Žičkienė, filosofai Jurga Jonutytė, Žilvinas Svigaris.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA