Lietuvių fizinis aktyvumas – nepatenkinamas | Kas vyksta Kaune

Lietuvių fizinis aktyvumas – nepatenkinamas

BNS 2016/06/29 20:44
Roko Tenio nuotr.

Lietuvos žmonių, ypač vaikų fizinis aktyvumas nepatenkinamas, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius.

Anot jo, tai sudaro sąlygas susirgti nutukimu, metaboliniu sindromu, diabetu, kitomis ligomis.

„Išsiskiriame iš kitų šalių širdies ir kraujagyslių ligų sergamumo rodikliais ir mirštamumu nuo miokardo infarkto, insulto“, – tvirtino jis trečiadienį.

Vilniuje, Seimo rūmuose, vykusiame Nacionalinės sveikatos tarybos posėdyje svarstyta šalyje susiklosčiusi situacija dėl sveikatinamojo fizinio aktyvumo politikos įgyvendinimo.

Pasak J.Pundziaus, išbandymu tampa informacinių technologijų progresas, nes vis daugiau vaikų sėdi prie kompiuterio.

„Todėl išnyksta žaidžiančiųjų, lakstančiųjų, čiužinėjančiųjų vaikų klegesys, vaikai nebežino, kaip išsidūkti artimiausioje namų aplinkoje“, – tvirtino jis pranešime.

2014 metais Lietuvoje atlikto tyrimo duomenimis, 19,6 proc. šalies gyventojų priskiriami žemo intensyvumo fizinio aktyvumo grupei.

Be to, žmonių fiziniam aktyvumui skatinti skiriama nedaug lėšų, juoba, kad didelę dalį lėšų perima profesionalus sportas. Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė per Nacionalinės sveikatos tarybos posėdį teigė, kad nuo kitų metų lėšų skirstymas turėtų būti aiškiau ir skaidriau reglamentuotas.

„Vyriausybė turėtų sudėlioti tas atsakomybes ir pavedimus ir pažiūrėti, kam koks finansavimas skiriamas. Kai mes iš vieno puodo norime pamaitinti absoliučiai visus (…), neįmanoma to padaryti“, – kalbėjo R.Žakaitienė.

Nacionalinė sveikatos taryba – Seimui atskaitinga sveikatos politikos koordinavimo institucija, kuri teikia išvadas dėl valstybės siekiamo sveikatos lygio rodiklių, Lietuvos sveikatos programos ir kitų valstybinių sveikatos programų, rengia ir kasmet teikia Seimui pranešimą apie gyventojų sveikatos ir sveikatos politikos formavimo ir įgyvendinimo būklę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA