Seimas didina motinystės ir tėvystės išmokas, jos vadinsis pašalpomis | Kas vyksta Kaune

Seimas didina motinystės ir tėvystės išmokas, jos vadinsis pašalpomis

delfi.lt 2016/06/28 17:12
R. Tenio nuotr.

Nuo kitų metų pradžios didės motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokos. Tai numato Seimo priimtas įstatymas, kurį dar turės pasirašyti prezidentė.

Išmokos, kurios iki šiol vadinamos pašalpomis, didės skirtingai ir bus susietos su šalies vidutiniu darbo užmokesčiu (VDU), o ne su Vyriausybės tvirtinamu dydžiu, kaip yra dabar.

Po pavasarį Konstitucinio Teismo priimto nutarimo motinystės išmokų dydis ribojamas nebus ir priklausys tik nuo jos uždirbto atlyginimo. Nėštumo ir gimdymo atostogų metu už 126 d. bus mokama 100 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio.

Tėvystės išmoka (išėjus 30 d. tėvystės atostogų) taip pat bus 100 proc. kompensuojamo darbo užmokesčio dydžio, tačiau negalės viršyti 2 VDU – šiuo metu tai būtų 1 496 Eur. Tokios ribos bus ir didžiausioms vaiko priežiūros, ligos ir profesinės reabilitacijos išmokoms.

Pagal dabar galiojantį įstatymą analogiškos išmokos negali viršyti 1 424 Eur, t. y. 3,2 einamųjų metų draudžiamųjų pajamų, kurias kasmet tvirtina Vyriausybė.

Vaiko priežiūros išmoka ir toliau bus mokama vienam iš tėvų, kurie išeis vaiko priežiūros atostogų. Kol vaikui sueis vieneri, jos dydis bus 100 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio.

Jeigu bus renkamasi šią išmoką gauti dvejus metus, tai pirmaisiais bus mokama – 70 proc., antraisiais 40 proc. užmokesčio, bet nedaugiau 2 VDU.

Priimtame įstatyme numatyta, kad minimali motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas negalės būti mažesnė nei 20 proc. VDU, t. y. bemaž 150 Eur.

Priimto įstatymo nuostatos bus taikomos asmenims, įgijusiems teisę gauti socialinio draudimo išmokas po įstatymo įsigaliojimo 2017 m. sausio 1 d.

„Sodros“ duomenimis, gegužę motinystės išmokas gavo 2,1 tūkst. moterų, tėvystės – 1,3 tūkst. vyrų, vaiko priežiūros – 31 tūkst. moterų ir 8,8 tūkst. vyrų, o ligos išmoką – 62 tūkst. apdraustųjų.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA