Pagal Kauno policijos pavyzdį dirbs visos Lietuvos pareigūnai | Kas vyksta Kaune

Pagal Kauno policijos pavyzdį dirbs visos Lietuvos pareigūnai

R. Tenio nuotr.

Pirmadienį, duris atvėrus renovuotam Panemunės policijos komisariatui, įsikūrusiam buvusių kareivinių pastate A. Juozapačiaus pr. 17, pristatytas ir naujas policijos veiklos modelis, neseniai pradėtas naudoti Panemunės ir Raseinių komisariatuose.

[galerija kiek=”8″]

Pagrindinis pokytis – daugiau pareigūnų gatvėse, o ne kabinetuose. Kita svarbi detalė – dėmesys koncentruojamas į nukentėjusįjį, o ne prasižengusįjį įstatymams.

Pokyčiai jau davė rezultatų

Kaip aiškino 47-is darbuotojus turinčio Panemunės policijos komisariato viršininkas Alvydas Vaina, įvedus naująjį modelį – Viešąją ir Kriminalinę policiją sujungus į Veiklos skyrių – bus efektyviau išnaudojami žmogiškieji ištekliai, nesidubliuos funkcijos, subalansuoti darbo krūviai. Paskirtos dvi darbo pamainos: komisariatas dirba 6-24 val.

Nuobaudos, pareiškimai, protokolai – perkelti į elektroninę erdvę, kur viskas vyksta žymiai paprasčiau ir greičiau. Pagal šį modelį, didinamos investicijos į pareigūnų kvalifikacijos kėlimą, fizinį ir psichologinį jų parengimą. Įsipareigojama suteikti gerą uniformą, ekipiruotę, specialiąsias darbo priemones, transportą – vietoj iki tol buvusių dviejų ekipažų, šiuo metu Panemunėje dirba šeši.

Visiems Panemunės policijos komisariato pareigūnams pakeltos kvalifikacijos bei padidintos algos.

Pasak A. Vainos, per tris mėnesius, vadovaujantis nauju modeliu pastebėta, kad 30-40 proc. sutrumpėjo nusikaltimų nagrinėjimo laikas. Jei iki tol pareigūnas su pareiškimu dirbdavo 20 dienų, tai dabar – daugiausiai iki dešimties. Nuo šiol galime žymiai greičiau sureaguoti į nusikaltimą”, – sakė A. Vaina.

Gatvėse – daugiau policininkų

Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas teigė, kad siekiant gerinti policijos darbą, buvo vykdyta gyventojų apklausa. Jie išreiškė norą, kad policininkų gatvėse būtų daugiau.

„Komisariate liko maža dalis pareigūnų, investavome, ne į betoną – pastatus, o į žmones ir reikiamas darbo priemones: kompiuterius, ryšio priemones, ginkluotę, gerą uniformą, įrangą, kad pasiektume maksimalų gyventojų saugumą”, – pasakojo L. Pernavas ir pridūrė: Neturime būti užsidarę komisariate ir laukti, kol ateis interesantas, turime patys eiti į gatvę.”

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas akcentavo, kad pagrindinis tikslas įdiegus naują modelį – kuo greičiau sureaguoti į pagalbos šauksmą ir labiau atigręžti į auką: „Jau anksčiau pastebėta, kad nukentėjusiajam skiriama per mažai dėmesio, o koncentruojamasi į pažeidėją. Keisime tai, o kartu sieksime greičiau, efektyviau ir kokybiškiau atlikti savo darbą”, – sakė T. Žilinskas.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas taip pat pritarė, kad kuo gatvėje bus daugiau policijos – tuo greičiau bus suteikiama pagalba. Jis pastebėjo, kad darbuotojai nerimavo dėl naujos tvarkos, išsakė nepritarimą, tačiau ilgainiui naujas modelis, esą, taps įprastas. „Džiaugiuosi, kad perėjome į lygį, kai darbuotojai drąsiai gali pasakyti problemas. Skatiname tą daryti”, – atkreipė dėmesį D. Žukauskas.

Pokyčiai vyks ir kituose komisariatuose

Naująjį veiklos modelį teigiamai įvertino susitikime dalyvavęs Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. „Pokyčiai labai teigiami, ir ne tik Panemunės komisariate, bet ir visoje vidaus reikalų sistemoje, tikiu, kad šie pokyčiai neaplenks ir kitų Lietuvos komisariatų”, – sakė A. Butkevičius. Jis paminėjo ir kitą teigiamą pokytį – šįmet pareigūnų algų kėlimui skirta 1,8 mln. eurų.

Nuo 2016 m. liepos mėnesio pirminės grandies pareigūnai gaus didesnes algas – 600 eurų per mėnesį, atskaičius mokesčius. Siekiama, kad per pastaruosius penkerius metus pareigūnų alga būtų bent 1000 eur./mėn.

Artimiausiais metais planuojama 80 Lietuvos budėtojų dalinių reorganizuoti į 10.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA