Kaune prieš beveik šimtą metų: pagalba nukentėjusiems nuo gaisro | Kas vyksta Kaune

Kaune prieš beveik šimtą metų: pagalba nukentėjusiems nuo gaisro

Asociatyvi nuotr. /"Kas vyksta Kaune" skaitytojų nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pristato straipsnių ciklą, kuriame bus pateikiamos svarbios tą dieną tarpukariu spaudoje paskelbtos naujienos, kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Birželio 27-ąją 1920-aisiais metais „Lietuvos“ žurnalistai aprašė, kaip nuo gaisro nukentėjusiems padėti nusprendė Miesto taryba.

„Direktoriu – Vedėju paskirtas Andrius Vosylius – Kauno Miesto Tarybos rūpesniai dėl gaisrų. Kauno Miesto Taryba savo nepaprastam posėdy, kuris buvo sušauktas birželio 18 d., birželio 17 d. gaisro, nutarė:

1) Padegėliam pagelba, nors ir mažiausioji, reikalauja labai didelių piniginių lėšų. Pirmiausiai padegėliam reikia rasti butų, duoti jiem reikalingiausių drabužių, duoti jiem valgio, kol jie ras sau darbą. Atliekamų lėšų Miesto Savivaldybė neturi ir todėl Miesto Taryba įgaliojo Miesto Valdybą kreiptis į Ministerių kabinetą su prašymu paliuosuoti miestą nuo duodamos iš jo Armijos reikalam Bet tai visa neduos pakankamai lėšų suteikti jaučiamom gaisro aukom pagelbos ir del to Miesto Taryba įgalioja Miesto Valdybą kreiptis į Vyriausybę ir prašyti, atmetant Kauno miesto reikšmę, kaipo Lietuvos laikinąją sostinę, skubiai parūpinti iš Steigiamojo Seimo tris milijonus auks. (3,000,000), kurie pinigai kartu su pinigais, surinktais iš pačių gyventojų, turi eiti pagalbos teikimo reikalam.

2) Svarbiu ir skubiu uždaviniu yra teikimas esantiem be pastogės padegėliam nors bent laikinų butų. Miesto Valdyba jiem pavedė visus esamus jos žinioje tuščius butus. Bet to viso nepakanka ir opus butų trūkumas lieka nepatenkintas. Tuo tarpu mieste yra labai daug visuomeninių ir privatinių namų, kurie visai tiktų minėtiem tikslam, bet tie namai užimti kariuomenės, pavyzdžiui, Žydų Elgetyno namai prie elgetyno g-vės ir t.t. Didžiosios kareivinės pančiuose ir kitose vietose, specialiniai pastatytos kariuomenei, ligi šiam laikui stovi tuščios. Delto Miesto Taryba įgalioja Miesto Valdybą prašyti Vyriausybę imtis skubių priemonių perkelti kariuomenę į kareivines, o dabar jos užimamuosius namus duoti padegėlių butam.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA