Kauno senamiestyje pajuto negerą tendenciją: kreipia žvilgsnį į Vilnių | Kas vyksta Kaune

Kauno senamiestyje pajuto negerą tendenciją: kreipia žvilgsnį į Vilnių

delfi.lt 2016/06/26 00:49
Archyvo/ Vaidos Bakšienės nuotr.

Kauno Senamiestis prieš kelerius metus išgyveno tikrą renesansą – barai Vilniaus gatvėje ir rotušės aikštėje kūrėsi vienas po kito, žmonių srautai buvo didžiuliai, restoranuose laisvą vietą buvo sunku rasti.

Tačiau dabar kai kurie verslininkai apie tai kalba jau būtuoju laiku – žmonių mažėja, apyvartos krenta, kai kurie barai jau užsidarė, kiti ieško naujų šeimininkų. Kas nutiko, kad Kauno Senamiestis pamažu praranda patrauklumą?

Verslininkai ir Kauno valdžia bendro sutarimo neranda. Aiškėja, kad tokią padėtį lėmė ne viena, o net kelios priežastys. Ar pavyks klausimus išspręsti – neaišku. Kol kas atsakymai migloti, arba jų apskritai nėra.

Parkavimas

Atėjus naujajai miesto valdžiai su Visvaldu Matijošaičiu priešakyje, mokamas parkavimas Rotušės aikštėje buvo ir prailgintas, ir pabrangintas. Pabrangintas ne simboliškai, o gerokai – dabar parkavimo valanda Rotušės aikštėje kainuoja 1,2 euro. Visomis dienomis – įskaitant ir savaitgalius – nuo 8 val. ryto iki vidurnakčio.

Palyginus, seniau parkavimas Senamiestyje savaitgaliais nieko nekainavo. Kauno valdžia giriasi augančiais surinkimais už automobilių statymą, verslininkai skundžiasi, kad žmonių tragiškai mažėja.

„Žmonių srautai ir taip mažėja, o dabar patekimas į Rotušės aikštę ir Senamiestį dar labiau apribotas“, – DELFI teigė kelis barus ir restoranus Kaune valdantis verslininkas Tomas (vardas pakeistas – DELFI).

Pastebima, kad apyvarta baruose krenta antrus metus iš eilės. Tomas skaičiuoja, kad pastaruoju metu Vilniaus gatvėje užsidarė jau trys restoranai, dar mažiausiai vienas restoranas ieško naujų šeimininkų. Akivaizdu, kad pelningo verslo nė vienas verslininkas neatsisakytų.

Tačiau Kauno valdžios argumentai dėl parkavimo neįtikina. Priešingai, ateityje apskritai planuojama uždrausti eismą aplink rotušės aikštę.

„Jei mes norime vadintis didmiesčiu, tai negalime leisti, kad parkavimas miesto širdyje nieko nekainuotų“, – DELFI teigė Kauno vicemeras Povilas Mačiulis.

„Tuomet padarykime parkavimo kainą kaip Niujorke“, – ironizuoja verslininkai.

Konkurencija

P. Mačiulis įsitikinęs, kad galimai krentančius kai kurių restoranų pardavimus lėmė tai, kad mažesnėse Senamiesčiose gatvelėse atsidarė nemažai barų.

„Manau, kad pinigai pasiskirsto po didesnį skaičių barų“, – teigė P. Mačiulis.

Tomas pripažįsta, kad kai kurie mažesni rinkos žaidėjai nusiurbė dalį klientų ir pinigų, tačiau jis įsitikinęs, kad tokį didelį kritimą naujų barų atsiradimas negalėjo lemti.

Verslininkai įsitikinę, kad pabrangintas parkavimas buvo gal ir ne pagrindinė, tačiau gana svarbi priežastis. P. Mačiulis sako, kad Senamiesčio gatvelėse parkavimas nėra brangus, o iki mėgstamo restorano galima paeiti ir pėsčiomis.

Bunda Laisvės alėja

Verslininkai pastebi ir kitą, kiek netikėtą aspektą – pamažu atgyja ilgą laiką merdėjusi Laisvės alėja.

„Čia jau prasidėjo rekonstrukcija, sukruto ir verslininkai. Be to, Laisvės alėjoje nepalyginamai didesni žmonių srautai. Laisvės alėjoje yra daugybė biurų, daug studentų, todėl ir judėjimas visiškai kitas“, – sako Tomas.

Be to, Laisvės alėjoje kainos šiek tiek žemesnės, nei Senamiestyje. Galima pastebėti, kad Senamiestis orientuojasi į užsienio turistus – nemaža dalis barų klientus vilioja anglų, vokiečių kalbomis užrašytais meniu. Dienos pietūs senamiestyje kainuoja 4-5 eurus. Laisvės alėjoje nedaug, bet pigiau.

Nėra traukos centro

Kauno valdžia neslepia, kad artimiausiais metais rekonstruoti apgriuvusios Rotušės aikštės neplanuojama.

P. Mačiulis pasakoja, kad savivaldybė planavo pirkti Ryšių muziejaus kiemelį, tačiau verslininkai buvo ir turtingesni, ir greitesni. Populiarus kiemelis, kuriame vyko koncertai ir renginiai, buvo uždarytas, čia įsikūrė privati mokykla.

„Planavome, kad pastatai bus nugriauti, atsivertų kurijos vaizdas, būtų įrengtas skveras. Aišku, dabar joks verslininkas pastatų negriaus, o šis sandoris kiek sumažino iniciatyvą“, – sako P. Mačiulis.

Taigi ką veikti Rotušės aikštėje? Koks yra Rotušės aikštės traukos objektas? Turistams gal ir įdomu pamatyti 53 metrų aukščio Rotušės pastato bokštą, tačiau kauniečiams jis jau puikiai žinomas.

„Į Rotušę tiesiog nėra ko eiti nes ten nieko nevyksta. Senamiesčio verslininkai pateikė savivaldybei pasiūlymą savo lėšomis įrengti šokančius fontanus. Taip, tai spontaniška idėja, tačiau reikia kažką daryti, nes Senamiestis pradeda merdėti“, – sako Tomas.

Verslininkas sako, nėra absoliučiai jokios Rotušės aikštės vystymo vizijos.

„Siūlėme, kad pritaikytų aikštę šeimoms, jauninimui, kad įrengtų vaikų žaidimų aikšteles, tačiau jokio atsakymų nėra“, – sako Tomas.

Tai nėra visiškai tikslus atsakymas. Kauno valdžia turi vieną atsakymą – pinigų nėra ir nieko artimiausiu metu nebus daroma.

Sezoniškumas

Tomas sako, kad pakankamai žmonių Vilniaus gatvėje būna ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį. Tuo tarpu kitomis dienomis padėtis liūdna.

„Jei dar ir oras prastas, tai apskritai žmonių nėra“, – sako Tomas.

Verslininkas neslepia, kad vasaros sezono metu apyvarta būna dukart didesnė, nei žiemą. Tačiau yra vietų, kur sezoniškumas ne taip stipriai jaučiamas – tai sostinė. Būtent į didžiausią Lietuvos miestą krypsta laikinosios sostinės verslininkų žvilgsnis.

„Pastebėjome, kad Vilniuje žiemą žmonių srautas galbūt mažesnis tik apie 10 proc. Tuo tarpu Kaune apyvarta krenta perpus”, – pasakoja Tomas.

Neatsitiktinai verslininkas, Kaune valdantis ne vieną restoraną, ne tik žvalgosi, bet ir atidarinėja barus jau ne Kaune, o Vilniuje. Plėtra verslininkai taip pat planuoja jau ne Kaune, sostinėje.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA