Rotušės aikštėje suskambo įspūdingas keliaujantis karilionas | Kas vyksta Kaune

Rotušės aikštėje suskambo įspūdingas keliaujantis karilionas

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį, prieš ruošiantis švęsti Jonines, į Kauno Rotušės aikštę užsuko ypatingas keliaujantis karilionas, sveriantis 12 tonų ir turintis 48-is varpus. Tokių keliaujančių karilionų pasaulyje vos aštuoni, vieną jų turi kaimynė Lenkija, jį miestiečiai šiandien ir išvydo.

[galerija kiek=””]

Ant vilkiko traukiamas komplektas į Rotušės aikštę vidurdienį atvyko iš viešnagės Klaipėdoje ir po trumpo koncerto Kaune tęsė kelionę į Gdanską. Praeiviai galėjo išgirsti koncertą, kurį surengė žinomi karilionininkai Giedrius Kuprevičius ir Julius Vilnonis.

Reikalauja profesionalaus pasiruošimo

Lietuvoje yra trys karilionai: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tačiau jie stacionarūs, tad susirinkusieji unikalų XVIII amžiuje sukurtą instrumentą susidomėję apžiūrinėjo iš arčiau. Karilionų, kabančių bokštuose, pasak G. Kuprevičiaus, nėra itin daug, jie skaičiuojami šimtais.

Prieš pasirodymą kalbintas G. Kuprevičius atskleidė, kad karilionu groja nuo 1956 metų ir sako jau „kiek pramokęs”.

„Norint juo groti, pirmiausia reikia mokėti groti pianinu, negali būti mėgėjas, turi siekti profesionalaus muzikanto statuso, aš prieš mėgėjus mene”, – sakė G. Kuprevičius ir pridūrė, kad šiuo retu instrumentu groti Lietuvoje nemokinama, norintieji turi vykti į Prancūziją, Olandiją ar Belgiją.

Muzikantas aiškino, kad reikia rimtai mokytis, domėtis šiuo mokslu, tyrimais, industrija, o ne žiūrėti į jį paviršutiniškai. „Bet kadangi mes gyvename, atsiprašau, „pupyčių” lygyje, tai mums sunku suvokti pasaulio kultūros įvairovę, už tai norėjome ir siekėme parodyti Kaunui, kad ji egzistuoja”, – sakė G. Kuprevičius.

Reta galimybė

Gdansko muziejininkas, karilionų žinovas Grzegorz Szychliński džiaugėsi bendradarbiavimu su lietuviais ir sudaryta galimybe gyventojams pažvelgti į šį instrumentą iš arti. „Varpų muzika nepakartojama, itin harmoninga, aišku, lietuviai ją girdi nuolat, juk ir Kaunas turi karilioną Vytauto Didžiojo karo muziejuje, tačiau jie paslėpti nuo žmonių, o šiandien visi galėjo išvysti ir išgirsti magišką muziką iš arti”, – sakė specialistas ir pridūrė, kad karilionu gali būti atliekami patys įvairiausi kūriniai.

Koncerto klausytojai Rotušės aikštėje pasklidusia muzika buvo sužavėti: Kaune viešinti estė Kiuli džiaugėsi, kad pirmą kartą gyvenime išvydo karilioną iš arti. „Nepakartojamas garsas, gražu, įspūdinga, įdomu, Estijoje to matyti neteko.”

Kauniečiai Audronė ir Aleksandras sakė, kad varpų muzikos pasiklausyti nuolat keliauja į Karo muziejaus sodelį, tačiau šįkart koncertas ypatingas – instrumentą galima dar ir pamatyti gyvai. Gyventojai atviravo, kad klasikinės muzikos koncertų Kaune norėtųsi žymiai daugiau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA