Protestuotojai prieš Darbo kodeksą: trauktis jau nebėra kur | Kas vyksta Kaune

Protestuotojai prieš Darbo kodeksą: trauktis jau nebėra kur

R. Tenio nuotr.

Naujasis Darbo kodeksas – priimtas. Tokios žinios antradienio popietę pasiekė visus dirbančiuosius. Tiesa, naujajame kodekse priimtos pataisos nėra palankios darbuotojams ir toli gražu nenuramino protestuotojų, įsikūrusių prie Kauno miesto savivaldybės.

Jau rašėme apie tai, kaip judėjimas „Gyvenimas per brangus“ surengė protesto eitynes prieš Darbo kodekso pataisas, po kurių dalis protestuotojų su palapinėmis liko Miesto sode, prieš savivaldybės langus. Po Kodekso svarstymų Seime, visi aktyvistai keliasi į Vilnių, Kudirkos aikštę, kurioje tęs protestus, tikėdamiesi, kad Prezidentė Darbo kodeksui nepritars.

Pasak vieno iš „Protestivalio“ dalyvių, Tomo, kauniečiai didžiausio dėmesio sulaukė iš praeivių, o ne iš savivaldybės. „Kažkiek kažkas reagavo… Iš savivaldybės tai reagavo tiek, kad atėjo keliskart viešoji tvarka ir pakvietė pasikalbėt dėl galimo viešosios tvarkos pažeidimo. Iš savivaldybės oficialiai nereagavo niekas“, – pasakojo jis.

Miesto sode įsikūrusiame palapinių miestelyje nuo praėjusio trečiadienio nakvojo apie 7-15 žmonių, nors tikrasis protesto organizacinis branduolys – apie 30 aktyvių kauniečių. Kauniečiai, pasak Tomo, protestuotojus stengėsi palaikyti, kaip išmano. „Iš žmonių buvo nemažai palaikymo. Buvo ir tų, kurie aktyviai prisijungė, pritarė, palaikė, paaukojo pinigų, atnešė maisto“, – teigė vyras. Tačiau jo nuomone, tokių aktyvių buvo vienetai. „Ar čia mūsų taktika per daug radikali atrodo, ar tokias mentalitetas, kad visi nori, kad už juos svetimom rankom viską padarytų“, – svarstė jis.

Kaune – kol fontanas užšals, Vilniuje – kol žmonių bus

Kaune juokavę, kad prie savivaldybės laikysis tol, kol fontanas užšals arba policija išneš, protestuotojai apie Vilnių kalba panašiai. „Dabar jau nebėra, kur trauktis. Iš čia išeit taip paprastai negalim, stovėt nuošaly ir žiūrėt kaip tai vyksta – irgi negalim“, – teigė protestuotojai. „Laikysimės (Vilniuje, red.) kol galėsim, priklausys nuo žmonių energijos ir pasiryžimo. Bet Vilniuje daugiau žmonių, tai jei mūsų iš ten neiškraustys ir bus pakankamai norinčių, būsim neribotą laiką“, – pasakojo jie.

Kauniečiai pasakojo, kad Kudirkos aikštę Vilniuje pasirinko ne atsitiktinai, o apsvarstę, ko ir iš ko nori. „Kudirkos aikštė – viešiausia iš trijų vietų (Seimo aikštės ir Prezidentūros kiemelio dar). Ir kitas dalykas – mes nenorim nieko prašyt iš Prezidentės, o Seimas jau pasileido save atostogų ir viską nuveikė. Be to, atrodo, kad Lietuvoje liko tik vykdomoji valdžia“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo Tomas.

Jo, kaip ir kitų į Vilnių besiruošiančių protestuotojų nuomone, dabar teliko viena – parodyti, kad žmonės nėra patenkinti tokiu Darbo kodeksu. „Vakar po to, kai priėmė Darbo kodeksą, reikia tiesiog kelti spaudimo lygį ir tikimės, kad prisijungs dar daugiau žmonių“, – teigė jie. „Situacija panaši kaip ir 2009, kai per naktį buvo priimtas biudžetas… Aš – ne pranašas, bet turbūt galima prognozuot ir panašią žmonių reakciją, kaip kad buvo 2009-aisiais“, – teigė Tomas.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog antradienį, po pusmetį trukusių svarstymų, Seimas priėmė naująjį Darbo kodeksą. Juo sudarytos lengvesnės sąlygos darbdaviams atleisti darbuotojus iš darbo, išmokėti jiems mažesnes išeitines išmokas, sutrumpintos kasmetinės atostogos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA