Muzikiniame australo vaizdo klipe įamžinti drąsūs senojo Kauno gyventojai | Kas vyksta Kaune

Muzikiniame australo vaizdo klipe įamžinti drąsūs senojo Kauno gyventojai

Vienas skaitytojas domisi interneto platybėse aptiktu vaizdo klipu, kuriame vaizduojamas 1989-1990 m. Kaunas. Išsiaiškinome, jog tai australo dainininko Joel Sarakulos dainos muzikinis vaizdo klipas, pavadintas – Matchstick Girl”. 

Tarybų laikų Kaunas

Nuo dainos sukūrimo prabėgo apie septynerius metus, bet pačioje medžiagoje įamžintas Kaunas prieš 26-27 metus, užaugo nauja karta, tad įdomu žvilgtelti, kaip gyveno tuometis jaunimas.

Vaizdo klipe vaizduojamas senasis Kaunas: legendinės kavinės su linksmomis padavėjomis, taškymasis prie iki šiol tebeveikiančio Laisvės alėjos fontano, gatvėse riedantys žiguliai ir volgos, istorinis Karo muziejaus laikrodis, senovinės svarstyklės, plombyrinių ledų prekyvietės Laisvės alėjoje, sovietiniai autobusiukai, ant palangių užsikeberoję ir ant šniūrų skalbinius džiaustantys miestiečiai, džinsuotas, vėjavaikis statybose šėliojantis jaunimas. Tai tik dalis klipe užfiksuoto tarybinio Kauno.

Internete klipas buvo patalpintas 2013 m. kovą, iki šiandien jis peržiūrėtas daugiau kaip 19,5 tūkst. kartų.

Medžiaga pateks į dokumentinį filmą

Šį klipą režisavo Simona Žemaitytė, ji informavo, kad klipo medžiaga bus panaudota jos kuriamame dokumentiniame filme. „Muzikos klipas – bendradarbiavimo su Joel rezultatas. Šį video, kaip menininkė, pristačiau parodose Genujoje (Italija), Lindze (Austrija) ir Padubice (Čekija) bei kitur”, – sakė S. Žemaitytė.

Ji patikslino, kad video idėja, režisūra ir montažas priklauso jos autorystei, o vaizdinė medžiaga imta iš Sauliaus Čemolonsko asmeninio archyvo.

S. Žemaitytė informavo, kad dokumentinis klipas dar kuriamas, apie vieni pirmųjų sužinos portalo „Kas vykstaa Kaune” skaitytojai.

Sudomino istorinės aplinkybės

Melancholiškos dainos apie neišsipildžiusias svajones autoriaus J. Sarakulos pasiteiravus, kodėl savo kūryboje panaudojo būtent Kauno panoramą, žmones ir to meto gyvenimo būdo atvaizdavimą, jis atviravo, kad sudomino istorinės šalies aplinkybės:

„Esu kilęs iš Sidnėjaus, Australijos, ten gyvenau visiškai kitaip, nei jūs Lietuvoje. Jūsų kultūra ir visuomene itin susidomėjau po Geležinės uždangos subyrėjimo. Dainai iliustruoti puikiai tiko gražūs Kauno vaizdai, tai žvilgsnis į to meto kultūrą ir gyvenimo būdą, kurių niekaip negalėjau suprasti augdamas Sidnėjuje. Atsižvelgdamas į žmonių istorines versmes ir geranoriškumą, nusprendžiau Kaunui sukurti gražų meno kūrinį, kuris būtų įdomus ir ateities kartoms”, – sakė J. Sarakula, iki tol nei karto nebuvęs Kaune. Šiuo metu dainos autorius gyvena Londone.

Pasak J. Sarakulos, daina turi devintojo dešimtmečio muzikinę estetiką, kurią Kauno vaizdai puikiai iliustruoja.

Protestavo prieš santvarką

Vaizdo klipe pagrindinį vaidmenį atlikęs J. Sarakulos draugas pusilgiais, juodais plaukais ir laisvais drabužiais apsirengęs Saulius Čemolonskas, buvo žinomas kaip Kauno statybos įmonės „Trestas” pastate vykusių vakarietiškos muzikos diskotekų pagrindinis didžėjus. Jis buvo avangardinės muzikos gerbėjas ir kūrėjas. Dvidešimtmetis herojus klipe simbolizuoja laisvės troškimą, siekį išsivaduoti iš priespaudos, tą iliustruoja daugybė epizodų, tarp jų šėlsmas statybose su draugų kompanija, bėgimas centrinėmis miesto gatvėmis ar balandžio pavijimo šalin mostas prie pat kareivio.

„Ar galite bent įsivaizduoti, kokia rizika prieš 27 metus buvo šitaip šlaistytis gatvėse ir filmuoti praeivius?! Saulius filmavosi valandų valandas, turi net sukaupęs video kolekciją su neskelbtais Kauno vaizdais”, – pasakojo J. Sarakula.

Drąsus Kauno vaikinas garsiai protestavo prieš egzistavusį sovietinį režimą ir taip šaukėsi laisvės. To itin nemėgo tuometė sovietų valdžia, už elgesį, laisvamaniškas pažiūras ir net išvaizdą – ilgus plaukus, neįprastą aprangą – vaikinas buvo persekiojamas.

Portalo „Kas vyksta Kaune” žiniomis, S. Čemolonskas, neapsikentęs suvaržymų, iš Tarybų Lietuvos pabėgo į Izraelį, vėliau Londoną, kur su bendraminčiais įkūrė internetinę radijo stotį „Last fm”. Jis tebegyvena Londone.

Kitas klipe įamžintas ir dažnai šmėkštelėdavęs šviesiaplaukis didžėjus Vytenis Dictor, klipe jis matomas su merginomis iš „Laumės” kolektyvo bei J. Naujalio dailės gimnazijos. Su kai kuriais klipo nariais jis bendrauja iki šiol.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA