Zoologijos sode – pavojinga gyvūno perkėlimo operacija | Kas vyksta Kaune

Zoologijos sode – pavojinga gyvūno perkėlimo operacija

Organizatorių nuotr.

Lietuvos zoologijos sode džiugios permainos. Nuo šiol lankytojai galės džiaugtis atnaujintu pilkojo ruonio vardu Kajus voljeru. Atnaujinant voljerą Lietuvos zoologijos sodo darbuotojams teko neeilinis iššūkis – kol ruonio baseine buvo vykdomi remonto darbai, ruoniui teko ieškoti naujų namų.

Pasak darbuotojų, gyvūno perkėlimas yra didelio pasiruošimo reikalaujanti procedūra. Šiais metais zoologijos sode jau vyko dviejų liūtų, atvykusių iš Olandijos perkėlimo operacija. Aplankyti atnaujintą voljerą bus galima jau šį sekmadienį, 12 valandą zoologijos sode, kur renginio metu vaikus džiugins ne tik ruonio triukai, tačiau ir garsusis iliuzionistas Mantas Wizard.

Zoologijos sodo plėšriųjų žinduolių skyriaus zoologė Jelena Trasauskienė pasakojo, kad gyvūnų perkėlimas vykdant remonto darbus visuomet yra didelės atsakomybės reikalaujantis darbas – „ Zoologijos sode jau ne pirmus metus veikia atskira žmonių komanda, kuri yra paruošta dirbti su gyvūnų perkėlimu, kuomet vykdome remontus arba atsivežame naujus gyvūnus. Tai sudėtingas ir pavojingas darbas, neretai darbuotojai žino, jog rizikuoja savo ir kolegų gyvybe“– pasakojo J. Trasauskienė. Pareitą kartą zoologijos sode ruonis iš savo voljero buvo iškeltas prieš šešis metus. Kol vyko remonto darbai, ruonis buvo perkeltas į kitą zoologijos sode esantį begemotų baseiną.

Ruonio voljeras zoologijos sode yra labiausiai lankytojų dėmesį traukianti vieta. Vaikai mėgsta pašerti ruonį žuvimis, savaitgaliais prie šio voljero sunku prieiti dėl didelės lankytojų minios. Pastaruoju metu ruonio baseinas vis dažiau atkreipdavo susirūpinusių lankytojų dėmesį dėl jo itin prastos būklės – baseine buvo pradėjęs byrėti tinkas, todėl ilgainiui tai būtų ėmę kelti grėsmę gyvūno sveikatai. Kaip teigia zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas, problema apie pasenusį ruonio voljerą administracijai buvo žinoma, tačiau tam zoologijos sodas tiesiog neturėjo lėšų. Zoologijos sodas nuolatos ieško rėmėjų pagalbos įvairiems darbams zoologijos sode.

Prieš keletą mėnesių į zoologijos sodą kreipėsi netgi iš užsienio atvykę lankytojai, kurie po apsilankymo zoologijos sode norėjo padėti šiam gyvūnui ir atnaujinti pasenusį ruonio baseiną. Įmonės Hegelman Transporte vadovas Anton Hegelmann su šeima aplankęs zoologijos sodą pasiūlė skirti paramą voljero atnaujinimui – „Idėja paremti zoologijos sodą kilo po apsilankymo sode su šeima. Maži vaikai buvo sužavėti pamatę gyvūnėlius gyvai.

Tačiau praeinant pro visų lankytojų mylimo ruonio voljerą pastebėjome byrantį baseino tinką. Tuomet pradėjome domėtis kaip būtų galima suteikti paramą zoologijos sodui. Nusprendėme tapti ruonio Kajaus globėjais ir atnaujinti jo aptrupėjusį baseiną“ – pasakojo zoologijos sodo rėmėjas.

Gyvūno voljero atnaujinimas, pasak ruonio rėmėjų buvo tarsi dar viena pramoga, kadangi teko ne tik stebėti gražėjantį voljerą, tačiau dalyvauti remonto darbų planavime, daug bendrauti su zoologijos sodo specialistais. Pasak A. Hegelmann įdomiausia šio proceso dalis buvo galimybė iš arti stebėti ruonio perkėlimą į naująjį baseiną – „zoologijos sodą remiame pirmą kartą, tad patirties rūpinantis gyvūno voljero atnaujinimu anksčiau nesame turėję. Procesas buvo įdomus – teko susipažinti su statybų rangovų projektu, stebėti baseino atnaujinimo darbus, lankėmės sode rekonstrukcijos metu ir matėme zoologijos sodo darbuotojų indėlį į šį projektą. Visa tai buvo nauja, įdomi patirtis ir malonus rūpestis. Išskirtinis reginys mums buvo ruoniuko iškėlimas ir įkėlimas į rekonstruotą baseiną“ – įspūdžiais dalinosi dosnūs zoologijos sodo lankytojai. Ruonio voljero atnaujinimui įmonė skyrė 15,000 eurų, taip pat prisidėjo ir darbų rangovai.

Visi norintys patys pamatyti atnaujintą ruonio voljerą jau šį sekmadienį, birželio 19 dieną, 12 valandą galės sudalyvauti zoologijos sode vyksiančiame renginyje „Ruoniuko Kajaus atnaujintų namų šventė“. Lankytojai galės stebėti kaip ruonis žaidžia savo naujame baseine, jį pašerti žuvimis. Renginio metu lankytojai galės sudalyvauti neeiliniame Lietuvoje garsaus iliuzionisto Mantas Wizard pasirodyme, kuris vyks šalia ruonio voljero. Iliuzionistas Mantas Wizard zoologijos sode lankosi jau antrą kartą. Savo kūrybinėmis idėjomis ir talentu Mantas pelnė ne tik įvairių šalių žiūrovų, bet ir šios srities žinovų pripažinimą. Manto rankų miklumu kuriami stebuklai, kaip žada organizatoriai, renginio metu vyks ne tik scenoje, tačiau ir ant žiūrovo delno.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA