Apkabinimų akcijos dalyviai: kai kurie apkabinti nebuvome metų metus | Kas vyksta Kaune

Apkabinimų akcijos dalyviai: kai kurie apkabinti nebuvome metų metus

R. Tenio nuotr.

Trečiadienį popiet Kauno klinikose praeiviams ir pacientams jaukius apkabinimus dovanoti ėmėsi minkštais gyvūnais apsirengę Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) sveikatos psichologijos dėstytojai ir studentai. 

[galerija kiek=”20″]

Kiekvieną norintįjį apkabinti siūlėsi daugiau kaip 20 studentų ir dėstytojų.

Akcija 13 val. prasidėjo lauke: čia įeinančius ir išeinančius pacientus į minkštą glėbį įsisprausdavo gyvūnais persirengusi studentija. Žmonės į akciją reagavo noriai, dauguma apsikabinti sutikdavo, jų veidus iškart nutvieksdavo plati šypsena. Kuklesnieji akcijoje dalyvauti atsisakydavo ir patyliukais stengdavosi prasmukti pro „gyvūnus” nepastebėti.

Vėliau akcija persikėlė į Klinikų vidų: buvo aplankyti Vaikų ligų skyrius, Onkologijos ir hematologijos suaugusiųjų skyrius ir kiti.

Kalbinti pacientai tikino, kad apkabinimas bent trumpam padeda pamiršti ligą, pasijusti geriau. Kai kurie ligoniai atviravo, kad apkabinti nebuvo jau ne vienerius metus, apkabinimas taip stipriai paveikė, kad keli net apsiašarojo.

Akcijoje dalyvavusi ir vaikams apkabinimus dalinusi profesorė Nida Žemaitienė pasakojo, kad idėja kilo ir buvo pradėta įgyvendinti prieš ketverius metus. Jos tikslas – parodyti, kad dovanoti šilumą, dalintis apkabinimais, užmegzti ryšį, bendrauti su žmonėmis yra labai paprasta.

„Apsikabinimai sukelia daug gerų emocijų, šypsenų, džiaugsmo, skatina pasikalbėti, apsikabinus ir diena tampa gražesnė. Mums visiems jie labai reikalingi. Be to, dalintis šiluma – nieko nekainuoja ir iškart padeda geriau jaustis, būti sveikesnius, tad kviečiu tuoj pat visus apsikabinti!”, – ragino prof. N. Žemaitienė.

Ji pridūrė, kad apkabinimui ypatingos dienos nereikia ir kuo jų daugiau – tuo geriau. „Tyrimai rodo, kad fizinis kontaktas turi teigiamą poveikį, mažina stresą, gerai nuteikia, stiprina imuninę sistemą, skatina daugiau šypsotis, būti laimingesnius”, – apkabinimų poveikį vardino profesorė.

Įvairių tyrimų duomenimis, teigiamą apkabinimo poveikį galima pajusti, jei apsikabinimas trunka bent keliasdešimt sekundžių, medikai apsikabinti rekomenduoja bent keliskart per dieną.

Organizatoriai panašių iniciatyvų šįmet daugiau neplanuoja, apsikabinimų akcijas jie ragina patiems rengti kiekvieną dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA