Prieš matematikos egzaminą: formulių peržiūra, energizuojanti muzika ir gestų kalbos pasikartojimai | Kas vyksta Kaune

Prieš matematikos egzaminą: formulių peržiūra, energizuojanti muzika ir gestų kalbos pasikartojimai

R. Tenio nuotr.

Penktadienį visoje Lietuvoje beveik 18,8 tūkst. abiturientų laiko valstybinį matematikos brandos egzaminą. Jis privalomas visiems kandidatams, norintiems įstoti į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose, išskyrus menų studijas.

[galerija kiek=”12″]

Egzaminas laikomas 178-iuose centruose, kad jį išlaikytų, mokiniai turi surinkti bent 16 proc. taškų. Norint būti įvertintu šimtuku, reikia surinkti bent 93 proc. taškų.

Kaune į egzaminą kandidatai pradėjo rinktis dar gerokai prieš jo pradžią 9 val. Moksleiviai į „Saulės” gimnaziją plaukti pradėjo apie pusę aštuonių.

Portalo žurnalistai apsilankė Kauno Jono Jablonskio gimnazijos prieigose, čia matematikos žinių pasitikrinti skubėjo 174 mokiniai.

Sugriežtinta tvarka

Egzamine galioja griežta tvarka: abiturientai įleidžiami tik pagal sąrašą ir su asmens dokumentais. Į mokyklą jau nuo vakar vakaro negali patekti jokie pašaliniai asmenys.

Pasak egzaminą gimnazijoje serginčios administratorės Dianos Kučienės, mokykla patikrinama dar iš vakaro: „Apžiūrime visas patalpas, kad nebūtų prirašyta formulių, apžvelgiame ir ryte bei dar kartą prieš pat egzaminą. Tikrinamos salės, koridoriai, tualetai, ypač sienos.” Egzamine 14-os žmonių grupei skirta ne mažiau kaip po vieną vykdytoją.

Viena iš pirmųjų į Kauno J. Jablonskio gimnaziją 7:55 val. atvykusi abiturientė Lina patvirtino, kad griežtumo lygis padidėjęs. Ji prisipažino, kad mokėsi nepakankamai. „Bet ko neprivalgei – neprilaižysi”. Visgi, Lina spręs užduotis iki galo – 12 valandos. Mergina stropiai kartojosi formules ir tiki, kad egzaminą išlaikys. Abiturientė labiau nerimavo dėl tvarkos: egzamino metu naudotis galima tik skaičiuotuvu be tekstinės atminties, braižybos ir rašymo priemonėmis. Draudžiama atsakymuose piešti piešinius ar rašyti nesusijusius komentarus, taip pat draudžiami telefonai, juos užfiksavus – kandidatas šalinamas iš egzamino ir šįmet su brandos atestatu gali atsisveikinti.

Vieni klauso muzikos, kiti kartojasi gestų kalbą

Abiturientas Viktoras prieš patekdamas į gimnaziją, klausėsi trankios, energizuojančios muzikos, kaip pats tikino – nusiraminimui. „Lietuvių kalbos egzaminas buvo sunkesnis, o šis man bus žymiai lengvesnis, papildomai po 4 val. per savaitę lankiausi pas korepetitorę, viliuosi išlaikyti.”

Kiti kandidatai dar prieš pusę devynių būriavosi netoliese, dauguma keliavo su šypsena, atrodė ramūs. Būrelis atokiau lūkuriuojančių vaikinų kartojosi nebylius ženklus – egzamine su kolegomis komunikuos gestų kalba.

Vaikus drąsinusi matematikos mokytoja Vitalija Krikščiūnienė tikino, kad mokiniai egzamino nesibaimina, jos manymu, žinių patikrinimą išlaikytų ir matematiką B lygiu lankę vaikai, esą fundamentalūs pagrindai padėti pas visus. „Ruošėmės pakankamai, panikos nėra”, – sakė V. Krikščiūnienė. Visgi ji pridūrė, kad egzamine visada yra šiek tiek loterijos.

2016 m. brandos egzaminus laiko daugiau kaip 33,7 tūkst. kandidatų. Pagrindinė brandos egzaminų sesija baigsis prieš Jonines – birželio 22 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA