Tarpukario šlagerių melodijos „užkrovė“ alaus sandėlio sienas | Kas vyksta Kaune

Tarpukario šlagerių melodijos „užkrovė“ alaus sandėlio sienas

R.Tenio nuotr.

Vakaruose populiari tendencija, kuomet meno kūrėjai savo kūrybai pademonstruoti ieško naujų erdvių ir jomis neretai tampa gamybinės patalpos, praėjusį vakarą prigijo ir Kaune.

Vytauto Didžiojo universiteto Kamerinis orkestras ryžosi drąsiam eksperimentui – surengti koncertą vos prieš mėnesį pradėjusiame veikti milžiniškame alaus daryklos „Volfas Engelman“ sandėlyje.

Turėjo nedaug laiko pasiruošti

Istoriškai tarpukariu bravorui priklausiusioje teritorijoje Kauno miesto stoties rajone šalia gamyklos pastatytame naujame sandėlyje jau po kelių dienų bus pradėtos sandėliuoti pirmosios alaus paletės, o kol kas kelioms valandoms ši erdvė užsipildė kokybišku kultūriniu turiniu. Vakarą praleisti sandėlyje, klausantis populiarių tarpukario melodijų ryžosi beveik 400 kviestinių svečių, kurių nesutrikdė netradicinė gamybinė erdvė, tiesa, į ją svečiai pateko nepaprastai – žengdami raudonu kilimu.

Koncertuoti tokiems pasirodymams nepritaikytoje erdvėje nemenkas iššūkis ir patiems kūrėjams. Tačiau ekspresyvus ir jaunas, naujovių ieškantis VDU Kamerinis orkestras pamatė puikią nišą atkreipti į savo kūrybą dėmesį. Ir ne bet kaip, o pasitelkę tarpukario Kauno aukso amžiaus kultūrinius lobius – populiarius to meto šlagerius.

„Laiko turėjome labai nedaug. Vos dvi savaites“, – apie netikėtai gimusį projektą portalui „Kas Vyksta Kaune“ prisipažino VDU Kamerinio orkestro direktorė Rita Bieliauskaitė. Pasak orkestro vadovės ir idėjos sumanytojos R. Bieliauskaitės, repetuojama buvo iki pat paskutinės minutės, o išlikusių populiarių tarpukario melodijų natų partitūrų ieškota per visus draugus ir pažįstamus muzikantus. „Stebina, kad neturime išlikusio tarpukario melodijų archyvo, todėl surengti tokią programą buvo labai sudėtinga“, – prisipažino moteris.

Paklaustas, kodėl ryžosi prisidėti prie tokio netikėto projekto, „Volfas Engelman“ generalinis direktorius Marius Horbačauskas sakė, kad jo įmonė kelia tikslą gaivinti tarpukario Kauno kultūrinį klodą bei siekia tęsti mecenatystės tradicijas, kuriomis garsėjo įmonės įkūrėjai, todėl laikinai atidėti sandėlio naudojimą pagal paskirtį, nebuvo sunkus sprendimas. Jis užsiminė, kad labai gali būti, kad tokie bendri projektai su menininkais bus tęsiami ir ateityje. „Manau, kad tai puikus pavyzdys, kaip verslas, suradęs kalbą su kultūra, gali generuoti visuomenę praturtinantį turinį“, – sakė M. Horbačiauskas.

Nostalgiją žadino už širdies griebiantys žodžiai

Su įkvėpimu ir energija sceną valdęs vyriausiasis VDU kamerinio orkestro dirigentas Jonas Janulevičius ir jo atlikėjai koncerto dieną tikrai neatrodė mažai repetavę. Sudėtingų kūrinių melodijos veržte veržėsi į netradicinę erdvę ir nė trupučio nenuleido klasikinės muzikos koncertų kartelės. Tą patvirtino ir auditorija, kiekvieną kūrinį palydėjusi audringomis ovacijomis bei „išsiplojusi“ net tris papildomus kūrinius.

Populiarius Danieliaus Dolskio šlagerius perdainavęs solistas Andrius Apšega auditorijos dėmesiui pasiūlė ir keletą liaudies dainų aranžuočių bei kitų tarpukario Lietuvos kūrėjų populiariosios muzikos klasikos kūrinių.

Geriausias koncerto įrašo ištraukas jau greitai pristatysime ir išskirtinai „Kas Vyksta Kaune“ skaitytojams. Sekite mūsų naujienas.

Koncerto pabaigoje, pakvietęs padegustuoti „Volfas Engelman“ produkcijos, įmonės vadovas M. Horbačauskas juokavo, kad tai bene vienintelė vieta Kaune, kurioje alus niekada nesibaigia. Tą vakarą gamykloje buvo apie 10 mln. litrų jau pagaminto alaus, kurio gamyba vyko ir toliau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA