Kas VMI turi pateikti pranešimą PRC911? | Kas vyksta Kaune

Kas VMI turi pateikti pranešimą PRC911?

R. Tenio nuotr.

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) primena, kad gyventojai iki 2016 m. birželio 30 d. VMI turi pranešti apie grynais pinigais gautas paskolas ir dovanas, kurių iki šiol nebuvo deklaravę, o sandoriai nebuvo patvirtinti pas notarą.

Į dažniausiai gyventojų užduodamus klausimus dėl pranešimo PRC911 atsako Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė.

Ar visiems gyventojams šis vienkartinis deklaravimas yra aktualus?

Gyventojai turėtų pateikti pranešimą PRC911 apie dovanas ir paskolas, gautas po 2004 metų tik tuo atveju, jei atitinka visas 5 sąlygas:

  • gautos iš nuolatinių Lietuvos gyventojų, užsienio fizinių asmenų arba užsienio juridinių asmenų;
  • paskolos ir dovanos yra gautos grynaisiais pinigais;
  • sandoriai nėra notarinės formos;
  • pačiam mokesčių mokėtojui nebuvo privaloma šaltinių deklaruoti Metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje, Metinėje gyventojo (šeimos) turto deklaracijoje, Nuolatinio Lietuvos gyventojo pranešime apie sudarytus sandorius arba Privačių interesų deklaracijoje;
  • paskolos ir / ar dovanos yra panaudotos (arba numatoma panaudoti) turtui, kurio įsigijimo vertė viršija 15 000 eurų (iki 2014-12-31 – 50 000 litų), įsigyti nuo 2011 m. sausio 1 d.

Taip pat primenama, kad atsakymus į rūpimus klausimus galima rasti VMI interneto svetainėje atnaujintoje dažniausiai užduodamų klausimų (DUK) apie PRC911 skiltyje.

Nuo 2004 metų dovanų ir/ar paskolų gavę mokesčių mokėtojai pranešimą PRC911 turi pateikti tam, kad ateityje nekiltų rūpesčių ir diskusijų su Mokesčių inspekcija dėl įsigyto ar planuojamo įsigyti brangaus turto šaltinių teisėtumo. Teisingai ir laiku nepateikęs tokios informacijos gyventojas vėliau negalės VMI pagrįsti paskolų rašteliais savo įgyto turto šaltinių. Šis pranešimas yra pagalba mokesčių mokėtojui ir mokesčių administratoriui, tiksliau pasirenkant rizikingus mokesčių mokėtojus, mažiau trukdant sąžiningus gyventojus.

Gal galite pateikti pavyzdžių, kada gyventojas turi teikti pranešimą PRC911?

Situacijų, kada reikia pateikti pranešimą gali būtų įvairių. Pavyzdžiui, mokesčių mokėtojas 2010 metais pasiskolino 70 000 litų iš kito gyventojo namo statybai. Nors iki dabar mokesčių mokėtojas gautos paskolos nepanaudojo (arba panaudojo ne visą), jis turi pateikti PRC911 pranešimą, nes šiuo atveju paskola yra piniginių lėšų įsigijimo šaltinis.

Kitas pavyzdys: gyventojas kasmet 2009-2014 m. laikotarpiu iš tėvų gaudavo dovanų po 9000 litų (grynaisiais). Tam tikrą jų sumą, o taip pat dalį paties gauto darbo užmokesčio 2014 m. gyventojas panaudojo 300000 litų vertės butui įsigyti. Kadangi šios dovanojimo būdu gautos pajamos yra vienas iš pagrindinių po 2011 metų sausio 1 d. įsigyto turto šaltinių, o gyventojas šių dovanų nedeklaravo ir neprivalėjo deklaruoti metinėje pajamų deklaracijoje, jis turi pateikti formą PRC911.

Kiek gyventojų Kauno apskrityje jau pateikė PRC911 pranešimą?

Iki šios dienos Kauno apskrityje daugiau nei 800 gyventojų informavo Mokesčių administratorių apie grynais pinigais gautas paskolas ir dovanas, kurių iki šiol nebuvo deklaravę, o sandoriai nebuvo patvirtinti pas notarą. Noriu paraginti gyventojus nelaukti termino pabaigos t.y. birželio 30 d. ir priminti, kad daugiau nei 80 proc. gyventojų tai daro patogiausiu būdu – naudodamiesi VMI Elektroninio deklaravimo sistema.

Kokia atsakomybė lauks nepateikus pranešimo PRC911 laiku?

Mokesčių administratorius į vėliau (po 2016 m. birželio 30 d.) gyventojo pateiktą informaciją neatsižvelgs ir jos nevertins. Gyventojas tokiais šaltiniais negalės pagrįsti turto įsigijimo.

Iki šiol dalis rizikingų mokesčių mokėtojų, dėl kurių įsigyto turto šaltinių teisėtumo VMI kildavo daug klausimų, bandydavo įrodinėti, kad pinigus gavo įvairių paskolų ar dovanų forma, pateikdavo (neretai ir suklastotus, notariškai nepatvirtintus) įvairius paskolų ar dovanų raštelius. Tokie rašteliai po birželio 30 dienos, jei gyventojas nebus pateikęs pranešimo PRC911, nebus vertinami.

Kokiu būdu galima pateikti PRC911 pranešimą?  

Pranešimą lengviausia ir greičiausia pateikti per VMI Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) arba galima pristatyti į bet kurią apskrities valstybinę mokesčių inspekciją. Jį gali pateikti pats mokesčių mokėtojas ar jo įgaliotas asmuo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA