Gyvenimas neįgaliojo vežimėlyje: 2 mėnesiai negalint savarankiškai palikti namų | Kas vyksta Kaune

Gyvenimas neįgaliojo vežimėlyje: 2 mėnesiai negalint savarankiškai palikti namų

R. Tenio nuotr.

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ akiratį pateko neįgalios kaunietės istorija. Moteris dėl susiklosčiusių aplinkybių jau beveik mėnesį negali savarankiškai palikti savo namų, o už tai atsakingos tarnybos gali tik gūžčioti pečiais ir dalinti pažadus.

[galerija kiek=”4″]

Šiaurės prospekte gyvenanti Daiva rašė, jog dirba, vairuoja automobilį ir atlieka kitas visuomenines pareigas, sėdėdama neįgaliojo vežimėlyje. Tačiau gegužės 19 d. sugedo keltuvas, kurio dėka moteris pakyla  į namo terasą, o taip ji liko be galimybės savarankiškai palikti ar patekti į savo namus.

Moteris pastebėjusi gedimą iš kart kreipėsi į už jos namą atsakingą įstaigą – Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centrą, kuris yra pavaldus Kauno miesto savivaldybei. Deja, atsakymas nebuvo toks, kokio ji tikėjosi.

2 mėnesius – beveik jokių galimybių savarankiškai palikti namus

„Įstaigos vadovas, atsakingas už būsto pritaikymą neįgaliesiems ir keltuvo priežiūrą bei remontą, informavo, kad remonto darbai gali užsitęsti iki dviejų mėnesių. Taip yra todėl, nes keltuvo detalės bus gaminamos ir siunčiamos iš Latvijos. Žinau, kad siuntų paslaugų sistemos veikia Lietuvoje ir Latvijoje berods visą parą, naudojausi jų paslaugomis. Prekes iš Kinijos galima atsisiųsti per tris savaites,“ – savo socialinio tinklo paskyroje rašė Daiva.

„Įsivaizduokite, kad iki 60 dienų neišvažiuosiu savarankiškai į darbą, lauką, prekybos centrą, polikliniką. Negaliu net šuns pavedžioti. O kur dar moralinė žala? Kasdien turiu ieškoti pagalbos arba „nešikų“ laiptais aukštyn ar žemyn, o tai nėra saugu ir patikima, kaskart laužau vežimėlį,“ –  nusivylimo sistema neslėpė moteris.

Atsakingas asmuo net nežino apie tokį atvejį?

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcijai susisiekus su Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centro atstovu Vidu Zigmantu, šis atviravo, jog tai pirmas kartas, kai jie išgirdo apie šį atvejį, tačiau tikisi, jog viskas bus išspręsta greitai.

„Keltuvo remontas pas mus nebuvo užregistruotas, moteris kreipėsi tiesiai į aptarnaujančią įmonę. Gegužės 19 dieną įvyko didžiulis gedimas tame keltuve, nes jis yra įrengtas prieš 10 metų, gamintas Latvijoje. Sugedo pagrindinis jėgos blogas. Tie keltuvai žinoma jau nebegaminami, todėl kolegos turėjo susisiekti su žmonėmis Latvijoje, kurie savo atsargose turėjo atrasti reikiamas keltuvui dalis, kurias ir išsiuntė į Lietuvą. Dabar prižiūrinti įmonė žada, kad šią savaitę jis jau bus sutvarkytas.“

„Turime pripažinti, jog mes centras, kurie kažkada įrengė šį keltuvą apie įvykį nežinojome. Ponia Daiva į mūsų centrą nesikreipė ir jokios pagalbos neprašė. Atvirai, mes apie tai nežinojome. Tik metų pradžioje buvome numatę kažkokį einamąjį remontą ir tiek,“- taip situaciją aiškino būsto pritaikymo neįgaliųjų poreikiams skyriaus vedėjas V. Zigmantas.

Įdomu, jog moteris patikino portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją, jog ji tikrai kreipėsi į minėtąjį neįgalaus jaunimo užimtumo centrą.

„Jau gegužės 19 dieną skambinau ir pranešiau apie tai referentei. Atsakingas už tai V. Zigmantas turėjo nedarbingumą, o direktorius atostogavo. Po keleto dienų pavyko paskambinti direktoriui, o jis pabandė visą reikalą išspręsti – susisiekęs su keltuvą aptarnaujančia įmone pažadėjo 2 mėnesius. Matyt V. Zigmanto niekas neinformavo,“ – svarstė kaunietė Daiva.

Keltuvas senas, jo gamyba nutraukta, bet kitaip nebus

Jai taip pat buvo pasiūlytos alternatyvos, kurios turėjo palengvinti gyvenimą be keltuvo, tačiau moteris jomis nebuvo sužavėta.

„Man pasiūlė laiptų koptuvą, kuris tinka ne visiems vežimėliams. Taip pat reikia mokančio juo naudotis asistento bei vietos, kur jį sandėliuoti, tad čia nėra išeitis,“ – portalui teigė moteris.

Nors keltuvas senas ir nebegaminamas, pasak būsto pritaikymo neįgaliųjų poreikiams skyriaus vedėjo V. Zigmanto,  jo pakeisti taip pat neįmanoma, nes pagal įstatymą, žmogus gali kreiptis dėl atnaujinimo tik po 10 metų, o įvykus tokiam dideliam gedimui, tai irgi nėra išeitis, nes viešieji pirkimai užtrunka ne mažiau nei pusę metų, tad specialistas palinkėjo stiprybės ir teigė jog tikisi, kad ši problema bus išspręsta bent jau per mėnesį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA