Kauno abiturientai pasidalino įspūdžiais po lietuvių kalbos egzamino | Kas vyksta Kaune

Kauno abiturientai pasidalino įspūdžiais po lietuvių kalbos egzamino

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmadienis svarbi diena išaušo daugiau kaip 32,5 tūkst. abiturientų, šiandien jie laikė lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą, privalomą visiems, norintiems gauti mokyklos baigimo atestatą. 

[galerija kiek=”20″]

Viso egzamino metu nuo 9 iki pat 13 val. buvo griežtai užrakintos mokymo įstaigos, į vidų nebuvo įleidžiama.

Kaune šį egzaminą laikė 4135 dvyliktokai. Rašant buvo galima naudotis vieninteliu dalyku – Dabartinės lietuvių kalbos žodynu, telefonai ir kitos pašalinės priemonės buvo uždraustos, o kandidatai stropiai sergstimi prižiūrėtojų.

Kelis pašalino iš egzamino

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, buvo gautas tik vienas pranešimas, kad laikant mokyklinį brandos egzaminą kandidatas bandė pasinaudoti neleistina mobiliosios ryšio priemonės pagalba, taip pat keli pranešimai apie suskambėjusius mobiliuosius telefonus.

Asmenys buvo nedelsiant pašalinti iš egzamino ir šįmet egzamino perlaikyti negalės, tad negaus ir brandos atestato.

Rašė samprotavimo arba literatūrinį rašinį

Valstybiniame brandos egzamine buvo galima rinktis vieną iš dviejų samprotavimo temų apie vyriškumą ir vaizduotę, literatūriniame rašinyje kandidatai galėjo rašyti apie dvarą ir gaivališką prigimtį lietuvių literatūroje. Užduotys čia. Egzaminas truko 4 val., kad jį išlaikytų, kandidatui reikia surinkti 30 proc. taškų.

Mokyklinio brandos egzamino samprotavimo temos buvo apie tiesą ir šventes, o literatūrinio rašinio – apie pavasario reikšmes ir žmoniškumo pamokas lietuvių literatūroje. Užduotys čia.

Vyks studijuoti į Daniją

Pirmas iš egzamino VDU „Rasos” gimnazijoje vos po 2 val. išėjo dvyliktokas Rokas, buvo atsipalaidavęs ir tikino, kad apie vaizduotę sekėsi samprotauti gerai, temos ir autoriai buvę nesudėtingi, jis rėmėsi Maironiu. „Mokiausi tik šiandien, likus pusvalandžiui prieš egzaminą. Jau išsiunčiau visus dokumentus Danijoje studijuoti verslą.”

Kauno „Aušros” gimnazijos abiturientas Laimis Petravičius džiaugėsi, kad egzamine sekėsi puikiai. „Tik autoriai buvo mažai žinomi, rašiau apie vaizduotę, rėmiausi S. Nėrimi ir M. Išvaškevičiumi. Mokiausi tik paskutinę dieną, nesu dažnas bibliotekų lankytojas, dažniau užsuku tik prieš egzaminus. Dabar nekantriai laukiu rezultatų! Atsiėmęs atestatą iškart vyksiu studijuoti multimedijų dizaino į Daniją.

Narpliojo vyriškumo temą

Kauno „Aušros” gimnazijos mokinė Samanta rinkosi rašyti apie vyriškumą. „Sekėsi normaliai, žinojau autorius, rinkausiJurgį Kunčiną. Egzaminui ruošiausi 12 metų, jei rezultatai bus geri, planuoju VDU studijuoti japonų kalbą.”

Tos pačios gimnazijos mokinys Justas: „Buvo nesunku, žinojau autorius, rašiau apie vyriškumą, visiškai nebijojau. Turiu pastebėti, kad lengvesnis buvo anglų kalbos egzaminas, nes šią užsienio kalbą vartoju dažniau, daug bendrauju su užsieniečiais, o lietuvių egzaminui reikėjo daug skaityti, to nemėgstu. Manau, egzaminą išlaikiau. Dabar galvoje ne vakarėlis, keliauju į pokalbį dėl darbo.”

Kartu išėjusios Vaida ir Gabrielė taip pat buvo garantuotos, kad išlaikė. „Bent ketvertui. Daugiausiai mokėmės paskutinę naktį, kaip ir visi. Egzaminas buvo lengvas. Dabar nešvęsime, o skubėsime ruoštis sekantiems egzaminams: istorijai, matematikai.”  Vaida planuoja studijuoti viešąjį administravimą arba komunikaciją VDU, o Gabrielė – maisto technologiją KTU.

Tris valandas egzamine prakaitą liejusios Elona ir Paula iš jo išėjo plačiai šypsodamosios ir kikendamos: „Prajuokino samprotavimo tema: kam žmogui skirta vaizduotė? Rašėme apie vyriškumą. Nelabai įmanoma pasiruošti šiam egzaminui, čia kaip didžioji loterija, priklausys nuo vertintojų nuotaikos.”

Kauno „Saulės” gimnazijoje egzaminą laikė 220 mokinių. Išėję trys abiturientai Gediminas Stankus, Tomas Norkus ir Arnas Malakauskas tikino, kad mokėsi ne paskutinę naktį, o visus 12 metų. Rinkosi populiarią temą – apie vyriškumą.

„Rašiau paie Bronių Krivicką, apie jo partizanavimo laikus bei analizavau V. Krėvės „Skirgailą”. Nebuvo sunku. Po baigimo, jei nepavyks įstoti į nemokamą vietą, tapsiu kariu savanoriu, o jei pavyks patekti į VU, studijuosiu ekonomiką ir teisę”, – sakė Arnas.

Aušrinė: „Sekėsi gerai, apie vyriškumą rašiau remdamasi V. Krėvės „Skirgaila” ir J. Kunčinos „Tūla”. Buvau pasirašiusi kiekvieno autoriaus konspeką, jį savaitgalį perskaičiau, mokiausi visus 12 m., tad nerimauti neturiu ko. Švęsti nėra kada, dar liko matematikos, biologijos ir chemijos egzaminai. Po egzaminų maratono su šeima vyksiu pailsėti į Palangą, reikės atsigauti. Jei rezultatai bus geri – studijuosiu genetiką Kaune.”

Rezultatų teks palaukti

Valstybinio brandos egzamino rezultatai bus paskelbti apie liepos 4 d., mokyklinio – birželio 17 d.

Visų brandos egzaminų temos ir autoriai bus skelbiami šiame tinklapyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA