Padidėjus gaisrų tikimybei, miškininkai įspėja nepalikti degančių laužų | Kas vyksta Kaune

Padidėjus gaisrų tikimybei, miškininkai įspėja nepalikti degančių laužų

Kas vyksta Kaune nuotr.

Atsižvelgiant į tvyrantį pavojų, Generalinė miškų urėdija įspėja gyventojus saugoti miškus.

Šiemet miškų urėdijų priešgaisrinės komandos ir miškų pareigūnai  pagal gautus pranešimus apie kilusius miško gaisrus į gaisravietes buvo išvykę daugiau nei 210 kartų.

Generalinės miškų urėdijos duomenimis, per šią savaitę Lietuvos miškuose užfiksuoti 8 miško gaisrai. Ugnis pažeidė 1,45 ha miško plotą.

Iki šios dienos miškų urėdijos pranešė, kad šiemet šalies miškuose jau registruoti 45 miško gaisrai 9,59 ha plote, iš jų 16 gaisrų privačiuose miškuose 2,16 ha plote. Ši statistika džiugina nebent tuo, kad ji yra 3 miško gaisrais mažesnė nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Šiemet gaisrai nualino pusantro ha mažiau miško.

Statistika rodo, kad dažniausiai gaisrai miškuose kyla numetus neužgesintą nuorūką, degtuką, palikus rusenantį laužą. Nederėtų pamiršti, kad sausa žolė, spygliai, dervingos medžių šakelės, sausos samanos miške užsiliepsnoja ir dega labai greitai.

Ypač didelis pavojus miškams kyla nuo deginamų laužų. Juos leidžiama kurti tik specialiai pažymėtose vietose, iš visų pusių apsuptose ne siauresnės kaip pusė metro mineralizuotos zonos. Tai yra iki nedegančio grunto pašalintos miško paklotės juosta. Arti laužavietės neturi būti sausos žolės, medžių, durpingo grunto ar kitokių degių medžiagų. Pučiant stipriam vėjui žiežirbos lengvai uždega medžius. Paliekant laužą būtina įsitikinti, kad jis gerai užgesintas. Patikimiausia žarijas užgesinti vandeniu ar užberti žemėmis.

Kibirkštys, lekiančios iš automobilių, traktorių, miškavežių ir kitų transporto priemonių variklių arba netvarkingų išmetamųjų vamzdžių irgi lengvai uždega sausą miško paklotę.

Pastebėję miške įsiplieskiantį gaisrą, pasistenkite jį patys užgesinti. Užsidegusią miško paklotę galima užplakti medžių šakomis, drabužiais arba užtrypti kojomis. Galima gesinti vandeniu arba užberti žemėmis. Nepavykus ugnies užgesinti, nedelsiant skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 arba mėginkite jos plitimui užkirsti kelią kastuvu arba lazdomis išrausdami ne siauresnę kaip pusės metro mineralizuotą juostą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA