Reikalavimo perleidimo sutartis – būdas atsikratyti skolininko | Kas vyksta Kaune

Reikalavimo perleidimo sutartis – būdas atsikratyti skolininko

Buvau sudarius rašytinę paskolos sutartį su savo drauge. Ji man skolos jau seniai negrąžina, tačiau į teismą kreiptis nenoriu. Esu girdėjusi, jog galima tokias paskolas perleisti kitiems asmenims, kurie po to ir išsiieškotų šią paskolą. Ar tikrai yra tokia galimybė? Ko man reikėtų?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė

Taip, Jūs turite galimybę savo reikalavimo teisę perleisti tretiesiems asmenims. Tokiu atveju Jums reikėtų sudaryti reikalavimo perdavimo sutartį, kuria Jūs, kaip kreditorė, perleistumėt trečiajam asmeniui savo reikalavimo teisę reikalauti iš skolininko (šiuo atveju Jūsų draugės) įvykdyti prievolę pagal paskolos sutartį.

Reikalavimą perleisti galima be skolininko sutikimo, jeigu tai neprieštarauja įstatymams ar sutarčiai arba jeigu reikalavimas nesusijęs su kreditoriaus asmeniu. Minėtina, kad reikalavimo teisės perleidimas yra vienas iš prievolės dalyvių (kreditorių) pasikeitimo atvejų. Tai reiškia, kad skolininko sutikimo perleidžiant reikalavimą nereikalaujama dėl to, kad jo teisinė padėtis dėl kreditoriaus pasikeitimo nesikeičia, t. y. jo teisinė padėtis naujojo kreditoriaus atžvilgiu negali būti blogesnė už buvusią pradiniam kreditoriui.

Reikalavimo perleidimo sandoris teisinius padarinius skolininkui sukuria tik tinkamai jam apie sandorį pranešus, dėl ko kiekvienu atveju senasis arba naujasis kreditorius privalo pranešti skolininkui apie reikalavimo perleidimo sutarties sudarymą. Įstatyme nėra nustatyti specialūs tokio pranešimo būdai, todėl laikytina, kad skolininkui apie reikalavimo perleidimą gali būti pranešta bet kokia forma ir bet kokiu būdu. Be abejo, geriausia pranešti tokiu būdu, kad vėliau turėtume įrodymą, jog skolininkas apie reikalavimo sutarties perleidimą buvo tikrai informuotas. Vienas iš tokių būdų – registruoto laiško išsiuntimas.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA” interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA