Paaiškėjo pirminės Kauno marių žuvų kritimo priežastys | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo pirminės Kauno marių žuvų kritimo priežastys

Skaitytojo nuotr.

Situacija Kauno mariose stabilizavosi – taip mano Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Tomas Barkauskas.

[galerija kiek=”4″]

Nesiliaujant kauniečių panešimams, jog Kauno marių pakrantėse negyvų žuvų ne tik nemažėja, bet atsiranda vis daugiau ir daugiau, T. Barkauskas portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo, jog žuvys krante dėl to, jog dėl palankaus vėjo jas į krantą tiesiog išplovė.

„Žmonės dabar skambina, kad mato daugiau prie krantų (žuvies, red.), bet tai yra tik pasekmė to, kad tą žuvį, kur plūduriavo mariose iškritusią, dabar palankūs vėjai neša į krantus ir suneša priekrantėse“, – sakė jis.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog prieš kelias savaites kauniečiai pradėjo rasti į krantą išmestas ar Kauno mariose plūduriuojančias negyvas žuvis – daugiausiai sterkus bei karpius. Gegužės 10-ąją situacija susirūpinusi Kauno RAAD paėmė reikiamus vandens mėginius bei žuvis tolimesniems tyrimams.

Pasak T. Barkausko, tyrimai jau atlikti, tačiau rezultatai kol kas – tik pirminiai. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko teigimu, žuvys taip staiga iškrito dėl natūralių priežasčių.

„Visiškai detalūs tyrimai dar nebaigti, bet pirmieji yra. Ir kol kas rezultatas toks, kad kažkokio cheminio teršalo neradome vandenyje“, – teigė jis.

Pasak specialisto, Kauno marių vandenyje rastas per didelis azoto kiekis, tačiau to priežastys – natūralios. „Yra viršijamas kiekis azoto, bet gali būt įvairios priežastys. Grynai dėl atšilimo, gal gali būt dar kažkiek pasekmių pavasarinių tręšimų – į visumą susideda viskas“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė T. Barkauskas.

Jo nuomone, pagrindinė priežastis greičiausiai yra būtent staigus vandens atšilimas, mat per dvi dienas temperatūra Kauno mariose pakilo nuo 9-10 iki 19 laipsnių šilumos.

„Taigi suvešėjo dumbliai, aišku azoto išsiskyrė, kitų medžiagų ir tom žuvim smūgis kažkoks per staigus matyt“, – pasakojo aplinkosaugininkas. „Kiekvieną pavasarį ten jų krenta kažkiek dėl atšilimo, bet taip staigiai neatšildavo“, – teigė jis.

Atlikti žuvų tyrimai taip pat neparodė jokių sunerimti verčiančių faktų. „Tik šiandien gavau rezultatus, aišku irgi ne galutinius, tik preliminarius, bet epidemijos, ta prasme, ligos kažkokios, nėra. Parazitai ar bakterijos kažkokios gal ir viršija kiekius, bet tai nėra mirtinas dalykas“, – pasakojo T. Barkauskas.

Tiesa, tikslesni atsakymai paaiškės tik po ichtiologų atliktų tyrimų, o kada jie bus, T. Barkauskas teigė  negalintis atsakyti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA