Naujas „Burbuliatoriaus” sezonas startavo | Kas vyksta Kaune

Naujas „Burbuliatoriaus” sezonas startavo

R. Tenio nuotr.

Giedrą ir šiltą pirmadienio vakarą prie Kauno pilies pasklido pasakiška burbulų jūra.

Šiandien čia, Vilniuje, Klaipėdoje, Alytuje, Panevėžyje, Telšiuose, Mažeikiuose, Marijampolėje, Gargžduose, Vievyje ir Biržuose prasidėjo jau aštuntus metus vykstanti nekomercinė iniciatyva – „Burbuliatorius”. Sezonas tęsis iki pat rudens.

Prie iniciatyvos prisijungė ir kiti Europos šalių miestai, daugiausiai tie, kuriuose gyvena didžiausios lietuvių bendruomenės: Airija, Didžioji Britanija, Skandinavijos šalyse, taip pat Čekija ir kitos.

Originali idėja

Kaip patikino iniciatyvos autorė, miesto antropologė Jekaterina Lavrinec, „Burbuliatorius” idėja yra originali:

„Nors pasaulyje galima išvysti galybę renginių, kur pučiami muilo burbulai, dažniausiai tai tebūna vienkartinės šventės ar „flešmobai”, o mūsų sumanymas kitoks – norėjome ilgalaikio žmonių ryšio su jų mieste esančiomis viešosiomis erdvėmis. Tai linksmas miesto ritualas, kuris kas antrą pirmadienį sukviečia pabūti kartu ir atgaivinti miesto erdves”, – pasakojo J. Lavrinec.

Gaivina viešąsias erdves

Šventės tikslas – sukviesti žmones į miesto erdves, kad visi kartu, kūrybinių veiksmų dėka, jie įkvėptų gyvybės ir judesio viešosiose erdvėse.

Organizatoriai ragino į šventę atsinešti pikniko krepšius, stalo žaidimus, pledus, užkandžių ir, žinoma, pačius burbulus.

Pasak autorės, iniciatyva atnešė nemažai teigiamų pokyčių:

„Prisimenu, 2007 m., kai buvo atidarytas Kauno „Akropolis”, Laisvės alėjos erdvė ištuštėjo, žmones sutraukė prekybos centras. 2009 m. sugalvojome kaip žmonėms pasiūlyti nekomercinę, bet patrauklią alternatyvą, kad jie savo laisvalaikį leistų mylimo miesto viešosiose erdvėse”, – pasakojo J. Lavrinec ir pridūrė:  „Kauniečiai labai aktyviai palaiko idėją, jie išsiskiria iš kitų miestų savo konstruktyvia laikysena.¨

Kauno „Burbuliatoriaus¨ dalyviai diskutavo apie viešųjų erdvių gaivinimo galimybes, eksperimentavo su įvairiais formatais, pavyzdžiui, ėmė organizuoti muzikinius „Sofos vakarus” Laisvės alėjoje.

„Vienos kūrybinės idėjos įkvepia kitas. Šiuo metu Kauno viešosios erdvės pastebimai atsigavo”, – idėjos sėkme džiaugėsi pašnekovė.

Siūlo pasigaminti patiems

Iniciatyvos organizatoriai skatina į kitus burbuliavimo seansus patiems atsigabenti burbulų medžiagos. Nežinantiems kaip pasigaminti, jie skelbia milžiniškų muilo burbulų receptą: reikės apie 2 l vandens, glicerino (150 ml, 3/4 stiklinės), indų ploviklio (1 l), geriausiai tam tinka „Fairy”, tris šaukštus kukurūzų krakmolo, o kad suminkštėtų vanduo, reikėtų įpilti šaukštą sodos arba naudoti distiliuotą vandenį.

Vandenį reikia pašildyti iki 60 laipsnių karščio, sodą ir krakmolą galima išmaišyti su vandeniu atskiroje stiklinėje, po to įpilti į didelį puodą. Į jį įpilti gliceriną ir kelis šaukštus cukraus. Viską gerai išmaišyti. Įpilti ploviklį, maišyti atsargiai, kad nesusidarytų putos. Reikia palikti skystį valandai pastovėti, kad atauštų, o paskui jau galima naudoti.

Nuo pernai, dėl rekonstrukcijos darbų, kauniečiai burbuliuoti persikėlė iš tradicinės vietos – Soboro prieigų – prie Kauno pilies.

Muilo burbulų puotomis prie Kauno pilies gyventojai galės džiaugtis kas antrą pirmadienį nuo 18:30 val. Paskutinis burbuliatorius šįmet vyks rugsėjo 5 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA