Įspūdingiausios Kauno panoramos: ar žinote visas? | Kas vyksta Kaune

Įspūdingiausios Kauno panoramos: ar žinote visas?

Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Kiek galėtumėte išvardinti vietų, iš kurių atsiveria išskirtiniai, panoraminiai Kauno miesto vaizdai? Be abejo, Aleksoto apžvalgos aikštelę ir Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos terasą jau žino visi. Bet vietų, iš kurių atsiveria ypatingi mūsų miesto vaizdai, yra kur kas daugiau, ir dauguma jų galima gėrėtis nemokamai. Tačiau tas „nemokamai“ turi savų trūkumų.

Po daugelio metų į gimtąjį Kauną trumpam paviešėti iš užsienio atvykusi moteris sumanė pati viena pasivaikščioti po miestą – ir, žinoma, įsiamžinti asmenukėje „kur nors, iš kur gražiai atrodytų visas Kaunas“.

Bet iš savarankiškos „ekskursijos“ po kažkada pažinotas vietas viešnia parsinešė ne itin vykusių asmenukių – arba vaizdą užstoja medžių šakos, arba pirmame plane kažkokie sandėliukai, garažai – o iš kai kur atsiveriantį vaizdą bjaurojo nemaloni aplinka.

Šią problemą puikiai žino ir su miesto svečiais susiduriantys gidai bei Kauno turizmo informacijos centro darbuotojai. Nors Kaune rengiamos ir specialios ekskursijos po panoramines miesto vietas, jų organizatoriai jau žino, kada ir į kokią vietą svečio geriau nevežti.

Populiariausioje regykloje – išgertuvių pėdsakai

Štai gidė Liudmila Vitkienė žino, jog jei ankstyvą sekmadienio ar pirmadienio rytą lydės ekskursiją į Aleksoto panoraminę apžvalgos aikštelę – tai teks raudonuoti iš gėdos prieš lankytojus dėl visų naktinio lėbavimo pėdsakų. O kai miesto svečiui reikia dairytis, kur saugiai pastatyti koją – miesto panorama jam nerūpės.

Beje, problemos dėl tvarkos Aleksoto apžvalgos aikštelėje – senos kaip pasaulis. Jau bene prieš dešimtmetį miesto valdžia bandė netgi riboti automobilių eismą toje vietoje – kad jaunimas naktimis nesuvažiuotų lėbauti. Akivaizdu – nepadėjo.

Dabar vis girdėti, jog šią žinomiausią, gausiausiai ir nemokamai lankomą Kauno Senamiesčio apžvalgos aikštelę žadama naujai įrengti. Tačiau visi atnaujinimai ir įspūdingi projektai bus šuniui ant uodegos, jei ir toliau tokia reprezentacinė vieta lankytoją pasitiks po savaitgalio apdergtais kampais.

Aplink fortą – grožio nedaug

Kauno turizmo informacijos centro turizmo informacijos vadybininkė Ernesta Rainytė pasakojo, jog viena įdomesnių Kauno panoramų su gražiais vaizdais atsiveria Apuolės gatvėje, prie VIII forto – tačiau ten labai sudėtinga prieiti.

„Susiduriame su problema, kad šią vietą arba reikia įruošti taip, kad būtų galima pateikti lankytojui – arba tiesiog visai nevežti ten žmonių, jei nenorime rodyti to, kas svečiui gali sukelti ir neigiamų įspūdžių“, – pastebėjo pašnekovė.

E.Rainytė išvardino dar keletą vietų, iš kurių galima pasigrožėti miesto vaizdais: Napoleono kalnas, Jėzuitų bažnyčios terasa, Kauno rotušės bokštas, Pelėdų kalnas, J.Zikaro memorialinio muziejaus sodelis, Milikonių kalnas su Perkūno žirgais, Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos terasa.

Gal pakaktų apgenėti šakas?

Tačiau į kai kurias vietas, kaip Napoleono kalnas, pati J.Tumo Vaižganto gatvės pabaiga, Vytauto parkas prie Kauno apskrities viešosios bibliotekos – geriausia eiti rudenį, žiemą arba ankstyvą pavasarį – nes vėliau viską užstoja sulapoję medžiai. Į Napoleono kalną apskritai sudėtinga užkopti – juk nė laiptai neįrengti.

Kauniečiai prisimena, jog dar prieš 10 – 15 metų į Neries šlaitus, Vilijampolę būdavo galima pasidairyti vadinamosios Brazilkos gatvelėse. Tačiau dabar visi vaizdai į gražesnius vaizdus jau atitverti ir užstatyti.

Pasak E.Rainytės, lankytojai į šią miesto vietą nevedami – tačiau puikūs vaizdai atsiveria iš netoliese esančio J.Zikaro memorialinio muziejaus sodelio. Nuo rugsėjo iki birželio pradžios nemokamas ir paties muziejaus lankymas.

„Ir sutvarkyta ten taip, kad negėda parodyti svečiui – sodas labai gražus, aplinkui – įspūdingi panoraminiai vaizdai. Būtent šias vietas stengiamės parodyti rengdami išvykas po naktinių Kauno panoramų vietas. Vakare, kai užsižiebia šviesos gatvėse, tokios ekskursijos įgauna papildomo žavesio“, – pasakojo Kauno TIC darbuotoja.

Kai kurios panoramos šiek tiek dubliuojasi. Pavyzdžiui, vaizdą, atsiveriantį tiktai viešbučio „Centre hotel nuova“ svečiams, galima pamatyti iš Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos terasos, arba patingėjus kopti į Kauno rotušės bokštą, panašią Senamiesčio panoramą pamatysime iš Jėzuitų bažnyčios terasos.

Miesto centre – „neatvirukiniai“ vaizdai

Viena netikėčiausių vietų, iš kurių į Kauno centrą smalsiai žvalgosi netgi puikiausiai miestą pažįstantys senbuviai – ant viešbučio „Magnus“ stogo įsikūrusi panoraminė kavinė. Vaizdai nuo viešbučio stogo daug kam įdomūs dėl netikėto rakurso – jie dar neišeksploatuoti, ne „atvirukiniai“, niekur daugiau nematyti.

Jau keletą metų čia užsuka lankytojai, norintys pasigėrėti iš kavinės terasos atsiveriančiais miesto vaizdais – ypač naktine Kauno panorama. Tačiau jau pirmame aukšte, registratūroje, jus sustabdys, jei kavinėje tuo metu vyks uždaras vakaras. O taip neretai pasitaiko – vieta ypatinga, tad įvairūs renginiai, fotosesijos, sutuoktuvių ceremonijos čia dažnos.

„Ir lyg tyčia tuo metu, kai vakaras – uždaras, atsiranda ir būrys norinčių pasidairyti į miestą iš aukštai“, – šyptelėjo kavinės „Skybar“ šefas Gediminas Benecevičius.

Iš lauko terasos lankytojams nedraudžiama fotografuoti miesto panoramos – tačiau vidaus interjero neleidžiama. Šiaip į kavinę leidžiama laisvai, už galimybę pasidairyti į Kauną iš aukštybių neimama jokio papildomo mokesčio – tik ketvirtadieniais, kai čia groja gyva muzika, įėjimas į kavinę mokamas.

Kada kopsime į Prisikėlimo bazilikos bokštą?

Tuo tarpu už apsilankymą vienoje populiariausių miesto apžvalgos vietų – Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos terasoje – teks sumokėti: jei kelsitės liftu 2,4 euro, lipant laiptais – 1,2 euro, vaikams, moksleiviams, neįgaliesiems keltis liftu kainuos 1,2 euro. Kiek pigesni bilietai – didesnių nei 20 asmenų grupei.

Bazilikos terasa tapo populiari vos atidaryta, dabar čia vyksta ir įvairių prestižinių renginių. Kadangi terasa – šventovėje, čia neleidžiama vartoti svaigalų.

„Kartais žmonės paniurna, jog lankytis terasoje – brangu. Tačiau niekas neskaičiuoja, kadgi reikia ir atlyginimą bilietus parduodančiam žmogui mokėti, ir pačią terasą tvarkyti, ir naudojimasis liftu bei jo remontas kainuoja – galų gale, dalis sumos tenka ir kaip auka bažnyčiai“, – sakė bazilikos renginių koordinatorė Rima Lipšienė.

Pasak pašnekovės, vienas dažniausių klausimų – ar kam nors leidžiama pakilti į pačią aukštybę – į pagrindinį Prisikėlimo bazilikos bokštą. Be abejonės – vaizdas iš 70 metrų aukščio bažnyčios bokšto aukštybių, o dar kai ji stovi ant kalno, gniaužtų kvapą. Nors planuojama ateityje bokšte įrengti specialų liftą, kol kas į jį pasikelti neleidžiama niekam – nei pasidairyti, nei pafotografuoti.

Du eurus tektų sumokėti ir pageidaujant pasidairyti į Kauną iš Rotušės bokšto – beje, Kauno miesto muziejuje yra ir daugiau į ką paganyti akis. Tai – bene vienintelės vietos, iš kurių žvilgsnis į Kauno panoramą – mokamas.

Tad Kaune turime daugybę vietų, į kurias gražesnę dieną galima išsiruošti pasigėrėti miestu, tik gaila, kad ne visos jų – prieinamos, sutvarkytos, įrengtos.

PAPILDYTA

Paskelbus publikaciją, su portalo „Kas vyksta Kaune” redakcija susisiekė studentai, kurie taip pat nori pasidalinti surinkta informacija apie aukščiausias Kauno vietas.

VDU studentai sukūrė maršrutą po aukščiausias Kauno vietas, jos įdomios tuo, kad maršrute yra vietų, kurių net patys kauniečiai nežino ir kokie vaizdai juose atsiveria. Žemėlapį su vietų informacija rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA