Tarptautinėje konferencijoje sugretins Kauną ir Šiaurės Kasablanką | Kas vyksta Kaune

Tarptautinėje konferencijoje sugretins Kauną ir Šiaurės Kasablanką

Organizatorių nuotr.

Gegužės 17 d., antradienį, 9 val., Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje vyks tarptautinė konferencija „Šiaurės Kasablanka: pabėgėliai ir gelbėtojai 1939-1940 m. Kaune“.

Konferencijos tikslas – iš naujo įvertinti lemtingą 1939–1940 m. laikotarpį. Tuomet paskutinius laisvės gurkšnius įkvepianti Lietuva ir jos laikinoji sostinė Kaunas tapo reikšmingų įvykių epicentru. 1939 m. prasidėjus Antrajam pasauliniam karui šalis priėmė apie 30 000 karo pabėgėlių – daugiausia iš kaimyninės Lenkijos. Jiems išlaikyti ir paremti buvo sukurta visa infrastruktūra, skiriamos valstybės lėšos, tad iki pat 1940 m. birželio sovietų okupacijos Lietuvos valstybė demonstravo atsakingą ir kilnų elgesį padėdama karo pabėgėliams.

Įprastai pabėgėlių drama siejama su Japonijos konsulu Čiune Sugihara ir Nyderlandų garbės konsulu Janu Zwartendijku, išdavusiais gyvybes gelbėjančias vizas, tačiau gana dažnai pamirštama Lietuvos valstybės laikysena ir pagalba pabėgėliams – juk pastarieji išsigelbėjimo kelių iš mūsų šalies pradėjo ieškoti tik tuomet, kai Sovietų Sąjunga ėmė traiškyti Lietuvos nepriklausomybę. Todėl vienas iš konferencijos uždavinių – įvertinti Lietuvą tarptautiniame kontekste, parodant, kokia ji buvo iš tikrųjų – tarptautinis subjektas, turintis savo poziciją ir atsakomybės supratimą.

Konferencijos metu bus išryškintas platesnis kontekstas ir ryšiai, kurie iki šiol buvo dar mažai pristatyti visuomenei: bus bandoma rekonstruoti, kokia situacija buvo to meto Lietuvoje, kas ką ir nuo ko gelbėjo, galimi gelbėtojų saitai, taip pat išsigelbėjusių keliai nuo Lietuvos, Japonijos iki Filipinų.

Tarptautinėje konferencijoje dalyvaus mokslininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos, Švedijos, Izraelio, Japonijos, JAV, Rusijos. Konferencijoje taip pat lankysis Č. Sugiharos sūnus Nobuki Sugihara. Konferencijos kalba – anglų.

Konferenciją organizuoja viešoji įstaiga „Sugiharos fondas – Diplomatai už gyvybę“ kartu su Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejumi ir VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetu, aktyviai prisidedant ir konferencijos partneriams: Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijai, Švedijos, Japonijos, Vokietijos ir Lenkijos ambasadoms Lietuvoje.

Tai bus pirmoji tarptautinė mokslinė konferencija neseniai atidarytoje Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje Kaune.

Konferencijos programa

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA