Kodėl namuose nėra karšto vandens? | Kas vyksta Kaune

Kodėl namuose nėra karšto vandens?

Asociatyvi / R.Masiokaitės nuotr.

Kasmet vasaros pradžia Kauno daugiabučių gyventojams reiškia ir keleto dienų nepatogumus be karšto vandens – mieste vyksta šilumos vamzdynų bandymai ir remontai. Dalis kauniečių šiuos kasmečius nepatogumus jau ištvėrė, kitų jie dar laukia.

Ne visi mieste ir pastebėjo – tačiau šiemet netikėtai atšalęs pavasaris šilumos tiekėjus, bendrovę „Kauno energija“, paskatino šiek tiek pavėlinti jau suplanuotus remonto darbus.

Iš tiesų – anoks čia malonumas: šildymo sezonas baigtas, lauke – žvarba ir lietus, o jei dar ir šilto vandens tuo metu namuose nėra… Todėl, pavyzdžiui, daliai Vilijampolės, Dainavos, Eigulių seniūnijų daugiabučių namų karštas vanduo atjungiamas ne balandžio pabaigoje, kaip iš pradžių planuota, o antroje birželio pusėje.

Karšto vandens tiekimas daugiabučiuose stabdomas vidutiniškai trims – keturioms dienoms. Vyresni kauniečiai dar atsimena sovietmetį, kai karšto vandens nebūdavo vidutiniškai 2 – 4 savaites. Bepigu, jei tai nutikdavo per pačius karščius – bet kažkurią lietingą vasarą, kai į Šilainius kraustėsi pirmieji naujakuriai, tas mėnuo be karšto vandens žmonėms ypač prailgo – mat rūsiuose net prisiveisė uodų…

Kas vyksta, kai atjungia karštą vandenį?

Tačiau pastarąjį dešimtmetį laikotarpis be šio įprasto patogumo gyventojams vis trumpėja. Bendrovė jau prieš kurį laiką įdiegė kitoką hidraulinių bandymų ir planinių remontų atlikimo tvarką. Dabar šie darbai Kaune suskirstyti į 49 zonas vietoje buvusių 24. Dėl to atskiriems rajonams karšto vandens tiekimas stabdomas apytikriai savaitei arba, jei nėra gedimų, dviems – keturioms dienoms.

Remontai jau vyko kai kuriose Centro, Šančių, Žaliakalnio seniūnijų gatvėse, dalyje Dainavos, Petrašiūnų ir Eigulių seniūnijų. Darbai atliekami tam tikromis zonomis, tad neretai netgi tos pačios gatvės skirtingiems namams karšto vandens tiekimas gali būti sustabdytas ir atnaujintas skirtingu laiku.

Kas tuo metu vyksta, kai jūsų bute ir name nėra karšto vandens? Pasak bendrovės „Kauno energija“ atstovo Ūdrio Staselkos, hidraulinių bandymų metu vamzdynuose iki 20 atmosferų padidinamas termofikacinio vandens slėgis – tuomet ir išaiškėja silpniausios vamzdynų vietos. Kasmet bandymų metu išaiškinama apie 200 silpnų vamzdynų atkarpų. Aptikus defektus, vamzdžiai atkasami ir operatyviai suremontuojami.

Šiuo metu vyksta šeštasis hidraulinių bandymų ir remontų etapas. Ū.Staselkos teigimu, ypatingai sudėtingų situacijų kol kas nebuvo, tačiau aptinkama gana daug silpnų vietų, kuriose bandymų metu nustatomi trūkiai.

Remonto darbai vyks iki pat rudens

Kai kuriais atvejais dėl sudėtingesnių remonto darbų karšto vandens atjungimo terminas gali būti pratęstas. Štai bene daugiausia probleminių vietų kasmet išaiškėja po hidraulinių bandymų Šiaurės, V.Krėvės prospektuose, šiemet – dar ir Panemunėje. Šiose vietose prieš keliasdešimt metų nutiestų tinklų statybinės konstrukcijos ir hidroizoliacija – jau gerokai susidėvėję.

Lygiagrečiai  su vamzdynų remontu atliekami ir kiti jų priežiūros darbai. Vamzdynų remontų ir bandymų laikotarpis Kaune truks iki pat rudens, paskutinysis etapas numatytas rugsėjo pirmoje pusėje.

Didžiajai daliai po miestu glūdinčių magistralinių šilumos tiekimo vamzdynų – jau apie trisdešimt metų. Kaune šių vamzdynų tinklas sudaro per 406 km. Dar apie 30 km driekiasi Kauno rajone.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA