Zoologijos sodo gyvūnai – ne tik apžiūrėjimui | Kas vyksta Kaune

Zoologijos sodo gyvūnai – ne tik apžiūrėjimui

Asociatyvi nuotr. /Š. Kubiliaus nuotr.

Nors zoologijos sodas daugumai – vieta, kurioje apsilankius galima pamatyti dar nematytus gyvūnus ar pasiklausyti jų pristatymų, kuriuos rengia prižiūrėtojai, mažai kas žino, jog sode gyvūnus galima ir… nusipirkti.

Lietuvos zoologijos sodo komunikacijos ir edukacijos skyriaus vedėja Neringa Kirijenkaitė teigia, jog faktas, kad iš zoologijos sodo galima pirkti gyvūnus, nėra labai plačiai žinomas, nors tai daroma jau senokai.

„Gyvūnų pardavimas taikomas nuo seno“, – teigė ji. „Parduoti galim tai, ko turim prieauglį ir tai dažniausiai būna smulkūs gyvūnai – driežai ir panašiai. Jų prieauglį sureguliuoti sunkiau, nei, tarkim, liūtų“, – pasakojo N. Kirijenkaitė.

Liūtų nusipirkti nepavyks

Tiesa, tuoj pat pridurdama, jog egzotiškų plėšrūnų nusipirkti tikrai nepavyks. „Visi klausia – galit parduot liūtų? Ir aš atsakau, kad ne, negalim“, – šypsojosi moteris ir pridūrė, jog parduoda tuos gyvūnus, kuriuos gali parduoti, vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais.

Populiariausi gyvūnai, pasak N. Kirijenkaitės, yra papūgėlės ir ropliai, tačiau „mados“ kinta. „Kai buvo ožkų metai, tai žmonės skambino iš anksto ir klausė, ar turėsim, nes labai nori“, – pasakojo ji. „Daug kas mėgsta į sodybą, nes galima auginti.“

Ir patikrina, ir pataria

Pasak specialistės, gyvūnai zoologijos sodo niekad nepalieka neišsiaiškinus, kur jie keliauja. „Niekad neatiduodam nepasitarę su žmogumi. Išsiklausinėjam, kokio dydžio voljeras, kartais net paprašom nuotrauką atsiųsti“, – pasakojo ji apie reikalavimus, keliamus būsimiems ožkų savininkams.

Yra buvę net atvejų, kai norintiems nusipirkti žuvyčių, jos buvo neparduotos, mat akvariumas – apvalus, o tokių naudoti negalima. „Išsiaiškinam, kur gyvūniukas keliauja ir pasiklausiam, kad negrįžtų atgal“, – teigė N. Kirijenkaitė.

Zoologijos sodo specialistai norinčius pakonsultuoja dėl gyvūnų priežiūros. „Neretas nusipirkęs kokį vėžlį net neįsivaizduoja, kad jie gyvena 100 metų. O va tada ir prasideda problemos“, – pasakojo moteris. „Tas pats ir su ropliais, nes dauguma driežų labai greit užauga.“

N. Kirijenkaitė teigė, jog kartais pasitaiko ir atvejų, kai įsigiję gyvūną jį atveža atgal zoologijos sodui. Tačiau gyvūnus į sodą atgal priimti sunku, tad paprastai stengiamasi šeimininkus perkalbėti. „Nepriimam, stengiamės perkalbėt… Dažniausiai priimti labai sunku, nes reikia atlikti tyrimus, kad gyvūnas tikrai sveikas, kad neatsineštų į sodą kokios nors ligos“, – teigė specialistė.

Kainos „nesikandžioja“

N. Kirijenkaitės teigimu, gyvūnų kainos tikrai nėra didelės, palyginus su gyvūnų parduotuvėmis. „Pelno mes iš to nepasidarom, visi pinigėliai vis tiek keliauja gyvūnų gerovei“, – teigė ji.

Zoologijos sodo internetiniame puslapyje pateiktame ne zoologijos sodams parduodamų gyvūnų sąraše – daugiau nei 20 skirtingų gyvūnų rūšių, o jų kainos vyrauja nuo 1 iki 376,5 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA