Prekybos centrų boikotas Kaune: kauniečiai įvertino akciją | Kas vyksta Kaune

Prekybos centrų boikotas Kaune: kauniečiai įvertino akciją

Asociatyvi / Kas vyksta Kaune nuotr.

Antradienį visoje Lietuvoje entuziastingai startavo trijų dienų akcija: Neisim į prekybos centrus!”.

Nors akcijoje tikino dalyvausiantys daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, feisbuke agituota susitelkti į vieną kumštį, būti vieningus, o į parduotuves neiti mokinius, kai kuriose mokyklose ragino net mokytojos, masinio protesto, apimančio milijonus pirkėjų, remiantis oficialia pirkėjų skaičiaus statistika, pasiekti nepavyko.

Sumažėjo keliasdešimt tūkstančių

Tačiau, remiantis viešai pateikiama trijų didžiųjų prekybos tinklų statistika, per pirmąsias dvi protesto dienas pirkėjų sumažėjo 2-8 proc. Vienas iš populiariausių prekybos tinklų tomis dienomis prarado po 27,5 tūkst./d. pirkėjų, tad galima teigti, kad akcija buvo aktyviai palaikoma.

Prekybos centrai į protestą reagavo žaibiškai – prekybos tinkluose šį savaitgalį paskelbtos kaip niekad didelės nuolaidos.

Akcija organizuota protestuojant prieš prekybos centruose kylančias kainas, atkreiptas dėmesys ir į akivaizdžią iš to sekančią pasekmę – masinį lietuvių vykimą apsipirkinėti į Lenkiją, ypač per valstybines šventes, paskelbtas nedarbo dienomis.

Dauguma – palaikė

Besibaigiant pirmai akcijos dienai, paaiškėjo, kad prekybos tinklus boikotavo mažuma, ir boikotuoti buvo tik tam tikri prekybos centrai pasirinktinai, toli gražu ne visi.

Kauniečiai stengėsi dalyvauti akcijoje, parodė iniciatyvą ir susitelkimą. Buvo ir tokių rimtai pasiyžusių skaitytojų, kurie namie sėdėjo nevalgę.

Airidas pasakojo: „Sėdžiu namie, o taip valgyti noriu! Žinau, kad niekas nepasikeis, bet vistiek neisiu į parduotuves!”

Kaunietė Rasa nėjo ir artimiesiems neleido: „Aš nėjau ir mamai neleidau. Nuėjau į turgų ir nusipirkau ko reikėjo, o kitas dienas tikrai neisiu, o ko reiks įsigysiu ne prekybos centre!”

Mindaugas buvo įsitikinęs: „Yra daug žmonių ir kas neis!!! O tie kas suskydo, nekreipia dėmesio ir nenori bent parodyti, kad galime būti vieningi, tegul ir vergauja valdžiai ir oligarchams toliau!!!”

Kaltino abejingumu

Nors dauguma žmonių po straipsniais komentavo dalyvaujantys akcijoje, tačiau atsirado ir tokių, kurie kritiškai žiūrėjo į panašias iniciatyvas:

Skaitytojas Robertas teigia, kad boikotai – nesąmonė ir jie nepasiteisina: „Kvailystės tie boikotai. Ekonomistas Ž. Mauricas gerai sakė, žmonės emigruoja ten, kur aukšti atlyginimai, o ne ten, kur žemos kainos. Kiek žmonių emigravo į Lenkiją?”.

Užvirus diskusijai, skaitytojai priėjo išvadą, kad emigruojama ne dėl per didelių kainų Lietuvoje, o paprasčiausiai dėl to, kad nėra darbo. Kiti skaitytojai dėl kylančių kainų kaltino euro įvedimą.

Skaitytoja Lina moralizavo, kad lietuviai esą nevieningi:

„Lietuviai, kaip matyti, tikrai nevieningi. Tegul nesako, kad Lietuvoje brangu ir tenka emigruoti… Jeigu mes nesugebame už save pakovoti tris dienas ir neiti į prekybos centrus… Juk nebuvo liepta užsidaryti namie. Liūdna, kad taip žmonės elgiasi. Štai užsienyje dėl atlyginimo žmonės masiškai streikuoja ir pasiekia savo tikslą, o mūsiškiai susitaiko su viskuo. Juk nereikia nuleisti rankų ir pasiduoti politikams!!”.

Nidas čia pat apkaltino dėl solidarumo trūkumo: „Va čia ir lietuviška bėda, jokio solidarumo, dėl to kas ką nori, tą ir daro, už saldainį nupirksi bet ką.”

Alternatyva – turgus

Visgi, dalis sąmoningų piliečių tvirtai pasiryžo aplenkti didžiuosius prekybos tinklus ir apsipirkimus perkėlė į turgus, mažas krautuves, pas pavienius gatvės prekeivius. Po straipsniais užvirė diskusija, kuriame turguje, ką pigiau įsigyti.

Antradienio rytą patys žurnalistai prasuko pro keletą Centre įsikūrusių prekybos centrų, jie pastebėjo, kad pirkėjų pastebimai mažiau, tačiau vis tiek netrūksta. Pirkėjai tikino žinantys apie akciją: „Bet valgyti juk reikia”, – komentavo.

„Kas vyksta Kaune” skaitytojai tikino tomis dienomis iš naujo atradę turgų:

Tadas tikino, pigiai apsipirkęs turguje: „Kauno turgūs – nuostabi vieta apsipirkti. Šiandien prisipirkau du maišus maisto už 20 eurų. Buvau pamiršęs kaip turguje viskas pigu ir, beje, šviežia!”

Sandra išvis klausė: „O kam tų prekybos centrų? Vakar iš turgaus parsinešiau pilną krepšį daržovių ir mėsos už 15 eurų. Likau patenkinta, prekybos centrai dar ne viskas!”

Neis ir toliau

Besibaigiant akcijai, dalis kauniečių tikino jau pripratę prie naujų apsipirkimo vietų ir į prekybos centrus tikina neisiantys ir toliau.

Ramunė buvo ryžtinga: „Nepirkau iš anksto, bet ir badu nemirsiu. Nesu prekybos centrų vergė. Mielai apsiperku pas ūkininkus ar mažose parduotuvėlėse. Ir tikrai nelėskiu 14 dieną, kai „Maxima” manipuliuos akcijomis.”

Dalija teigė: „Po trijų dienų irgi nėra ko ten eiti. Tegul genda iki galo, viskas bus pasenę. Aš nėjau į prekybos centrus ir neisiu. Mes ten nieko nepalikome. Maistą perku geresnį, nei ten.”

Akcijos organizatoriai nespėjusiųjų sudalyvauti, ragina suskubti dar šiandien, jie atskleidė jau turintys planų kitoms, prieš kainų kėlimą skirtoms, akcijoms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA