Nauji apartamentai senamiestyje sugrąžina gyvybę | Kas vyksta Kaune

Nauji apartamentai senamiestyje sugrąžina gyvybę

Bendrovės nuotr.

Dar prieš įsižiemojant, Senamiestyje, M. Valančiaus ir Šv. Gertrūdos gatvių sandūroje, duris atvers modernūs, „Kauno Senamiesčio apartamentai”. Trisdešimt šešių butų su požemine automobilių stovėjimo aikštele pastatas sprendžia apgyvendinimo Senamiestyje problemą ir siekia į šią archajišką Kauno vietą sugrąžinti gyvybę.

[galerija kiek=”4″]

Šiemet tai bus vieni iš nedaugelio naujų, šįmet duris atversiančių apartamentų Kauno Senamiestyje. Pasak nekilnojamojo turto rinkos ekspertų, daug projektų čia nevystoma, nes plotas ribotas, o visas Senamiestis paskelbtas archeologine zona, tad, norint gauti statybų leidimą, tenka įdėti nemažai pastangų ir turėti daug kantrybės. Naujos statybos nekilnojamasis turtas šioje teritorijoje visada išliks likvidus, o jo vertė tik augs.

Spręs apgyvendinimo problemą

Žinomo architekto Gintauto Natkevičiaus teigimu, šis projektas bus pirma kregždė po ilgo laiko: „Senamiestyje jau seniai kas nors ką statė. Manau, kad Senamiestyje, Naujamiestyje, Centre, Laisvės alėjoje kaip tik reikia kuo daugiau butų, nes trūksta žmonių. Jei norime, kad Senamiestis būtų gyvas – apgyvendinkime jį”, – ragino G. Natkevičius.

Jo teigimu, žmonės, dviračiai, vaikų vežimėliai – viso to reikia kuo daugiau, tada ir miestas taps gyvas ir patrauklus gyventi.

„Jei kavinėse sėdi žmonės, dar nereiškia, kad miestas pilnas, jei nebus gyventojų Senamiestyje, Centre – ilgainiui nebus kam ir tose kavinėse sėdėti.”

Jo manymu, kuo daugiau šeimų atsikraustys į istorinį miesto centrą, – tuo geriau, esą žmonėms patinka gyventi kultūrinėje aplinkoje: tai itin įtakoja ir vaikų ateitį. „Tai ne kokie Šilainiai ar Romainiai, Senamiestyje išvysime žymiai turtingesnius vaizdus.”

Jo manymu, būtų klaida Senamiestyje steigti tik biurus ir parduotuves nes po darbo dienos, po 17 val., jie užsidaro ir ši miesto dalis vėl taptų tamsi ir neaktyvi.

G. Natkevičius pritarė, kad Senamiestis yra prestižinė, patogi vieta gyventi.

Prestižo dalykas

Gyvenimas naujuose apartamentuose Kauno senamiestyje taps prestižo dalyku: solidi kaimynystė, komfortiškas gyvenimas (liftai, terasos ant stogo, požeminis parkingas, erdvūs butai, apsauga), gyvenimas suksis miesto ritmu – kavinės, restoranai, kepyklėlės, muziejai, galerijos, darželiai ir mokyklos – viskas kelių minučių pėstute atstumu.

Kauno pilies, Santakos stadiono, Nemuno ir Neries upių pašonėje, bažnyčių, privačių ir valstybinių mokyklų, darželių, galerijų, muziejų, restoranų, parduotuvių, Motiejaus Valančiaus skvero bei senosios miesto dvasios apsupti apartamentai pasižymės tvarka ir sauga – būsimų gyventojų pageidavimu, viduje veiks gyvas apsaugos postas, teritorija bus stebima vaizdo kameromis, o į kiemą patekti galės tik jo gyventojai.

Atsakingi vykdytojai

Projektą įsigijusios ir į jį 4 mln. eurų investavusios UAB „Citus construction“ atstovas Ugnius Latvys patikino, kad šio projekto ėmėsi atsakingi, preciziški vystytojai, kuriems svarbios tradicijos, pamatinės vertybės. Jo teigimu, darbuotojai turi išsiugdę rimtą požiūrį į verslą, todėl nuo vadovų iki statybininkų – visi dirba laikydamiesi aukščiausių kokybės standartų.

Pašnekovas drįso suabejoti, kad komfortiškas gyvenimas įmanomas tik užmiestyje.

„Visi galvoja, kad gyvenimas gali būti tik kažkur rajone, už miesto, stereotipiškai mąstome, kad jei daug uždirbu – turiu išsikraustyti iš miesto. O mes norime paneigti šį mitą, pademonstruoti, kad kokybiškas ir turiningas gyvenimas verda čia pat, Senamiestyje“, – sakė U. Latvys.

Darni plėtra ir įsiliejimas į Senamiestį užtrikrinamas griežtų kultūros paveldo specialistų dėka. Atsakingi vystytojai žiūri kiek plačiau ir investuoja į greta esančią infrastruktūrą – nauji šaligatviai, kelio danga, gatvių apšvietimas ir žinoma, inicijuota greta esančio parkelio renovaciją.

Architektas atkreipė dėmesį, kad vystytojai rizikuoja savo lėšomis, reputacija, prestižu: „Jiems sunku, bet jie drąsūs ir dirba reikšmingą darbą”, – sakė G. Natkevičius. Jis priminė, kad visas Senamiestis yra archeologinė zona, tyrimai brangūs ir trunka ilgai, tad čia investuoti gali tik atsakingi ir tvirtai savo tikslu tikintys verslininkai.

Gyva apsauga, terasos, unikalus požeminis parkingas

Projekto vykdytojai garantuoja, kad gyventojai namuose ir kieme galės jaustis saugūs – pirmo aukšto didžiojoje laiptinėje veiks apsaugos postas, jo darbuotojai gyvai ir vaizdo kamerų pagalba sergės tvarką.

Vidinis namo kiemas bus uždaras, į jį tebus galima patekti pro laiptinę ir bromą, kuri bus rakinama automatiniais vartais.

Pirmame naujojo objekto aukšte įsikurs verslo paslaugų įmonės, prancūziškų delikatesų parduotuvėlė ir arbatos namai.

Du butai ketvirtame aukšte išskirtiniai – jie turės atviras terasas ant stogo, kur bus galimybė stebėti Senamiesčio panoramą iš erdvių 30 – 40 kvadratinių metrų terasų.

Beje, mažesni ar didesni balkonai bus įrengti visuose butuose.

Moderniame būste šildymas bus autonominis ir reguliuojamas išmaniai – per atstumą, kaina už jį sieks keliasdešimt eurų. Kiekviename kambaryje veiks reguliuojamas grindų šildymas.

Naujasis senamiesčio daugiabutis turės požeminį parkingą su liftais: veiks du keleiviniai ir vienas automobilinis.
Iš Šv. Gertrūdos gatvės automobiliai įvažiuos į liftą ir nusileis į pirmąjį aukštą, galiausiai beliks kiek pavažiuoti ir prisiparkuoti.

Iš požeminės aikštelės liftas pakels į reikiamą aukštą, gyventojai galės naudotis 2 keleiviniais liftais ir 3 laiptinėmis.

Tiesa, vietą automobiliui perka ne visi gyventojai, kai kurie tam ir kraustosi į Senamiestį, kad viskas būtų po ranka ir mašinos tiesiog nebereikėtų.

Važinėjantieji dviračiais parkinge juos saugiai galės palikti nemokamai.

Dėmesys archeologijai

„Senamiesčio apartamentų“ atstovai teigia, kad su kultūros paveldo specialistais buvo suderinta kiekviena detalė, tad garantuojama, kad pastatas netaps Senamiesčio svetimkūniu, neišsišoks, o tvarkingai įsilies į gretimų šv. Gertrūdos gatvės pastatų draugiją.

Net penkis mėnesius šiame sklype vykdyti archeologiniai tyrimai. Jų metu rastos senovinės šukės, monetos ir net šaukštas iš XVI amžiaus!

Pirmieji naujakuriai laiptinėje turės progą išvysti unikalią šių radinių parodą.

Šiuo metu „Senamiesčio apartamentų“ iniciatyva rengiamas Motiejaus Valančiaus skverelio rekonstrukcijos planas, netrukus jis bus pristatytas visuomenei.

Pirmieji gyventojai į „Kauno Senamiesčio apartamentus“ įsikeldinėti galės jau gruodžio mėnesį, o susipažinti su šiuo projektu išsamiau galima jau šį sekmadienį. Gegužės 15 dieną projekto vystytojai organizuoja renginį „Atvirų durų diena“, kurio metu visiems atvykusiems plačiau papasakos ir pristatys šį unikalų projektą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA