Startavo prieš kūno kultą nusiteikusi iniciatyva – „Vasarai dydis nesvarbus“ | Kas vyksta Kaune

Startavo prieš kūno kultą nusiteikusi iniciatyva – „Vasarai dydis nesvarbus“

R. Tenio nuotr.

Pastaruoju metu kūno kultas pasaulyje sulaukia vis daugiau kritikos. Peršami stereotipai apie „tobulas kūno linijas“ ir „seksualią figūrą“ pagaliau sulaukė atgarsio ir Lietuvoje.

Čia šiandien startuoja akcija „Vasarai dydis nesvarbus“, kurio iniciatorė yra apie savo kūną drąsiai kalbanti Giedrė Valavičiūtė.

„Vasarai nesvarbu, kokio tipo yra jūsų liemuo. Jai neįdomu, kokio dydžio krūtinę dengia jūsų maudymosi kostiumėlis. O dar labiau vasarai nerūpi, kokio dydžio šešėlis nuo jūsų krenta. Šia nuotaikinga, bet savo idėja rimta akcija siūlome moterims atsipalaiduoti ir laukti vasaros bei džiaugtis ja “, – akcijos esmę nusako pati G. Valavičiūtė.

Su šiuo projektu Lietuva prisijungia prie pasaulyje vis labiau populiarėjančio „body positive“ (liet. k. teigiamas požiūris į savo kūną) judėjimo. Moterys yra skatinamos būti kiek atlaidesnės savo kūno linijoms, tačiau iš esmės rūpintis savo gera savijauta.

„Nebūtinai stambesnis žmogus yra nesveikas, nesportuoja ar yra apsileidęs. Pernelyg kritiškas kūno vertinimas neprideda motyvacijos jaustis gerai. Priešingai, neretai moterys dėl to tampa irzlios, nepatenkintos, užsisklendusios, nors išties yra nuostabios“, – pastebi G. Valavičiūtė.

Socialine problema virstantis spaudimas moteriai būti lieknai ir atitikti žurnalinius standartus pastaruoju metu yra itin didelis. Giedrė stebisi, kad Lietuvoje apie tai kalbama labai nedaug.

„Jau kurį laiką seku užsienio žiniasklaidą, kur drąsiai yra kritikuojamas kūno kultas, skatinama moterų įvairovė, taip pat jų kūrybiškumas, nes, pavyzdžiui, būnant stambesnei išties reikia pasukti galvą kaip stilingai atrodyti, nes drabužių standartai parduotuvėse skirti lieknoms“, – pasakoja Giedrė Valavičiūtė.

Vizualų projektą „Vasarai dydis nesvarbus“ Giedrė su kolegomis daro iš vidinio entuziazmo ir tikėjimo, kad susiklosčiusios normos nėra teisingos. Ši iniciatyva neskatina nieko pirkti ar įsprausti save į trečiųjų šalių keliamus standartus. Pasak projekto autorės, nei tiesios, nei apvalios linijos nėra viena už kita geresnės. Visos moterys, kad ir kaip jos atrodytų, gali mėgautis vasara nepergyvendamos dėl to, kad jų linijos neatitinka tų, kurios dažniausiai rodomos reklamose ar žurnalų viršeliuose.  

Nesvarbu, ar moteris puoselėja savo kūną, kad išlaikytų norimą figūrą, ar ieško sau priimtinos sporto rūšies, ar keičia savo gyvenimo būdą, gal požiūrį į save, o gal ir nieko nedaro – šio judėjimo esmė yra skatinti pasitikėjimą savimi, būti laimingesnėmis ir gyventi visavertį gyvenimą be įtampos ar kompleksų, į kuriuos labai dažnai mus spraudžia aplinka.

„Vasara yra skirta ja mėgautis. Nėra įsakymų ar nutarimų, kokio tipo žmonės gali džiaugtis ir šokinėti per bangas, o kokie turi slėptis bei jausti kaltę dėl savo sudėjimo“, – reziumuoja G. Valavičiūtė.

Šįkart akcija yra nukreipta į moteris, nes būtent jos iš aplinkos patiria didesnį spaudimą ir neretai siekia atitikti reklaminius standartus. Tiesa, pasaulyje vis daugiau vyrų pradeda kalbėti apie panašią problemą, todėl, tikėtina, kad panaši akcija ateityje pritrauks ir vyrus.

Kviečiama visus savo „Instagram” profiliuose dalintis vasaros emocijomis pažymint nuotraukas #vasaraidydisnesvarbus ir taip skleisti šią žinutę, kuo toliau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA