Pagaliau: rastas sprendimas dėl Laisvės alėjos grindinio | Kas vyksta Kaune

Pagaliau: rastas sprendimas dėl Laisvės alėjos grindinio

delfi.lt 2016/05/12 16:49

Po ilgų diskusijų dedamas taškas – specialistai ir Laisvės alėjos rekonstrukcijos autorius architektas Šarūnas Kiaunė rado sprendimą dėl pagrindinės Kauno miesto gatvės grindinio.

[galerija kiek=”4″]

Kauniečiai pastebėjo, kad gana ilgą laiką Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbai sustojo – atkarpoje tarp A. Mickevičiaus gatvės ir Soboro senoji danga pašalinta, pakeistos komunikacijos, tačiau grindinys nesutvarkytas. Planuojama, kad jau artimiausiu metu prasidės realūs grindinio klojimo darbai.

Darbai sustojo, nes Š. Kiaunė ir rangovas niekaip negalėjo rasto bendro sutarimo dėl Laisvės alėjos grindinio, tačiau dabar architektas ir rangovas pagaliau rado tinkamus granito variantus.

Pasirinkto granito pavyzdžiai jau atvežti į Lietuvą bei ištirti laboratorijoje – buvo tikrinamas atsparumas šalčiui, vandens sugėrimo savybės, kiti parametrai. Rangovas jau užsakė granitą, šiuo metu Kinijoje ruošiamos granito plokštės.

Planuojama, kad birželio pabaigoje Lietuvos link pajudės pirma granito plokščių siunta. Rangovas granito klojimo darbams skirs visus savo pajėgumus – granito dangos klojimo darbus planuojama užbaigti iki spalio pabaigos. Iš viso šiame rekonstrukcijos etape bus paklota apie 17 tūkst. kv. m granito dangos.

Rekonstrukcijos metu Laisvės alėjoje bus klojamas trijų pilkos spalvos atspalvių granitas.

„Praktiškai vyraus dvi spalvos. Trečiasis žymės dviračių taką, jo nebus daug. Visas granitas bus pilkas, tik vienas yra šviesesnis, kitas – tamsesnis. Granitas, esantis tarp liepų, bus šviesesnis. Šonuose, kur numatyta važiuojamoji dalis – tamsesnis“, – DELFI teigė Š. Kiaunė.

Pasak Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko, granito paieška užtruko dėl itin griežtų granitui numatytų reikalavimų. Dar praėjusios kadencijos metu paskelbtame konkurse buvo įtvirtinta, kad atliekant Laisvės alėjos rekonstrukciją turi būti naudojamas itin tvirtas ir atsparus granitas. Ši aplinkybė gerokai išbrangino patį projektą ir apsunkino sąlygas atitinkančio granito paieškas.

„Nutraukti sutarties, kurią radome pradėję darbus savivaldybėje, deja, negalėjome. Turėjome dirbti su tuo, ką radome. Vykdant kitų Laisvės alėjos etapų rekonstrukciją, tokių miestui nenaudingų sutarčių tikrai nebus“, – DELFI teigė G. Petrauskas.

Kauno miesto savivaldybė ruošiasi skelbti konkursus kitiems dviems rekonstrukcijos etapams, kurių metu bus iš pagrindų sutvarkyta Laisvės alėjos danga bei požeminės komunikacijos nuo A. Mickevičiaus gatvės iki Maironio gatvės. Įskaitant ir fontaną.

„Fontano estetika išliks ta pati, tačiau bus atliktas kapitalinis remontas. Taip pat prisidės apšvietimas, taip fontanas atrodys moderniau“, – teigė Š. Kiaunė.

„Konkursus paskelbsime, kai pataisysime techninį projektą. Kaip jau minėjau, tokiomis sąlygomis pasirašytų sutarčių, kokią radome su Laisvės alėja, tikrai nebebus. Darbai turi būti atliekami kur kas greičiau ir pigiau“, – sakė G. Petrauskas.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA