B. Burgis išgirdo apeliacinio teismo nuosprendį | Kas vyksta Kaune

B. Burgis išgirdo apeliacinio teismo nuosprendį

delfi.lt 2016/05/06 14:45
Asociatyvi nuotr. / DELFI nuotr.

Garsusis pedagogas Bronislovas Burgis švenčia pergalę. Kauno apygardos teismas baigė žinomo pedagogo Bronislovo Burgio apeliacijos nagrinėjimą. Aukštesnės instancijos teismas buvusiam Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktoriui panaikino Kauno apylinkės teismo verdiktą – pedagogas išteisintas.

Jei pirmos instancijos teisme B. Burgį palaikė būrys buvusių auklėtinių, tai šį kartą posėdyje dalyvavo tik pedagogo žmona.

DELFI primena, kad Kauno apylinkės teismas praėjusių metų rugpjūčio mėnesį nusprendė, kad B. Burgis kaltas dėl sistemingo nepilnametės bauginimo ir skyrė jam vienerių metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę. Toks nuosprendis netenkino pedagogo – jis teismo verdiktą apskundė. B. Burgio advokatai surašė 29 lapų apimties skundą, kurio per pirmąjį posėdį teismas net nespėjo paviešinti.

B. Burgis buvo pripažintas kaltu dėl sistemingo nepilnametės bauginimo, naudojant psichinę prievartą. Pedagogas į konfliktą su vienos iš gimnazisčių šeima įsivėlė po to, kad mokinė atsisakė palikti gimnaziją, nors buvo sučiupta rūkanti. B. Burgis nukentėjusios šeimai sumokėjo 30 tūkst. Lt ir pasitraukė iš KTU gimnazijos direktoriaus pareigų.

Tačiau šis Kauno apylinkės teismo verdiktas dabar panaikintas. Kauno apygardos teismas konstatavo, kad B. Burgio citatos buvo ištrauktos iš konteksto, o žemesnės instancijos teismas neįsigilino į įrodymus, juos vertino neteisingai. Teigiama, kad B. Birgio citatos atitinka baudžiamąjį nusižengimą, tačiau vertinant visą pokalbio kontekstą, teismas B. Burgio kalboje bauginimų neįžvelgė.

Įrašė pokalbius telefonais

Teismas gavo ekspertų išvadas, kad įrašai galėjo būti padaryti mobiliuoju telefonu, tačiau nėra galimybių nustatyti, ar visi įrašai daryti tuo pačiu telefonu. Kaip teisme pirmadienį teigė nukentėjusios mergaitės mama, įrašai buvo padaryti dviem „Samsung“ telefonais. Padarius įrašus pokalbiai buvo perrašyti į CD.

B. Burgis teiravosi, kodėl apie daromus garso įrašus jis nebuvo įspėtas. Mama atsakė, kad įrašas buvo daromas dėl esą nenuspėjamo B. Burgio charakterio ir „nežinant, kaip pakryps pokalbis“.

Grasinimų lavina

Kaltinamajame akte cituojamos B. Burgio kalbos ištraukos, kurios pirmadienį buvo dar kartą išklausytos. „Nekelk jokių bangų ir jei bandysi savo įrodinėti, tada sužlugdysiu tavo gyvenimą. Imsiuos visų priemonių ir paskelbsiu tave nepakaltinama ir tu liksi neatestuota“, – kalbėjo buvęs direktorius.

2014 metų rugsėjo 26 dieną susitikęs su gimnazistės tėvais, B. Burgis taip pat žodžių per daug nerinko.

„Aš pasakysiu, kad ji sėdi klasėje todėl, kad ji yra nepakaltinama. Neturėkite iliuzijų – kitaip nepasakysiu. Ir ji sėdės, kol baigs gimnaziją, bet ji bus įvardinta kaip nepakaltinama (…). Bet jei jūs visi užsispirsite čia grįžti, tai aš jus įspėju – viešumas yra galingiausias ginklas. Aš tai padarysiu visur ir be jokių išimčių. Neturėkite iliuzijų – aš visur pasakysiu, kad mes ją palikome, kad ji yra nepakaltinama, o tai yra baisus nuosprendis“, – kalbėjo B. Burgis.

„Bus žiauru, žiauru. Bus be galo sunku – blokada bus mirtina. Todėl, kad vaikas nepakaltinamas ir reikia apie tai pagalvoti. Bet aš nesiūlau to daryti, nes baisesnio nuosprendžio turbūt nėra“, – teigė žinomas pedagogas.

2014 metų rugsėjo 29-ąją dieną B. Burgis pasikvietė merginą į savo kabinetą.

„Mes tave pripažįstame nepakaltinama. Išversiu: psichinę negalią turinčiu žmogumi. Reiškia tik du variantai: arba tu psichiškai nesveika, arba tu išeini iš čia ir viskas – kitaip nebus. Jei tu nesutiksi, tai žinodami, kad tu esi nepakaltinama, turi psichinių problemų (…) mes antrankių tau neuždėsime, bet tu būsi neatestuota nė už ką! Bet tu suprask, kad šiandien yra paskutinė diena. Jeigu tave tėvai myli, jei tu pati supranti nors kažką, išeik pati. Nes rytoj aš įjungsiu – aš jus įspėju. Aš įjungsiu tokį variklį, kad tave sutriuškins ir iš tavęs nieko neliks. Aš paskelbsiu visuose įmanomuose žiniatinklio kanaluose viešai, iškviesiu žurnalistus, kad tave fotografuotų, pripažintų neįgalia, nepakaltinama“, – gimnazistei rėžė B. Burgis.

„Tėvams pasakiau, kas bus, jei tu pasiliksi ir neišeisi. Ar tu tikrai nori, kad tu būtum pripažinta nepakaltinama, o tai reiškia turinčia psichinę negalią? Tai tau visas gyvenimas sužlugdytas. Tu pagalvok. Tu išeisi ir kad ir kur tu bebūtum aš pasieksiu, kad visi žinotų, kad tu esi psichiškai nepakaltinama. Tu nesuvokiu savo veiksmų padarinių (…). Tu nori sužlugdyti savo gyvenimą? Tu nori, kad aš pirmą kartą per 25 metus pripažinčiau nepakaltinama? Bet aš neturiu kitos išeities. Aš išausiu paskutinę salvę! Sakau per visą žiniasklaidą, kas mane nušalino nuo direktorių ir tada tavo gyvenimas bus labai kreivas. Bet tas, kuris ateis vietoje manęs, labai daug šansų, kad tave paliks. Nežinau, pritaikys amnestiją. Bet tada tau galas. Tu visą gyvenimą žinosi, kad tu kreivai baigei mokyklą“, – dėstė B. Burgis.

2014 metų rugsėjo 20-ąją direktorius užėjo į kabinetą, kuriame vyko etikos pamoka. Visiems mokiniams girdinti direktorius sakė. „Aš neturiu jokio paaiškinimo, kaip negali pašalinti ir nieko negali padaryti“, – sakė B. Burgis.

„Aš neturiu jokio paaiškinimo, kaip negali pašalinti ir nieko negali padaryti“, – sakė B. Burgis.

Nukentėjusios artimieji taip pat teigė, kad B. Burgis keistai juokavo norintis išmesti gimnazistę pro langą, tačiau negalintis to padaryti, nes ji per sunki ir jis negali jos pakelti. Pirmos instancijos teisme B. Burgis yra pareiškęs, kad „tai buvo geriausios kalbos jo gyvenime“. B. Burgis, kuris KTU gimnazijai vadovavo 25 metus, iš pareigų pasitraukė prieš metus.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA