Sergantiems akmenlige – itin moderni įranga | Kas vyksta Kaune

Sergantiems akmenlige – itin moderni įranga

Kauno regiono pacientams, sergantiems inkstų ir viršutinių šlapimo takų akmenlige, nebeteks medikų pagalbos ieškoti kituose miestuose. Kauno klinikų Urologijos klinika įsigijo moderniausią Baltijos šalyse litotriptorių, kuriuo patyrę urologai skaldys didžiulį skausmą pacientams sukeliančius akmenis.

„Senąjį litotriptorių naudojome apie dvylika metų, o pastaruosius septynerius jis buvo netinkamas dėl nusidėvėjimo, – pasakojo Urologijos klinikos vadovas prof. Mindaugas Jievaltas. – Dėl to, įsigiję naują aparatą, labai džiaugiamės, kad pacientų nebereikės siųsti į kitus miestus. Modernią procedūrą, padedančią įveikti ligą be sudėtingos operacijos, atliksime patys.“

Naujosios operacinės atidaryme dalyvavo Urologijos klinikos specialistai, kolegos iš kitų klinikų ir ligoninės administracija. Generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius džiaugėsi, kad Kauno klinikų gydytojai urologai dirbs moderniausiu litotriptoriumi Baltijos šalyse.

Litotriptorius akmenis inkstuose ar šlapimo takuose aptinka rentgeno spindulių arba ultragarso pagalba. Vietą, kur jie susiformavę, gydytojas mato ekrane. Procedūros metu aukštos energijos akustinės bangos nukreipiamos tiksliai į šlapimo takuose ar inkste esantį akmenį ir jį suskaldo. Po procedūros pacientai tą pačią arba kitą dieną išleidžiami namo.

Tikimasi, kad per metus klinikoje bus atliekama 300–500 litotripsijų. „Tai labai efektyvi procedūra, po kurios pacientų laukia lengvas gijimo laikotarpis ir trumpa reabilitacija“, – kalbėjo prof. M. Jievaltas. Inkstų ir viršutinių šlapimo takų akmenligė išlieka dažniausia patologija urologijoje.

Litotriptoriui įsigyti skirta beveik 470 tūkst. eurų iš Valstybės investicijų programos lėšų. Moderniam aparatui pritaikyta viena iš Urologijos klinikos operacinių. Naujasis įrenginys ypatingas tuo, kad yra stacionarus ir daugiafunkcinis. „Juo galėsime atlikti ir kitas endourologines intervencijas“, – pridūrė profesorius.

Per metus Kauno klinikų Urologijos klinikoje gydoma apie 2000 ligonių ir atliekama tiek pat operacijų, tarp jų – daugiau nei 50 inkstų transplantacijų iš gyvo ir mirusio donoro. Urologijos klinikoje ruošiami gydytojai rezidentai, kurie modernių gydymo metodų mokosi iš geriausių savo srities specialistų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA