Pristatytas naujas interaktyvus maršrutas, padėsiantis pažinti senąjį Kauną | Kas vyksta Kaune

Pristatytas naujas interaktyvus maršrutas, padėsiantis pažinti senąjį Kauną

R. Tenio nuotr.

Projekto „Atminties vietos“ komanda drauge su Ryčiu Zemkausku kauniečiams bei miesto svečiams pristatė audiovizualinį maršrutą po Kauną, pavadintą „Dvasios gidas po Kauną“.

Įkvėpė reali istorija

„Susitarkime dėl sąlygų. Aš esu dvasia. Taip, dvasia. Tai, ko tu dabar klausaisi, yra mano balso įrašas ir mes abu tą žinom“, – tokiais žodžiais prasideda naujojo interaktyvaus maršruto po Kauną pristatymas.

Pasak projekto sumanytojos Daivos Citvarienės, ieškoti dvasių, o ypač kai jos – miesto, nėra paprasta. „Kelias būna klaidus, kartais pats nebežinai, ko ieškai arba kartais atrandi visai ne tai, ko tikėjaisi ieškodamas“, – teigė ji.

Idėja sukurti kitokį maršrutą po Kauną kilo perskaičius vieno Niujorko profesoriaus papasakotą istoriją. Jis, tyrinėdamas iš savo Kauno kilusios močiutės istoriją, susidomėjo viena asmenybe, kurią D. Citvarienė įvardina tiesiog J.R.

J.R. – realybėje gyvenęs vyras, gimęs 1900 metais Kaune, o vėliau išvykęs gyventi į Vilnių ir miręs 1944-asiais Vilniuje. „Unikalu tai, kad per vieno žmogaus biografiją gali papasakoti apie kelis pasaulinius karus, koks Kaunas atrodė pirmojo pasaulinio karo metais, tarpukariu ir antrojo pasaulinio karo metais“, – pasakojo projekto vadovė.

O kas pasakys, kad taip nebuvo?

D. Citvarienė projekto kūrimo procesą apibūdino kaip dvasią išlaikiusių vietų ieškojimą, kartu bandant įtraukti visus žmogaus pojūčius.

„Ieškojom vietų, namų, kiemų, kurie atrodytų apleisti, atrodytų, kad išlikę iš praeito amžiaus“, – teigė ji. „Dar norėjosi jį (žmogų, red.) įstumti į siaurą erdvę, galbūt pajausti nemalonių kvapų, leisti jam pažvelgti į miestą iš aukštai, tiesa, Kaune tai padaryti nelabai išėjo…“ – tai, ką pavyko ir ko nepavyko padaryti, vardino ji.

Tuo tarpu scenarijų kūręs Rytis Zemkauskas teigė, kad kurdamas istoriją žiūrėjo į viską subjektyviai. „Aš nusprendžiau subjektyviai į tai žiūrėti ir, kaip Arvydas (Arvydas Pakštalis, red.) teisingai sako – o kas pasakys, kad taip nebuvo..?“ – teigė jis. „Kiekvienas eidamas šiuo maršrutu gali įsivaizduoti savo istoriją, nes miestas ir sudarytas iš mūsų istorijų.“

Kaip pradėti?

Maršrutui prireiks mobiliojo prietaiso (išmaniojo telefono, planšetinio grotuvo ar pan.) ir ausinių. Jo pradžia – prie Šventos Gertrūdos bažnyčios, o pabaiga – prie Žydų ligoninės, trukmė – 70 minučių.

Visą reikalingą informaciją, kaip ir iš kur parsisiųsti maršrutą, rasite projekto tinklalapyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA