Pasaulinės rankų higienos dienos išvakarėse priminė apie mikrobų žalą | Kas vyksta Kaune

Pasaulinės rankų higienos dienos išvakarėse priminė apie mikrobų žalą

K.Šimatonio nuotr.

Nors daugelis moksleivių naudojasi išmaniaisiais telefonais, kompiuteriais, tačiau teisingas ir reguliarus rankų plovimas daugumai vis dar sunkiai įveikiama užduotis.

Ko gero, neatsitiktinai, mokyklose kartas nuo karto vyksta virusinio hepatito A ir kitų „nešvarių rankų“ ligų protrūkiai. Per nešvarias rankas plinta net 80 proc. infekcinių ligų

Dėl nepakankamos arba netinkamos rankų higienos galima užsikrėsti daugeliu infekcinių ligų, tokių kaip:rotavirusinisenteritas, norovirusinė infekcija, šigeliozė, virusiniai hepatitai A ir E, taip pat – tuberkulioze, gripu, tymais, meningokokine infekcija, difterija bei parazitinėmis ligomis.

Rankas privalu plauti prieš maisto ruošimą ir valgį, dedant ar išimant kontaktinius lęšius, tvarkant bet kokius odos pažeidimus, žaizdas, turint bet kokį sąlytį su sergančiu asmeniu. Ekspertai pastebi, kad moksleiviams trūksta elementarių žinių, kaip rūpintis savo rankų higiena.

Gegužės 5 d. minima Pasaulinė rankų higienos diena, kurios paminėjimui vykdomas edukacinis projektas:„Švarios rankos – mikrobams patrankos“. Įmonės „Pontem“ ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) inicijuojamo projekto metu siekiama atkreipti moksleivių ir mokyklų bendruomenių dėmesį į rankų plovimo, asmens higienos svarbą ir užkirsti kelią infekcinių ligų plitimui.

Projektas Lietuvoje tampa tradicija ir jau trečius metus vykdomas skirtingose Lietuvos mokyklose. Dėl šios unikalios Lietuvoje akcijos kasmet vis daugiau moksleivių tampa sąmoningesni, labiau domisi higiena ir sveikata.

„Asmens higienos įgūdžiai žmogui dažniausiai suformuojami vaikystėje. Plauti rankas, trumpai kirpti nagus, visuomet dėvėti švarius drabužius – pamokymai, kuriuos moksleiviai nuo vaikystės girdi iš tėvų, senelių, tačiau dažnai juos praleidžia pro ausis“,- sakė vienos didžiausių šalyje vaikų ir jaunimo maitinimu ugdymo įstaigose besirūpinančios bendrovės „Pontem“ atstovė auditorė-  kontrolierė Rita Astikienė.

Pirmasis edukacinis projektas „Švarios rankos – mikrobams patrankos“ gegužės 3 dieną įvyko Kupiškyje, Matulionio progimnazijoje, kurio metu laboratorijos specialistai ėmė mėginius nuo vaikų rankų bei mokyklose esančių baldų, taip pat moksleiviai per mikroskopus stebėjo išdidintus parazitus, vyko prezentaciją apie taisyklingą rankų plovimą.Norėdami moksleivius dar labiau paskatinti rūpintis  asmenine higiena, šiemet įmonė ,,Pontem“ visiems dalyvavusiems įteikė puikų prizą – natūralų rankų darbo muilą.

Renginio metu išsklaidytas mitas apie bakterijas tualete. Nors daugelis įsivaizduoja, kad tualetas yra nešvariausia namų vieta, daug daugiau bakterijų yra ant kitų kasdien liečiamų daiktų. Daug kam atrodo neįtikėtina, tačiau pats pavojingiausias namų įrankis yra virtuvinė kempinėlė, kurią privalu džiovinti ir dažnai keisti. Ruošiant valgį dažnai pamirštama, kad negalima naudoti tų pačių įrankių žaliai mėsai ir kitiems produktams ruošti. Pasak pranešėjos, neabejojama, kad daugelis moksleivių grįžę namo primins ir savo tėvams apie rankų higieną, o tai jau bus dviguba projekto nauda.

„Teisingai nuplauti rankas užtrunka apie 40-60 sekundžių. Pirmiausia rankas sudrėkinkite vėsiu vandeniu, tik tada užpilkite muilo ir atidžiai nutrinkite visas vietas – delnus, plaštakos išorinę pusę, tarpupirščius, pirštų galiukus. Rankas geriausias šluostyti vienkartiniu rankšluosčiu, kuriuo po tuo užsukamas kranas”, – pagrindines rankų plovimo taisykles pristatė NVSPL Šiaulių skyriaus Mikrobiologijos laborantė Rūta Taraškutė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA