Paskelbtas konkursas pabėgėlių integracijoms centrams | Kas vyksta Kaune

Paskelbtas konkursas pabėgėlių integracijoms centrams

Skaitytojų nuotr.

Ruklos Pabėgėlių priėmimo centras (PPC) paskelbė konkursą trims regioniniams centrams Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, kurie turės rūpintis pabėgėlių integracija savivaldybėse.

Šiuo metu PPC ieško tiekėjų, kurie padėtų po pirminės iki trijų mėnesių trunkančios integracijos centre pabėgėliams įsikurti savivaldybėse: padės išsinuomoti būstą, išmokės pabėgėliams skiriamas pašalpas ir išmokas, organizuos valstybinės kalbos mokymus bendradarbiaujant su kitomis konkursus laimėjusiomis institucijomis, rūpinsis šeimų užimtumu ir vaikų švietimu, užtikrins, kad būtų suteiktos socialinės ir sveikatos apsaugos paslaugos.

Taip pat numatoma, kad konkurso laimėtojai, su kuriais bus sudaromos metų trukmės sutartys, turės informuoti apie pabėgėlių integraciją vietos bendruomenėse.

Kaip BNS sakė pabėgėlių priėmimą koordinuojantis Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus, planuojama, kad tokie centrai pradės veikti vasarą, tačiau tai nereiškia, jog pagal Europos Sąjungos programą perkelti pabėgėliai įsikurs tik šiuose didmiesčiuose.

„Tai yra informacinių centrų pirkimo paslaugos, kurios kol kas yra centralizuotos. Centrai turėtų iš esmės būti mediatoriai tarp žmogaus, kuris gyvena konkrečioje savivaldybėje, ir įvairių savivaldybės įstaigų, t.y. kur gauti darbą, kaip išsinuomoti būstą, kaip pateikti paraišką, kaip atsidaryti sąskaitą ir panašiai“, – BNS sakė R.Vaitkus.

Anot jo, planuojama, kad centrai pradės veikti vasarą ir jie aptarnaus ne tik tris didžiąsias savivaldybes, bet visas 17, kurios yra pareiškusios, jog gali priimti pabėgėlius. Anot jo, didesniuose miestuose centrai steigiami tikintis, kad ten bus didesni migrantų srautai pabėgėliams tikintis lengviau susirasti geriau apmokamą darbą.

„Mes truputį atsiliekame nuo grafiko perkeldami asmenis iš Graikijos, Italijos ir turkijos, bet su centrų steigimu neatsiliekame, kadangi srautai nėra dideli“, – sakė R.Vaitkus.

Vyriausybė dar laukia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengto projekto dėl pabėgėlių integracijos – tikimasi jį priimti dar gegužę. Pasak jo, didžiausios diskusijos kyla dėl neproporcingos paramos schemos iš pietų Europos perkeltiems pabėgėliams ir Lietuvoje sulaikomiems nelegaliems migrantams.

„Manyčiau, kad paramos sistema turėtų būti perkeltųjų naudai, nes dabar nelegalai gauna didesnę paramą, nei perkeliami asmenys“, – tvirtino vicekancleris.

Pagal Europos Sąjungos (ES) programą Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius. Šiuo metu jau perkeltos dvi sirų ir irakiečių šeimos ir viena sirų pabėgėlių pora, iš viso 11 žmonių.

Iš viso Europos Sąjungoje sutarta perskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių. Lietuvos atstovybės ES pateiktais duomenimis, šiuo metu yra paskirstyti 1441 asmenys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA