Kauniečiai iš užmiesčio keliasi į centrą | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai iš užmiesčio keliasi į centrą

Nors kauniečiai yra gana konservatyvūs, tačiau augantis miestas pradėjo keisti ir jų įpročius, tai lėmė gyventojų norą iš užmiesčio keltis į centrą.

Ieško didesnių butų

Nekilnojamojo turto agentūros „Capital“ vadovės Gintarės Meiluvienės teigimu, nekilnojamojo turto rinka Kaune yra suaktyvėjusi ir yra jaučiami besikeičiantys gyventojų įpročiai, kurie lemia ir būsto pasirinkimą.

„Įprastai kauniečiai būsto ieškodavo užmiestyje, o, pavyzdžiui, vilniečiai gyventi norėjo centre. Visgi, šių metų pirmojo ketvirčio rezultatai parodė, kad vertinant visus Kaune nupirktus būstus, būstai Kauno rajone sudarė 6%, o miesto centre – 15% visų pardavimų, nors paskutinį 2015-ųjų ketvirtį centre sau butą įsigijo tik 2% pirkėjų.

Antro pagal dydį Lietuvos miesto veidas pradėjo keistis, tuo pačiu pasikeitė ir gyventojų poreikiai. Žmonės nebenori ilgai stovėti kamščiuose, atsiranda miesto kultūra, kai norima nueiti į restoranus pavakarieniauti, pasivaikščioti po senamiestį, o tada pėsčiomis ar dviračiais grįžti į namus. Turto vystytojai atsižvelgė į žmonių poreikius, todėl miesto centre ar labai arti jo atsirado nemažai naujų projektų“, – sako ji.

Kauniečių noro gyventi naujuose namuose miesto centre arba netoli jo neatbaido net tai, kad dauguma naujų būstų dar nėra baigti statyti. Remiantis 2016 m. 1-ojo ketvirčio rinkos duomenimis, iš visų naujai Kaune vystomų NT projektų, baigti buvo tik 37%, o statomi – 63%, tačiau jau parduota 24% vis dar statomų butų.

„Po krizės žmonės atsargiau žvelgė į dar nebaigtus projektus, tačiau ir ši tendencija ima keistis. Pirmąjį metų ketvirtį pastatytų objektų parduota 29%, o statomų – 24%. Skirtumas labai mažas. Tuo pačiu pasikeitė ir perkamų būstų dydis. Prieš kelis metus populiariausi buvo 1-2 kambarių butai, o šiandien pirkėjai ieško 3-4 kambarių, bent 50-70 kvadratinių metrų ploto butų”, – tendencijų pokyčius pristato „Capital“ vadovė.

Populiarėja prestižiniai būstai

Taip pat ryškėja kita tendecija – kauniečiai pradėjo pirkti prestižinius būstus. 2016 metų 1-ąjį ketvirtį prestižinių butų pardavimų dalis, vertinant visų butų pardavimus (ekonominė, vidutinė, prestižinė kategorijos), lyginant su 2015 m. 1-uoju ketvirčiu, paaugo 14%.

Auganti prestižinių būstų paklausa padidino ir jų kainą, kuri per paskutinius metus Kaune padidėjo 15,9%, vidutinės klasės butų kaina padidėjo 8.2%, o ekonominės klasės – sumažėjo 1.3%.

2016 m. 1-ąjį ketvirtį Šančiuose parduoti būstai sudarė 17% visų parduotų naujų butų“, – statistiką pateikia G. Meiluvienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA